Гуманітарна аналітика

22 березня 2017
Oleksander Kyzyma


Гуманітарна аналітика – метод, що з’ясовує людський намір в тій чи тій ситуації, і таким чином висвітлює саму ситуацію.
 
Намір здійснюється через увагу. Увага має три сфери: перша - це те, що є в межах досяжности руки, на що ми спираємось кожної миті, умовно кажучи – "земля"; друга сфера – усе розмаїття людських взаємин, "людина"; третя сфера – "небо", загальні й космічні речі, з якими ми маємо справу. Ці три сфери утворюють контекст нашого життя.
 
Отже, "контекстуація" – то перший крок нашого аналізу. Ми будуємо навколо досліджуваного явища картину, де представлена кожна зі сфер уваги, бо конче повинні мати в голові світ як цілість. Далі робимо "акцентуацію": нотуємо точки, де явище взаємодіє зі світом; співвідношення цих точок із контекстом показують, що саме відбувається й до чого йде.
 
Підсумок – "гармонізація" – єдиний погляд на процес, коли ми бачимо його наслідки і, якщо вони руйнівні, збалансовуємо їх, усуваючи неґатив. Такий алгоритм.


Неважко помітити, що ключовим елементом тут є здатність відтворити адекватну, голографічну картину подій. В тому полягає артизм гуманітарного аналітика. Без художнього ока, що охоплює речі з кількох боків одночасно, результату не буде. Це основа майстерности, яку далі можна гранувати.
 
Гуманітарна аналітика дозволяє бачити фальсифікації, до яких вдаються люди чи угруповання заради певної мети. Найперше, що робиться для введення когось в оману, це маніпуляція з контекстом. Із набору суттєвих фактів висмикуються окремі, і з них будується фальшивий контекст. Далі акцентуються точки, які насправді не є ключовими. Так увага і намір людини скеровуються у хибний бік.
 
Для взаємодії з оточенням ми окреслюємо тематичне поле. Воно включає об’єктивну інформацію, містить усі три сфери уваги й відкрите до нового. Але якщо ми маємо злі наміри, то перекручуємо інформацію, обмежуємо увагу і вже спотворене, замкнене на себе тематичне поле накидаємо сусідові. До прикладу, сконструйоване поняття "Русский мир" є саме таким кривим тематичним полем, яке Московія просуває в инших країнах, і в Україні в тому числі, щоб їх упокорити.
 
Фальшивий образ світу позбавляє людину опори, не дає їй розвиватися. Її намір не належить їй, бо вона не може його опанувати. Точки, на які вона спирається у неправильно побудованому контексті, виявляються пусткою. Руху немає. Тільки розбудовуючи власне, повноцінне тематичне поле, ми отримуємо майданчик для справжньої реалізації – це стосується як окремої особистости, так і народу, і людства, що є особистостями колективними. Гуманітарна аналітика допомагає зберігати позитив та єдність.

Якщо ви помітили помилку чи неточність, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

 

Умови використання матеріалів сайту

Використання матеріалів можливе лише за умови активного гіперпосилання на UaModna ( див. Правила* ). Для генерації коду посилання натисніть на кнопку

Думки, позиції, уподобання та заклики, опубліковані на нашому сайті, є власністю авторів і можуть не співпадати з поглядами редакції uamodna.com

Світське життя, секс і гарне тіло: 3 книги, які змінять ваше самосприйняття
Автори цих книжок намагаються завдяки своїм вишуканим, стильним і красивим історіям, втіленим у не менш гарні ті цікаві книжки, додати гармонії і тепла у наше трагічне сьогодення.
Читати більше