Григорій Світлицький - перший народний художник України

27 вересня 2017
Ганна Черкаська
У 1946 році було оголошено ім’я першого народного художника України. Ним став Григорій Світлицький.

27 вересня 1872 р. у Києві на Подолі на вул. Дігтярній, 30, де було вже одинадцять дітей, народився Григорій Світлицький, живописець і музикант. Його батько - валторніст Київського оперного театру. У чотири роки Гриць почав вчитися гри на скрипці, а пізніше писати музику. "Поряд із заняттями живописом йшла музика. У п’ятнадцять років я був уже готовим оркестровим музикантом. Беручи участь у симфонічних концертах, я міг заробляти собі на хліб. Наскільки мати бажала, щоб я був музикантом, настільки батько був проти. Не проти музики, яку він шанував, а проти ремесла музиканта, який не творить, а виконує створене іншими", - писав автор у "Записках із автобіографії". Його перші музичні твори були надруковані, окремі романси та композиції для скрипки з оркестром виконувалися на концертах. Художник не міг забути, як під час репетиції "Євгенія Онєгіна" Петро Ілліч поцілував його батька за майстерно виконане соло в листі Тетяни, поряд з яким стояв він, Григорій, і плакав від радощів за увагу до свого батька. "Його образ я зберіг на все життя… можливо це буде кращий твір зі всіх написаних протягом всього мого життя". Він написав картину-спогад "П. Чайковський в Україні". І все-таки батько віддав сина до рисувальної школи М. Мурашка, після закінчення якої майбутній художник навчався у петербурзькій Академії мистецтв у українців І.Рєпіна та М.Кузнецова, працював у майстерні маріупольця А. Куїнджі

У 1900 Світлицькому було присвоєно звання художника-живописця. Майже вісімнадцять років (до 1918) працював у мозаїчних майстернях Академії Мистецтв під керівництвом П. Чистякова. Брав участь у розписуванні Ісаківського собору, за що імператор Микола ІІ присвоїв йому почесний дворянський титул. 
Революція боляче вдарила по сім’ї Світлицького: померла дружина, трагічно загинув син Юрій, згоріла петербурзька квартира. У 1918 р. самотній художник повернувся до Києва, взяв участь у розписуванні Хрестовоздвиженської церкви, в якій він вінчався; викладав у Київському художньому інституті, де згодом став професором.

Автор ліричних нічних пейзажів, зокрема "Київ. Поділ" (1924 ), "Над Дніпром" став першим народним художником України (1946). 



І як тут не поцілувати "капці папі"? За традицією Григорій Світлицький пише портрет вождя. На картині "Апасіоната" Ілліч слухає сонату Бетховена. Втім полотно викликало шквал зауважень: вождь на першому плані, рояль далеко, а за вікном – передчуття бурі, буря. Друзі-художники на обговоренні картину похвалили, але партійні функціонери розкритикували впень. 

75-річний Григорій Петрович запізнився на засідання і, крізь причинені двері все чув. Серце художника не витримало. Він повернувся додому і того ж дня 28.07.1948 р. помер. Головні критикани просили на похоронах прощення у родичів, але марно... Г. Світлицького убило його полотно.
   
Якщо ви помітили помилку чи неточність, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

 

Умови використання матеріалів сайту

Використання матеріалів можливе лише за умови активного гіперпосилання на UaModna ( див. Правила* ). Для генерації коду посилання натисніть на кнопку

Думки, позиції, уподобання та заклики, опубліковані на нашому сайті, є власністю авторів і можуть не співпадати з поглядами редакції uamodna.com

Світське життя, секс і гарне тіло: 3 книги, які змінять ваше самосприйняття
Автори цих книжок намагаються завдяки своїм вишуканим, стильним і красивим історіям, втіленим у не менш гарні ті цікаві книжки, додати гармонії і тепла у наше трагічне сьогодення.
Читати більше