гріхи та чесноти

Був спекотний та сонячний день. Учитель відпочивав у холодку під старим деревом. Повз нього дорогою неквапливо невпевненою ходою йшов втомлений чоловік. Він ніс великий і важкий мішок. Вираз його обличчя уособлював увесь біль і печаль роду людського.
— Відпочинь, чоловіче! — окликнув його Учитель.
Той зупинився, повернув голову в бік Учителя, намагаючись зібратися з думками, та попрямував до дерева. У холодку подорожній знесилено впав на землю слідом за своїм мішком.
— Що несеш, друже? — поцікавився Учитель.
— Гріхи мої важкі… — Ледь видавив з себе чоловік. — Хай їм грець!
— Ну то покинь їх! Навіщо тягнути на собі усе життя те, що призводить лише до розчарування та страждання?!
— Як же я їх покину? Ці гріхи всі мої предки на собі несли — і прадід … і дід … і батько мій… тепер от вони мені дісталися. Мабуть така доля моя важка.
— Доки ти тягнеш їх на собі, всі твої думки, емоції та сили спрямовано лише на них. А оскільки всі твої думки спрямовано на гріхи, ти не звертаєш уваги на свої чесноти та навіть не намагаєшся хоч якось їх виявити. Але гріхи не є частиною людини — це те зовнішнє, в чому тебе переконали інші… Твої предки, напевно, були гідними й хорошими людьми, але вони помилялися стосовно своїх гріхів. Ні вони, ні ти, ні хтось інший не зобов’язані носити їх на собі. Без цього тягаря людина приходить в цей світ і без нього йде на Суд Божий. А ось з чеснот якраз і складається душа кожної людини. Думаючи постійно про те, що не є частиною тебе, ти просто не встигаєш розвинути те, чим ти є насправді…
— Але ж нас завжди навчали, що на Суд Божий ми приходимо кожен зі своїми гріхами!
— Єдиний гріх, який можуть поставити тобі в провину, — це не розвиток твоїх чеснот!
Подорожній підвівся, обмірковуючи слова Учителя.
— Ну, дякую тобі, мені вже треба йти, — промовив він, оглядаючи свій мішок. Потім повернувся та рішуче пішов своєю дорогою.
Пройшовши декілька кроків, він раптом зупинився та збентежено запитав:
— Але ж, позбувшись своїх гріхів, я стаю безгрішним! Чи означає це, що я став святим?!
— Ні, друже! Позбувшись своїх гріхів, ти лише позбувся тягаря і можеш тепер подумати про розвиток своїх чеснот. Святим же ти станеш лише тоді, коли ти розвинеш їх повною мірою.
 
Якщо ви помітили помилку чи неточність, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

 

Умови використання матеріалів сайту

Використання матеріалів можливе лише за умови активного гіперпосилання на UaModna ( див. Правила* ). Для генерації коду посилання натисніть на кнопку

Думки, позиції, уподобання та заклики, опубліковані на нашому сайті, є власністю авторів і можуть не співпадати з поглядами редакції uamodna.com