Готуємось до Хелловіну: Жахастики (Фільми жахів)

27 жовтня 2017
Редакція
Що ще можна робити під час хелловінської вечірки, окрім як веселитись, куштувати чудернацькі "страшненькі" страви та розповідати один одному моторошні історії?

Жахастики – без них свято явно буде не повноцінним ;)

Звичайно, якщо ви дуже близько до серця сприймаєте кінематографічні вигадки або ж скаржитесь на розхитані нерви, вам краще зупинитись на комедійному варіанті а-ля "Дуже страшне кіно". Та якщо ви любитель гострих відчуттів – вперед!... якщо наважитесь ;)

До речі, до Хелловіну теж можна додати нотку українського. І оскільки ми говоримо про жахастики, то мусимо загадати й кілька українських стрічок.

Штольня

 
Фактично, перший український жахастик від Любомира Левицького. Звичайно, критики фільм зазнав чималої. Та давайте не забувати, що це наш дебют у такому жанрі. Отож, студенти і викладач вирушають на археологічні розкопки у місце, де буцімто в часи війни сховали древню статую Перуна. Компанія знаходить начебто ту саму штольню, але губить професора і карту. Тут розпочинаються "веселощі"…

Тіні незабутих предків

 

Ще одна спроба Любомира Левицького. Цього разу про Карпати та їх загадкових жителів – мольфарів. І знову про студентів :) Не усвідомлюючи того, молоді люди випадково звільнили древнє зло. В часи, коли Карпатами правили темні сили, мольфари об'єдналися, аби ув'язнити їх у Книзі Тіней за допомогою магічної Згарди. Саме ця реліквія змінила життя студентів. Тепер їхній єдиний шанс на порятунок – таємничий карпатський мольфар.

Синевир


Здавна вважалось, що озеро Синевир та ліси навколо нього сповнені чудернацьких істот і незрозумілих явищ. Принаймні так стверджують режисери фільму :) Та не про те розповідь. Отож, радянські часи… Рано вранці дітлахи потай від батьків йдуть рибалити до озера. Здавалося б, чудовий день, свіже повітря, все прекрасно, але… Що причаїлося у лісі?

Вій

 
Всі ви знаєте цього персонажа: хто з Гоголівської однойменної повісті, а хто з радянського однойменного фільму (який по праву можна визнати шедевром). А ось вам сучасне продовження, так би мовити. Фільм російського виробництва, але ж, погодьтесь, до України він має пряме відношення. Головним героєм картини є Джонатан Грін, який мандрує Україною і випадково потрапляє до дуже дивного селища. Місцеві жителі з усіх сил намагаються врятуватись від нечисті, але схоже їм це не під силу. Те, з чим зустрівся мандрівник, не уявити навіть у жахливому сні.

Сіністер

 
Переходимо трохи до американського кінематографу. З власного досвіду: "Сіністер" - фільм не для людей із розхитаними нервами. Тут немає рік крові чи страхітливих сцен знущань над людьми. Однак постійне напруження та майстерна гра режисерів з нашою психікою справляє неабияке враження. Ще одне, якщо ви любитель хеппі ендів, вам не сюди.

Сайлент Хілл

 
Стрічка має чимало схвальних відгуків, хоч і знята за мотивами гри. Та це й не дивно, адже більшість спецефектів та оформлення – заслуга художників та хореографів, а не комп'ютера, що в наш час рідкість. Історія розповідає про маленьку дівчинку, якій не дають спокою страшні сни про моторошне містечко Сайлент Хілл, та про її маму, яка вирішує знайти його, аби допомогти дочці. Виявляється, що місцеві жителі дуже дивні, а коли на околиці сходить темрява, виходять "прогулятися" жахливі істоти.

Прокляття

 
Якщо ви переглянули всі жахастики, але ще не дісталися до "Прокляття", є привід все ж подивитися стрічку. Ви, напевно, здогадались, про що розповідь: сім'я гине при дивних обставинах, у домі з'являються нові люди. Та тутешнім моторошним "жителям" це не до вподоби. Будьте готові, навіть якщо ви будете дивитись стрічку вдень з цілим натовпом люду, страх вам гарантовано!

Жах Амітивіля

 
На відміну від більшості вигаданих режисерських історій, "Жах Амітивіля" заснований на реальних подіях, що додає стрічці моторошності. Молода пара переїжджає до нового будинку, вважаючи, що збулася нарешті їхня заповітна мрія, проте спільному щастю загрожує щось зле та вороже.  

Інші

 
Фільм дещо зносить дах. Особливо вкінці. Ти начебто вже розібрався в сюжеті, чекаєш лиш поки з'явиться той злий привид, який не дає спокою молодій сім'ї. Аж раптом розумієш, що не все так просто… Та ще й ох як не просто! Молода дівчина Грейс і її двоє дітей живуть у великому старовинному будинку. У хлопців рідкісне захворювання: вони не переносять денне світло, а тому весь будинок постійно оповитий мороком. У фільмі немає кривавих сцен - є тільки невідомість того, що ж зараз трапиться, а це лякає набагато більше.

Дзвінок

 
Взимку 1998 року світ вперше побачив японську стрічку "Дзвінок". З тих пір жахастики ділять на те що було "до" і "після". Тут зовсім немає звичних спецефектів, героїні не верещать від страху так, що вуха закладає, і ніхто не бігає темними коридорами з ліхтариком, який раз у раз гасне. Тут все зовсім інакше. Весь фільм ніби наелектризований страхом і напругою. Хоча ви мабуть більше чули про голлівудський римейк. Що ж, американська версія теж не погана :)

Той, що виганяє диявола

 
Стрічка більш відома усім під назвою "Екзорцист". У дочки відомої актриси раптово починаються приступи, які жоден лікар не може пояснити. Навіть місцевий священик не готовий повірити, що дівчинка одержима дияволом. А дарма. Варто зауважити, що у 1973 році, коли вийшов фільм, і ще через купу років після прем'єри, він вважався жахастиком №1.

Закляття

 
Найстрашніше те, що фільм засновано на реальних подіях. Жахлива історія Еда і Лоррейн Уоррен, всесвітньо відомих детективів, що розслідують паранормальні явища. До них за допомогою звернулася сім'я, яка живе на віддаленій фермі та яку постійно тероризують злі духи. Для них це, мабуть, було звичним ділом. Але бувалі детективи зіткнулись з найстрашнішими випадком у своєму житті.

Сонна Лощина

 
В принципі, назвати цей фільм жахастиком важко. Принаймні, порівнюючи його з усім вищеназваним. Однак для Хелловіну – це саме те, що треба. Адже режисером був Тім Бертон. А якщо ви знайомі з його творчістю, то зрозумієте, про що йдеться. Отож, сюжет… Нью-Йоркського констебля, який втомився від варварських методів поліції, відправляють в містечко Сонна лощина для розслідування загадкових вбивств. Всі жертви, як повідомляє місцеве населення, гинуть від меча вершника без голови. Констеблю-скептику доводиться переконатися, що це не вигадки, а страшна правда.

Психо

 
І трохи класики… У цій стрічці ви не побачите фонтанів крові, обезголовлених мерців чи інших речей, що викликають у багатьох людей огиду. Але це не означає, що вам не буде страшно. Хічкок і без моторошних кадрів змусить вас тремтіти від жаху, навіть через півстоліття після прем'єри фільму!

Носферату. Симфонія жаху

 
Ну і на останок… німий шедевр жанру. Якщо ви й не чули про цей фільм, точно зустрічали зображення колоритного Дракули, створеного Фрідріхом Мурнау. Це мала бути екранізація роману Брема Стокера, однак сюжет й імена героїв довелось змінити через проблеми з правами на використання твору. З цим фільмом пов'язано кілька цікавих фактів. Наприклад, головну роль, себто Носферату, зіграв Макс Шрек. Режисеру він здався настільки потворним, що для зйомок гримера практично не використовували, додали лише кілька аксесуарів та злегка підвели очі.

 
Що ж, будемо, мабуть, закінчувати, бо ж перелік вийде нескінченним.

Звичайно, жанр жахастиків настільки багатий, що згадати усі вартісні стрічки практично не можливо. Якщо у вас є ще щось цікавеньке на приміті, діліться в коментарях ;)

А якщо ви все ж таки не наважились подивитись хоча б один з цих фільмів у Хелловінську ніч (чи в будь-яку іншу), є чудова альтернатива – мультики! Наступного разу ми підберемо для вас цікаві екземпляри мультиплікаційного мистецтва, що підійдуть для Хелловінського свята!
Якщо ви помітили помилку чи неточність, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

 

Умови використання матеріалів сайту

Використання матеріалів можливе лише за умови активного гіперпосилання на UaModna ( див. Правила* ). Для генерації коду посилання натисніть на кнопку

Думки, позиції, уподобання та заклики, опубліковані на нашому сайті, є власністю авторів і можуть не співпадати з поглядами редакції uamodna.com

7 причин наважитись на плазмотерапію волосся
Густе, довге, шовковисте волосся завжди вважається предметом особливої елегантності, краси та розкоші. Жінкам, яким пощастило перейняти здорове волосся генетично, з цим моментом набагато легше. А ось пацієнтів, що борються за кожну здорову волосину, варто підтримати дієвими рекомендаціями та порадами від спеціалістів галузі трихології.
Читати більше