Гормональний збій у жінок

Сьогодні ми розглянемо фактори, які призводять до порушення гормонального фону, поговоримо про симптоми і про методи лікування.

Існує дві групи, до яких можна віднести всі причини - захворювання ендокринної та нервової систем, а також патологічні процеси.

Залози в організмі жінки, гіпофіз і гіпоталамус відповідають за вироблення понад 60 видів гормонів. Будь-які збої в них ведуть до гормонального дисбалансу - наприклад, його може спровокувати прийом оральних контрацептивів або неправильний спосіб життя.

Психологічний стан дівчини безпосередньо впливає на її гормональний фон. Ось чому важливо перебувати в гармонії із собою, не переживати через дрібниці та позбутися негативу в житті - все це підвищує ризик гормональних порушень.

Друга група причин - процеси патологічного характеру. Вони пов'язані з неправильною регуляцією. Це патології, що виникли через органічне ураження гіпоталамо-гіпофізарної системи, які призвели до порушень під час вироблення гормонів. До них належать пухлини, гінекологічні захворювання, травми і найчастіше інфекції.

Існує і третя група - генетична схильність до нестабільного гормонального фону.

Основні симптоми

  • Найчастіше про гормональні порушення свідчить нерегулярний менструальний цикл, а також наявність поліменореї або менорагії. Але підтвердити діагноз зможе тільки лікар після необхідних аналізів і призначеного обстеження.
  • У разі гормональних збоїв дівчина не може завагітніти. Як правило, на це вказує нестача в організмі гормону прогестерону.
  • Наявність маткових кровотеч. Рясні та тривалі можуть нести серйозну загрозу для життя жінки, тому важливо якнайшвидше звернутися по допомогу до фахівця.

Відхилення гормонального фону від норми не завжди супроводжується вище зазначеними ознаками. Нерідко на гормональні захворювання вказують нетипові симптоми, які складно розпізнати:

  • постійна слабкість;
  • безсоння або, навпаки, сонливість;
  • надмірна кількість волосся на тілі;
  • головні болі;
  • суха слизова піхви;
  • швидка зміна маси тіла;
  • висипання на шкірі;
  • випадіння волосся.

Лікування гормональних порушень

Важливо своєчасно звернутися до лікаря, щоб виявити проблему. На жаль, гормональний дисбалнс найчастіше спровокований важкими захворюваннями, які необхідно почати лікувати якомога раніше.

У разі підозри гормональних порушень лікар призначає пацієнтці діагностику, до якої, як правило, входять:

  1. УЗД;
  2. аналізи крові;
  3. КТ головного мозку.

Після того, як у фахівця на руках будуть результати всіх обстежень, жінці призначають курс лікування, якщо підозра на гормональний дисбаланс підтвердилася.

Якщо ви помітили помилку чи неточність, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

 

Умови використання матеріалів сайту

Використання матеріалів можливе лише за умови активного гіперпосилання на UaModna ( див. Правила* ). Для генерації коду посилання натисніть на кнопку

Думки, позиції, уподобання та заклики, опубліковані на нашому сайті, є власністю авторів і можуть не співпадати з поглядами редакції uamodna.com