Goodbye, Winter - Hello, WorLd!

2 березня 2018
Kshys Bart
Офіційно цьогорічна зима закінчилася 28 лютого, неофіційно – вона ще триває. Доказом цього є моє сіре, засніжене, тихе місто, яке дрімає до тих пір, поки аромат ранкової кави не розтягнеться його кварталами, а створена автомобілями, трамваями, автобусами та пішоходами хвиля шуму не накриє мегаполіс повністю.

У світі природи все по плану – весняне оновлення вже почалося, незважаючи ні на що. 

До офіційної квітучої, яскравої весни, яка нас пробуджує, а не ми її, – ще декілька кроків.

Ви вже почали своє власне весняне перезавантаження?

Пропоную декілька порад щодо оновлення духовного, фізичного та емоційного, або, просто кажучи, "чарівний пендель" пробудження від зимової сплячки.

Емоційне оновлення

Емоційний стан людини має включати баланс внутрішнього "Я" із зовнішнім світом та стабільність почуттів. Пропоную декілька цікавих варіантів емоційного оновлення.

1. Визначитися з особистими факторами гарного самопочуття та знайти спосіб їх втілити у життя або підтримати

Мої такі:

бути у формі;
бути натхненною;
бездоганно виглядати;
підтримувати здорову психологічну атмосферу вдома, на роботі та скрізь, де це можливо.
Список можна продовжити, головне, щоб особисті фактори були частиною вашого життя.​

2. Щось почати

Почати можна нову картину, книгу, вишиванку, варити каву, ходити пішки, готувати, допомагати старенькій бабусі з сусідньої квартири. Почати можна щось кардинально нове: "дерев'яні"? – можна по 10 хвилин вдень розтягуватися, хто зна, може сядете (впадете) на шпагат? Любите своє місто? – досліджуйте його щосуботи. Колись була ідея щодо нового хобі? Час починати. А може, ви - волонтер? Приєднайтеся до проекту "Таблеточки", читайте вірші на їхніх поетичних вечорах та допомагайте знедоленим дітям. Тут головне почати, робити все систематично і не закидати почату справу.

Також, емоційному оновленню сприятимуть подорожі (були в Чернігові? А в Ужгороді? А у Вишгороді? А я про що!) та нові знайомства. Чому б не почати досліджувати світ і стартом не обрати Україну? Тільки почали мріяти про подорожі? Почніть збирати гроші на свої мрії.

Я, наприклад, цієї весни починаю вишивати рушник. Такі справи :)

3. Мати "радощі дня"

Мій день проходить вдало, якщо окрім усього запланованого вдається випити горнятко ароматної кави, прогулятися після роботи історичною частиною міста, та намастити себе наніч якимось ванільно-вишнево-бананово-шоколадним кремом. Ці дрібні, дівчачі, непов'язані між собою, щоденні ритуали підсолоджують моє життя.

У декого існують шкідливі "радощі дня" - пляшечка Львівського щовечора, наприклад; або перекури кожні 30 хвилин; а може World Of Tanks на всю ніч. Це теж радощі, ага, тільки шкідливі. Тут треба придумати щось інше.

4. Отримати позитивний емоційний заряд

Щоб отримати заряд, треба знайти джерело. Минулої весни я свій емоційний позитивний заряд отримала від роману Джоджо Мойерс "До зустрічі з тобою" (Jojo Moyes "Me Before You" (2012)). Книга вразила мене до глибини душі – такого феєрверку емоцій давно не відчувала (то сміх, то сльози). Дякую пані Мойерс за таку емоційну бомбу. ​

5. Відкинути статус "емоційний смітник"

Не будьте "емоційним смітником" для чиїхось скарг та сліз. Добре, якщо ви можете вислухати людину. Погано – якщо вас використовують постійно і навантажують своїм негативом. Одне діло бути другом та підтримкою, інше – жертвою людей, невдоволених життям.
 
Не забудьте оновити і плей-лист! Ви в курсі, що слова мають величезну силу? Якщо у ваших навушниках цілими днями чудовим вокалом прекрасна пані наспівує, вибачте, - що "лайф із факін шіт", то не ображайтеся, що щось у житті йде не так.

Духовне оновлення

Слухання вечорами Моцарта, приготування какао з зефірками коханій людині та винесення сміття щоранку недостатньо для духовного оновлення. Тут потрібно дещо інше…​

1. Піст

Зараз триває Великий піст. Якщо ви щонеділі відвідуєте Храми, то, думаю, знаєте, що робити. Якщо ви далекі від Церкви – не спішіть згортати статтю. Для духовного оновлення піст є найкращим варіантом.

Декілька років тому по Києву були розвішані плакати до Великого посту зі словами: "У піст головне не з'їсти один одного". Чули, що під час посту потрібно себе стримувати та обмежувати? Так от, у піст головне не з'їсти сусіда та обмежити себе у тому, що надто собі дозволяєте.

Наприклад, ви "пролітаєте" на своєму Subaru Impreza WRX STI на червоне світло, бо постійно поспішаєте. Спробуйте під час Посту не порушувати ПДД і дотримуйтеся режиму хоча б 60 км/год по місту.

Полюбляєте міцне слівце? Утримайтеся від нього, влаштуйте собі словесну профілактику (хоча б на час посту).

Не можете прожити години без пліток? Прикусіть язика і не озвучуйте своє "фе" щодо тієї жахливої сукні з рюшами Петрової з юридичного відділу. Керівник з секретаркою одночасно йдуть з роботи? Замість пліткування напишіть роман, може отримаєте літературну премію.

Підбріхуєте? Влаштуйте собі карантин та намагайтеся казати або правду, або мовчіть. Побачите, як зміниться життя.​

2. "Світ без скарг"

Якщо поститися "не ваша фішка", приєднайтеся до спільноти "світ без скарг". Оновіться духовно завдяки методиці Уїлла Боуена, яка допоможе впродовж 21 дня змінити життя на краще. Метод Боуена наступний: ви одягаєте гумовий браслет (гумовий – найзручніший, бо не боїться води) і обіцяєте собі впродовж 21 дня контролювати себе і не брехати, не пліткувати, не скаржитися тощо. Якщо порушили обіцянку (докладніше про методику можна почитати у відкритих джерелах Інтернету), то переодягаєте браслет на іншу руку і починаєте рахувати дні наново. Браслетом може бути будь-яка інша річ. Можете камінчик з гаманця в гаманець перекладати, аби був з того толк.

Методика працює чудово – перевіряла на собі. Тільки я не імпровізувала з браслетом, а вирішила замовити його на відповідному сайті разом із книгою пана Боуена (просто я з тих людей, які читають інструкцію до пульту від телевізора). Разом з тим, знайома придбала гумовий браслет "Я люблю Україну", знайшла загальну інфо щодо методики в Інтернеті та змінила своє життя за 21 день.

Фізичне оновлення

План А: ви займаєтеся спортом

Якщо вам вдається затягти себе у спортзал після (або до) роботи, або вам вистачає сил впасти у басейн на вихідних, або ви якось по-іншому проявляєте стиль Homo sporticus – ви мій герой! Якщо ви це робите натхненно, із задоволенням - ви мій герой у квадраті! У вас зі спортом все серйозно і, думаю, ваше фізичне оновлення відбувається впродовж року. Тут не я вам буду філософствувати, а ви мені. Навіть, якщо ви на велосипеді "валите" 80 км/год по трасі Київ-Бориспіль щодня на роботу і назад, я вас поважаю (як спортивно-активну людину) та ненавиджу (як водій) одночасно!​

План Б: ви не займаєтеся спортом

Якщо для вас спорт – пройтися до холодильника або піднятися з першого на другий поверх пішки (коли ліфт не працює, звичайно), зганяти за пивасиком в ларьок або посидіти з пацанами під під'їздом, пропоную план Б:

1) намагатися частіше ходити пішки (у рамках розумного);
2) побільше свіжого повітря (частіше провітрювати приміщення);
3) раціональне (здорове) харчування (обов'язково сніданок, обід, вечеря плюс перекуси (ланч та 5 o’clock, наприклад);
4) сон – 7-8 годин;
5) позбутися шкідливих звичок;
6) контрастний душ.

Список невеликий, але для початку фізичного оновлення цих порад достатньо.
 
***
 
Варіанти фізичного, духовного та емоційного оновлення даної статті – моя імпровізація щодо покращення життя (і вашого, і свого). Така-собі light version весняного пробудження. Якщо ви здорові, вам є де жити, ви маєте роботу, ви кохані та кохаєте – повірте, життя вдалося. Сподіваюся, дещо із запропонованих варіантів оновлення тільки допоможе його вдосконалити та зробити ще кращим!

Фото з відкритих джерел Інтернету
Якщо ви помітили помилку чи неточність, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

 

Умови використання матеріалів сайту

Використання матеріалів можливе лише за умови активного гіперпосилання на UaModna ( див. Правила* ). Для генерації коду посилання натисніть на кнопку

Думки, позиції, уподобання та заклики, опубліковані на нашому сайті, є власністю авторів і можуть не співпадати з поглядами редакції uamodna.com

Світське життя, секс і гарне тіло: 3 книги, які змінять ваше самосприйняття
Автори цих книжок намагаються завдяки своїм вишуканим, стильним і красивим історіям, втіленим у не менш гарні ті цікаві книжки, додати гармонії і тепла у наше трагічне сьогодення.
Читати більше