Голя́рня - чоловіча перукарня

9 червня 2015
Чиста мова


Черговий прояв почуття меншовартості в наших підприємців та креативників — у Києві та інших містах України з'явилися "Барбершопи"… Ні, це не дитячі крамниці з ляльками Барбі – це звичайнісінькі (хоча вони, звісно, вважають себе особливими) чоловічі перукарні.


Статті до теми:
"Пихаті" синоніми

Вживання прийменника ПРО

 

Звичайно, їх можна зрозуміти, слово "перукарня" здається таким буденним, хочеться якогось оригінального слівця, але чому ж його шукають попідтинню в англійців-американців, ніби в нашій мові не знайдеться назви для такого закладу, як чоловіча перукарня? Так? ніби досі ходили українці патлаті й зачухані, аж поки з'явилися барбершопи… 

Зазираємо у будь-який словник і знаходимо у ньому питоме українське слово "голярня" (дієсл. голитися, дієприкм. поголений, імен. голяр тощо). Щоправда, словники подають ще одне слово польського походження, яким теж послуговувалися українці, – "цилю́рня" (польськ. cyrulik). Зверніть увагу на другий склад, мало хто з мовців знає, що "цирюльня" – це російська форма запозичення, українці казали саме "цилю́рня", "цилю́рник".


Статті до теми:

Як правильно утворювати прикметники
Як уникнути нав'язливого прийменника "ПО"


 

Росіяни теж почали активно впроваджувати цього динозавра "Барбершопа" у свою мову, тому принагідно нагадуємо, що в російській мові, крім усім відомого "брадобрейня (рос.)", є непогане слово "брильня (рос.)", яке можна сміливо запроваджувати як назву для мережі чоловічих перукарень.

До речі, проект "Slovotvir" цього тижня фокусує свою увагу на "барбершопі", тому заходимо на сторінку та голосуємо за гарне українське слово "голярня". (http://slovotvir.org.ua/words/barbershop).

—-

Принагідні цитати:

"В Днепропетровске пивных немного… Еще поражает обилие вкрапленных между съестными и мануфактурными витринами парикмахерских. "Голярня", "Голярня", "Голярня",— несутся мимо вывески на красном и кубовом фоне…" ("Новый мир",1966 р.)

— Так ви вже той…. цилюрню не держите?
— Папенька, я вже вам говорила — палікмахтерская! ("За двома зайцями")

Джерело "Чиста мова"


Якщо вас зацікавила ця стаття, не забудьте також почитати:
Правильне написання числівників
Фразеологізми з числівниками
7 поширених помилок в українській мові

 

Якщо ви помітили помилку чи неточність, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

 

Умови використання матеріалів сайту

Використання матеріалів можливе лише за умови активного гіперпосилання на UaModna ( див. Правила* ). Для генерації коду посилання натисніть на кнопку

Думки, позиції, уподобання та заклики, опубліковані на нашому сайті, є власністю авторів і можуть не співпадати з поглядами редакції uamodna.com

Світське життя, секс і гарне тіло: 3 книги, які змінять ваше самосприйняття
Автори цих книжок намагаються завдяки своїм вишуканим, стильним і красивим історіям, втіленим у не менш гарні ті цікаві книжки, додати гармонії і тепла у наше трагічне сьогодення.
Читати більше