Телескоп TESS відкрив систему із трьох масивних зірок, які поглинули четверту

23 липня 2022
Irina

Вчені припустили, що це пов'язано із наявністю четвертої зірки. Ймовірно, вона раніше входила в систему, але потім один із «компаньйонів» поглинув її.

Зірковій системі надали назву TIC 470710327. Її виявили при аналізі даних телескопа TESS.

Тріо має «ієрархічну» структуру. У центрі системи обертаються дві зірки, а третя на віддалі робить оберти навколо цієї пари.

Потрійні зіркові системи не такі рідкісні. Астрономи вважають, що вони можуть становити до 10% усіх зірок Всесвіту. Такі системи навіть можуть бути живими – у 2021 році навколо трьох зірок вперше виявили екзопланету.

Але TIC 470710327 відрізняється від усіх інших через свої розміри та форму. Загальна маса двох зірок у центрі у 12 разів перевищує масу Сонця. Їм потрібно більше доби, щоб зробити оборот один навколо одного. Третя зірка ще масивніша (близько 16 сонячних мас), і вона здійснює оборот за 52 земні дні.

Вчені припустили, що спочатку система складалася із двох пар зірок. Але потім зовнішня пара злилася, утворивши дуже великий об'єкт.

Дослідники надалі мають намір продовжити пошук схожих зіркових систем, аби зрозуміти, наскільки вони поширені у космічному просторі.

Якщо ви помітили помилку чи неточність, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

 

Умови використання матеріалів сайту

Використання матеріалів можливе лише за умови активного гіперпосилання на UaModna ( див. Правила* ). Для генерації коду посилання натисніть на кнопку

Думки, позиції, уподобання та заклики, опубліковані на нашому сайті, є власністю авторів і можуть не співпадати з поглядами редакції uamodna.com