Геній фізики Стівен Гокінг помер у віці 76 років

14 березня 2018
Редакція
Всесвітньо відомий фізик Стівен Гокінг помер у своєму будинку в Кембриджі вранці 14 березня. Про це виданню BBC повідомили представники його родини.

У віці 22 років вченому поставили страшний діагноз - рідкісна форма хвороби моторних нейронів, відома також як хвороба Лу Геріга. Йому пророкували максимум кілька років. Хвороба прикувала його до інвалідного крісла, Гокінг не міг самостійно розмовляти без свого голосового синтезатора. Однак він прожив довге і насичене життя, кілька разів був одружений, виховав трьох дітей.

ain.ua

Діти Стівена Гокінга - Люсі, Роберт і Тім, виступили із заявою:

"Ми дуже засмучені тим, що наш улюблений батько сьогодні покинув нас. Він був видатним вченим та екстраординарною людиною, чия робота і спадщина будуть жити ще багато років".

Вони також відзначили, що його "відвага і завзятість", а також "чудове почуття гумору" надихало людей по всьому світу.

"Одного разу він сказав: "[Земля] не була б великою частиною всесвіту, якби не стала домівеою для людей, яких ви любите". Ми завжди будемо ним сумувати".

Професор Гокінг ​- один з основоположників квантової космології: він першим виклав теорію космології як поєднання теорії відносності та квантової механіки. Гокінг також виявив, що чорні діри втрачають енергію і "випаровуються" - феномен, який отримав назву "Радіація Гокінга". Стівен має 12 почесних ступенів, є членом Британського наукового Королівського товариства та Академії наук США. Його наукові заслуги відзначені безліччю премій і нагород. А ще він написав кілька науково популярних книг, в тому числі "Коротку історію часу".

Цікаво, що у шікільні часи Стівен не вирізнявся особливою зацікавленністю в навчанні - він був одним з найгірших у класі. Але ще з дитячих років він почав цікавитися тим, як працює усе навколо. Частенько маленький Стівен розбирав різні предмети, як от радіо чи годинник, щоби зрозуміти, за якими принципами діє той чи інший механізм. Щоправда, не завжди вдавалося зібрати їх назад :) 

ain.ua

У 2007 році Гокінг побував у невагомості за допомогою спеціального літака. Він часто виступав на конференціях, з'являвся в різних шоу, відповідав на запитання користувачів Reddit і зіграв самого себе в серіалі "Теорія Великого вибуху".

ain.ua

Цікавим також є той факт, що Стівен Гокінг був дитячим автором. У 2007 вчений та його дочка Люсі разом написали книгу "Секретний ключ Джорджа до Всесвіту", про пригоди хлопчика та його сусіда-фізика, який володіє найпотужнішим комп'ютером у світі і може відкривати портали в космічний простір. Друга частина роповіді під назвою "Космічне полювання Джорджа за скарбами" вийшла у 2009 році. В обох книгах Стівен намагався пояснити складні наукові терміни простою мовою, зрозумілою дітям.

У 2014 році на екрани вийшов фільм "Всесвіт Стівена Гокінга". Роль молодого вченого виконав Едді Редмейн, за що отримав "Оскар" в номінації "Найкраща чоловіча роль".

Кілька цікавих цитат одного з найвидатніших фізиків світу можете знайти за посиланням: uamodna.com/articles/23-tochni-yak-aksioma-cytaty-stivena-hokinga

(via)
Якщо ви помітили помилку чи неточність, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

 

Умови використання матеріалів сайту

Використання матеріалів можливе лише за умови активного гіперпосилання на UaModna ( див. Правила* ). Для генерації коду посилання натисніть на кнопку

Думки, позиції, уподобання та заклики, опубліковані на нашому сайті, є власністю авторів і можуть не співпадати з поглядами редакції uamodna.com