Французький бузок із харківським корінням

29 вересня 2017
Ганна Черкаська
– Я ж її так люблю, скільки разів я ходила в кіно на "Три мушкетери", на "Фантомаса", щоб на неї надивитися… А ти знала – і мовчала?! Я тобі цього не подарую, – шкварчала Хомівна.

– І чого ти розійшлася? Про що я знала? Про Мілен Демонжо?

– Звісно, про Мілен, звідки ноги ростуть.

– Чекай. У неї зріст 171 см, чоловіки кажуть, що ноги ростуть від грудей, але ж, як у всіх…

– Нє, до чого тут ноги? Я маю на увазі, що вона українка, що корені у неї наші.

– Не зовсім так.

Народилася Марі-Елен Демонжо в Ніцці 29 вересня 1935 р. (82 роки тому), батько її економіст, родом із Італії; а мати – Клавдія Трубникова (1904 р.) — українка, дочка інженера-залізничника родом із Харкова. Після Жовтневого перевороту родина з трьома дітьми втекла до Сибіру.

У Хабаровську батько Клавдії знайшов іншу жінку – і здимів; мати кинулася за ним. А діти опинилися на смітнику. Дівчинці пощастило, вона через Далекий Схід і Китай емігрувала до Франції. Там і народилася Мілен. Померла Клавдія Трубникова на 81-му році в Парижі від раку, за кілька місяців до смерті мати розповіла дочці свою історію і взяла слово, що Мілен про це напише.
 

peoples.ru

– Ну, і якою була Мілен? – тормосить мене Хомівна.

– Худенькою, цибатенькою, але амбітною та відважною. Дуже хотіла стати актрисою, навіть збирала малечу і виступала перед публікою. Від батька Мілен вивчила італійську, згодом – англійську, навчилася грати на фортепіано. Підлітком помітила свою ваду – косоокість і почала комплексувати: ходила з опущеними віями, по 3-4 сеанси за день висиджувала у кіно, аби не муляти очі знайомим, не нариватися на образи.

Тоді вона закохалася в Жерара Філіпа. Зрештою, зважилася на операцію. Все пройшло добре – і дівчинка ожила. До речі, уже в поважному віці Мілен ризикнула зробити операцію на тазостегновому суглобі, а її подруга Брижит Бардо мала таку ж проблему, але не зважилася лягти на операційний стіл.
 

liveinternet.ru

А після операції бридке каченя увібралося в колодочки. 15-літня Мілен втекла з дому в Париж робити карьєру, влаштувалася моделлю в домі Діора, потім співпрацювала з Пьєром Карденом, брала участь у фотосесіях для реклами косметики. Почала відвідувати уроки акторської майстерності, не забуваючи ідеал – Жерара. Нарешті вона познайомилася з його братом, його матір’ю і тільки після цього зустрілася з Жераром. Тоді й познайомилася зі своїм майбутнім першим чоловіком Анрі Костом.



На успішну фотомодель звернув увагу петербуржець Леонід Могій. І 17-літня Демонжо знялася в ролі Ніколь у стрічці "Діти кохання". У 1957 р. в драмі режисера Раймона Руло "Салемські відьми" вона зіграла роль Абігайль. На зйомках цього фільму Мілен зіткнулася з дивовижною акторкою Симоною Сіньйоре, яка буквально задзьобувала юну колегу. І все-таки Мілен Демонжо отримала приз на Міжнародному кінофестивалі в Карлових Варах і стала "vedette" – "зіркою".

Зірковий час – 1961 р., роль Міледі у фільмі "Три мушкетери". Краща екранізація роману О. Дюма, абсолютний лідер прокату 1962-1963 рр.
 

uahistory.com

Ще більший успіх приніс фільм "Фантомас". Граючи роль журналістки, подружки головного героя, Мілен закохалася у Жана Маре, але жінки його не цікавили…

Вона знялася у понад 60 фільмах, написала чотири романи.
 

Знімалася вона й у Великобританії, правда, під псевдо Мілен Ніколь, бо англійці не могли вимовити її прізвище. Познайомилася з письменником Жоржем Сіменоном і отримала запрошення від успішного мисливця за інтимом пожити на його віллі в Каннах. Тоді, у 1959-му їй вистачило розуму відмовитися, а через вісім років вона жила на цій віллі разом із Марком, сином Сіменона. Мілен Демонжо кілька разів знімалася у картинах Марка Сименона, була продюсером телефільму "Підписано: Фюракс" (за оповіданням Жоржа Сіменона).

22 роки Марк і Мілен жили в цивільному шлюбі, виховували двох синів від його першого шлюбу. Коли Мілен було 55 років (у нас жінка йде на пенсію і стає безстатевою істотою), Демонжо пішла під вінець і відмовилася від кар’єри. Багато років Мілен разом із Жоржем Сіменоном вели боротьбу з важким алкоголізмом Марка.

Після смерті чоловіка Мілен усамітнилася, часто була на старій фермі в Нижній Нормандії, створила притулок для покинутих тварин.
 

wikimedia.org

Написала книгу про маму, кілька разів приїздила в Харків.

– Так ти все це знала й мовчала?

– Хомівно, я переказала тобі те, що гуляє в Гуглі. Чому б тобі самій цього не почитати?

– Такої… Ти ж розповідаєш "чиста канкрєтна", тобто коротко й цікаво.
Якщо ви помітили помилку чи неточність, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

 

Умови використання матеріалів сайту

Використання матеріалів можливе лише за умови активного гіперпосилання на UaModna ( див. Правила* ). Для генерації коду посилання натисніть на кнопку

Думки, позиції, уподобання та заклики, опубліковані на нашому сайті, є власністю авторів і можуть не співпадати з поглядами редакції uamodna.com

Світське життя, секс і гарне тіло: 3 книги, які змінять ваше самосприйняття
Автори цих книжок намагаються завдяки своїм вишуканим, стильним і красивим історіям, втіленим у не менш гарні ті цікаві книжки, додати гармонії і тепла у наше трагічне сьогодення.
Читати більше