Pulitzer Prize 2015. Фотографія

21 квітня 2015
Maria Ivanus
У понеділок, 20-го квітня було оголошено переможців цьогорічної Пулітцерівської премії (найпрестижніша нагорода у сфері журналістики).

Близько 1200 заявок від журналістів, 1400 книг, 200 музичних творів і 100 п'єс розглядались членами жюрі в таких номінаціях як: журналістське розслідування, міжнародний репортаж, репортаж місцевого значення, репортаж національного значення, критика, коментар, біографія/автобіографія, поезія, музика, історія, драма, художня література, фоторепортаж, карикатура, редакторська колонка, і т. д.

Переможцем в номінації "тематична фотографія" цього року став Даніел Берегулак (Daniel Berehulak). Його прізвище, може, і маловідоме, та я впевнена, що його роботи вам зустрічалися на шпальтах газет і в онлайн виданнях.

Даніель Берегулак зараз проживає в Делі, Індія. Однак походить він з сім'ї українських eмігрантів. Народився і виріс неподалік Сіднею, в Австралії на фермі батьків. Як зазначено в короткій біографії на його веб сайті:

"Українська практичність батьків Даніеля відкидала фотографію як ремесло, яке варте освоєння і часу. Тому з раннього віку хлопець працював на фермі та допомагав батькові в бізнесі."

Після закінчення університету (University of New South Wales) Даніель Берегулак почав свою кар'єру фотографа, виконуючи скромні замовлення.

З 2002 року співпрацював з Getty Images в Сіднеї, зосередившись на зйомці спортивних подій.

У 2005 Даніель Берегулак переїхав працювати на Getty Images в Лондон, а далі - відвідав понад 50 країн, фотографуючи такі історичні події, як війна в Іраку, суд над Саддамом Хусейном, вибори в Афганістані, наслідки цунамі в Японії і життя на території ЧАЕС.
 
В 2010 році фотограф номінувався на Пулітцерівську премію за фоторепортаж із зони стихійного лиха - повені в Пакистані. Його роботи удостоїлись трьох премій від World Press Photo. 
 
Цього року Даніель Берегулак таки отримав заслужену Пулітцерівську премію, провівши декілька місяців у Західній Африці, де в результаті сумнозвісної епідемії Eбола померло понад 10 тисяч людей. Фотографії Даніела відображають життя медиків та інфікованих у зоні зараження. Виконуючи завдання для Нью-Йорк Таймс, фотограф провів там набагато більше часу, ніж його колеги з інших видань, які після 5-10 днів покидали територію ризику. Даніель в інтерв'ю для "Тайм" стверджував, що для того, щоби повноцінно розібратись з ситуацією i передати жахіття епідемії, він провів декілька тижнів спостерігаючи за лікарями і тим, як потрібно захищати себе від можливого зараження. Тільки згодом фотограф почав їздити з працівниками центру по боротьбі з Eболою селищами Сієра Ліоне.

В багатьох випадках місцеве населення з недовірою ставилось до медиків і вважало їх однією з причин епідемії. Берегулак згадував, як йому вдалось зайти в дім померлої жінки і він одразу побачив симптоми інфекції, але родичі переконували, що він помиляється. Пройшли лічені дні і в цій же сім'ї померло ще двоє людей. Фотограф неодноразово висловлювався про недостатню кількість медперсоналу і що ситуація виходить з-під контролю. За час свого перебування в Західній Африці, Даніел налагодив необхідні зв'язки з місцевою владою, що полегшило роботу інших журналістів, які прибували майже не підготовленими до роботи в таких критичних умовах. 
 
Робота воєнного фотокореспондента і фотожурналіста, який може адаптуватись до умов у найгарячіших точках планети, важка і ризикована. Бачити людські страждання і не стати цинічним мисливцем за сенсаційними кадрами - не так легко в наш час. Даніел Берегулак, здається, давно зрозумів справжнє покликання своєї професії - надавати війнам, стихійним лихам і катастрофам "людських" рис. Історія кожної окремої трагедії, подана через об'єктив фотографа, зриває завісу статистичних даних і сухих цифр. Він змушує нас подивитись в очі чужій біді і не бути байдужими.

Вітаємо талановитого фотожурналіста! Cподіваємось, що його наполегливість і відданість роботі надихне когось iз вас - наших читачів.

Інші нагороди і виставки Даніела Берегулака:

2015
Photographer of the year - Pictures Of The Year International .
The George Polk Award for Health Reporting .
2014
Photographer of the year Freelance/Agency - Pictures Of The Year International .
2013
General News, 3rd prize stories - World Press Photo .
2011
Finalist Breaking News Photography - The Pulitzer Prize
The John Faber Award - Best photographic reporting from abroad in newspapers and wire services. The Overseas Press Club Of America
1st prize stories : People in the News - World Press Photo.
3rd place: Best Published Picture Story (large markets) - The Best Of Photojournalism.
Special Jury Prize - Days Japan International Photojournalism Awards.
2010
Photograph of the year, 3 gold prizes, 1 silver and 1 award of excellence -
China International Press Photo Contest
.
1st Prize News Folio of the Year - The Press Photographer's Year Awards .
3rd Prize Nature and Environment & 3rd Prize in Spot News -
The Photographers Giving Back Award
.
2009
1st prize Live News category - The Press Photographer's Year Awards.
2nd Prize Sport Singles - The Photographers Giving Back Award .
Honorable mention - UNICEF Photo of the Year.
2008
Photo of the Year and 1st Prize News Folio of the Year -
The Press Photographer's Year Awards
.
2007
3rd prize People In the News category - World Press Photo.
Honorable Mention Serial Portrait Series - NPPA's The Best Of Photojournalism.
Foreign News Photographer of the Year - The UK's Picture Editors' Awards.

Exhibitions

2010 Crossing Paths Exhibition-Australian High Commission New Delhi, India.
World Press Photo 2007 international traveling exhibit
2006 Reportage Photojournalism Festival projection, Australia runner up for the audience award.
2005 Reportage Photojournalism Festival pojection.
2004 Getty Images Gallery London Olympic Games Exhibition.
Якщо ви помітили помилку чи неточність, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

 

Умови використання матеріалів сайту

Використання матеріалів можливе лише за умови активного гіперпосилання на UaModna ( див. Правила* ). Для генерації коду посилання натисніть на кнопку

Думки, позиції, уподобання та заклики, опубліковані на нашому сайті, є власністю авторів і можуть не співпадати з поглядами редакції uamodna.com

Світське життя, секс і гарне тіло: 3 книги, які змінять ваше самосприйняття
Автори цих книжок намагаються завдяки своїм вишуканим, стильним і красивим історіям, втіленим у не менш гарні ті цікаві книжки, додати гармонії і тепла у наше трагічне сьогодення.
Читати більше