Фестиваль "Українські Дні" у День Незалежності України

28 серпня 2014
Galyna Ugryna

Ще у заголовку хотілося написати про наше національне свято -"декларативне"... Бо ж не були ми незалежними від окупанта ще ніколи. Та є ілюзія, і ми тішимося! Бодай на годинку, на якийсь час, що ніхто в Україні - тільки ми! Пануємо, будуємо, відновлюємо, закладаємо. Проте - на погляд невидющого, бо панувати не можемо навіть у власній хаті, чи бізнесі, бо невсипучий контроль податкової - у маленькому, рейдерство - у великому; схочеш будувати - вип'ють крівці не одне відерце ті, кому "наверх" треба подати "зелених" за допуски та дозволи; закладаємо тільки буряк у борщ, бо ні накопичувати ні з чого, ні відновлювати з такого "статку". Важкий сюр? Не забудьмо додати "часткову" мобілізацію на фронт, то й дістанемо повну картину теперішніх веселощів...

З цієї причини не тільки українець спроквола збирався на щорічний чиказький фестиваль до Дня Незалежності - "Українські Дні", а й погода так позначилася штормовим вітром та зливою, що за хвилину на стадіоні, де відбувається свято, зробилося місиво. Програма почалася значно пізніше через такий поворот, а наступного дня при спеці, яка зашкалювала, та й кваша ще віддавала хімічним "ароматом" підкормок газону, тому настрій мало нагадував святковий. Шкода артистів, місцевих і запрошених, які стійко пеклися перед виступом, бо умов для чекання своєї черги немає, а глядачі, якщо виникала необхідність пройтися по наметах з сувенірами, їжею, дивилися під ноги, а не на яскраві і чорні вишиванки, як то буває зазвичай.

Треба взяти до уваги необхідність громади у професійній сцені в Ukrainian Village, яка би могла прийняти і театральну виставу, і оперну постановку, і балет, і, зрештою, концерт до Дня Незалежності. У холлі такої споруди могли би розміститися за маленькими столиками бізнеси, що хочуть заявити про себе. Від погоди, у такому випадку, мало би що залежало.

Але ми звикли до штучно створених перешкод, тому сприймаємо все: понарікаємо поміж себе і наступного року все починається спочатку. 

Попри все, фестиваль відбувся організаційним старанням Українського Конгресового Комітету Америки (відділ Іллінойс). Ведучою офіційної частини програми була д-р Марія Коркач-Грошко, художньої - Мар'яна Сташко-Балаш, Леся Бакун-Левандовська, Мар'ян Шкред.

Приїжджі гості Марійка Бурмака, Сашко Положинський, Софія Федина з України, Ігор Богдан та Віктор Мішалов з Канади були дуже щирі та професійні. Місцеві вокальні, танцювальні гурти, поетичний театр "Істина", школа бойового гопака, школа мистецтв, парад вишиванок - багатий перелік дітей і дорослих, художня творчість для котрих - краща частина життя, гідно відпрацювали, офіруючи настрій у годину негоди під небом і в душах співвітчизників.

 

Якщо ви помітили помилку чи неточність, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

 

Умови використання матеріалів сайту

Використання матеріалів можливе лише за умови активного гіперпосилання на UaModna ( див. Правила* ). Для генерації коду посилання натисніть на кнопку

Думки, позиції, уподобання та заклики, опубліковані на нашому сайті, є власністю авторів і можуть не співпадати з поглядами редакції uamodna.com

Світське життя, секс і гарне тіло: 3 книги, які змінять ваше самосприйняття
Автори цих книжок намагаються завдяки своїм вишуканим, стильним і красивим історіям, втіленим у не менш гарні ті цікаві книжки, додати гармонії і тепла у наше трагічне сьогодення.
Читати більше