Євгенія Ліньова

9 січня 1854 р. у м. Берестя (нині Брест, Білорусь) народилася Євгенія фон Папріц (Ліньова) – українська співачка (контральто), фольклористка, яка вперше у вітчизняній фольклористиці застосувала фонограф. Її батько Едуард фон Папріц – викладач кадетського корпусу, мати Анна Воган – учениця Михайла Глинки у Варшаві.
  Співу Євгенія навчалася в Петербурзькій консерваторії, а також у Відні у Матильди Маркезі, яку називали "маестро примадон". Успішний дебют співачки відбувся у Відні в концерті Оле-Булля, під час Всесвітньої виставки. Талановиту співачку помітили, хоч її голос був красивішим за обличчя чудової виконавиці романсів Чайковського, Глинки. Євгенія Папріц заспівала на оперних сценах Відня, Будапешта, Парижа, Лондона, згодом в опері й на концертах у Москві.

Григорій Олександрович Мачтет цілковито захопився співом Євгенії, постійно бував у неї. І вона захопилася ним. Уся Москва очікувала шлюбного дійства… Раптом Григорій Олександрович повідомив, про своє одруження з 18-річною Ольгою Родзевич, племінницею видавця газети "Московський телеграф" Гната Родзевича.



Євгенія Папріц невдовзі виїхала за кордон і вийшла заміж за інженера Ліньова. Разом із чоловіком у 1890-1896 рр. перебувала в еміграції. У США організувала хор, який впродовж чотирьох років давав концерти в Бостоні, Філадельфії та Чикаго, пропагував українські та російські народні пісні.

1897 року вперше у вітчизняній фольклористиці Євгенія Ліньова застосувала фонограф для запису пісень селян. Наступними були Леся Українка та Климентій Квітка.

Від села до села кочувала інтелігентна панянка, зачаровувала бабульок, записувала їхні пісні. 1903 року на Полтавщині записала 120 пісень (зокрема, "Невольницький плач", "Брат продає сестру татарину") від кобзаря Михайла Кравченка. Серед праць Є. Ліньової: "Досвід записування фонографом українських народних пісень" (1906).

Напередодні Першої світової вона побувала в Австро-Угорщині, де записала хорватські та словацькі народні пісні.

Випали на долю Євгенії Едуардівни війна, дві революції… Померла Ліньова 24 січня 1919 р. у Москві.
Якщо ви помітили помилку чи неточність, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

 

Умови використання матеріалів сайту

Використання матеріалів можливе лише за умови активного гіперпосилання на UaModna ( див. Правила* ). Для генерації коду посилання натисніть на кнопку

Думки, позиції, уподобання та заклики, опубліковані на нашому сайті, є власністю авторів і можуть не співпадати з поглядами редакції uamodna.com

Жорсткі топери: з якого матеріалу виготовляються та кому підійдуть
Якщо ваш диван з часом пом'якшав та деформувався, ви стали відчувати дискомфорт під час сну та перестали висипатися, не поспішайте з ним прощатися. Розгляньте можливість купівлі жорсткого топера, здатного повернути дивану колишній комфорт та зручність.
Читати більше