Еротичне мистецтво античних Помпеїв

9 червня 2022
Ліля Колісник

У 19 столітті археологи, яким доручили розкопати Помпеї та Геркуланум, зіткнулися з проблемою: куди б вони не повернулися, бачили еротичне мистецтво — від фресок з парами, які займаються коханням, до скульптур оголених обдарованих богів.

У ті часи секс вважали ганебним або навіть непристойним, тамтешня влада вважала зображення занадто відвертими для загалу. Замість того щоб виставляти артефакти на загальний огляд, співробітники Національного археологічного музею Неаполя сховали їх у секретній кімнаті, закритій для всіх, крім учених. Та, згідно з Atlas Obscura, було вдосталь відвідувачів-чоловіків, які бажали підкупити вхід. Між 1849 та 2000 роками роботи залишалися значною мірою прихованими від громадськості.

Фреска Леди і лебедя

Більше ні. Нову виставку в археологічному парку Помпеїв під назвою «Мистецтво та чуттєвість у будинках Помпеїв» заснували на основі фрагментів із секретної кімнати та інших чуттєвих образах, виявлених у стародавньому місті, щоб продемонструвати всюдисутність еротичних образів у римському світі.

Родзинкою шоу є фреска, що зображає міф про Леду і лебедя. Виявлена 2018 року сцена зображує момент, коли бог Зевс, замаскований під лебедя, або ґвалтує, або спокушає Леду, царицю Спарти. Пізніше, як свідчить легенда, Леда відклала два яйця, з яких вилупилися діти: Поллукс та Єлена, чия «обличчя… запустили на воду тисячу кораблів», спровокувавши Троянську війну.

На стіні помпейської спальні зображена оголена Леда, яка запрошує, усміхається, а лебідь притискається до її грудей.
«[Ця сцена] наповнена чуттєвістю, — сказав Массімо Осанна, тодішній директор археологічного парку, Барбі Латца Надо та Хада Мессія CNN у 2019 році. — Це означає: «Я дивлюся на тебе, а ти дивишся на мене, тоді як я роблю щось дуже, дуже особливе». Це дуже очевидно. Подивіться на її голу ногу, на розкішні сандалі».

Фреска «Будинок Леди і лебедя» — один із 70 творів мистецтва, представлених на виставці, до якого є застосунок та інструкція, в якій контекстуалізували шоу для дітей. Згідно із заявою, чуттєве мистецтво — від фрески Пріапа, грецького бога родючості та чоловічих геніталій, що зважує свій пеніс на терезах, до пари медальйонів із зображенням сатирів, амурів та німф, знайдених на церемоніальній колісниці неподалік Помпеї минулого року — з'явилися як у приватних будинках, так і в громадських місцях, як-от таверни, лазні та будинки розпусти.

«Еротизм був усюди… завдяки впливу греків, у чиєму мистецтві широко використовували наготу», — розповідає нинішній директор парку Габріель Цухтрігель Тому Кінгтону з London Times.

У розмові з Джезом Філдером з Euronews куратор виставки Марія Луїза Катоні каже, що зображення сексу та наготи в Помпеях передають «цінності, як-от культурне піднесення, приналежність до вищої культури», прикладом якої є попередники римлян, давні греки. Тоді як політеїзм, а не християнство, був нормою, сексуальне задоволення, яке з гордістю приймали самі боги, яким поклонялися римляни, було приводом для торжества.

«Греки підходили до людської форми в такий спосіб, що не вважали наготу за своєю суттю чимось ганебним, — писав Джеффрі Р. Стоун, автор книги «Секс і конституція», для Washington Post у 2017 році. — Навпаки, фалос був потужним символом родючості, центральною темою грецької релігії».

Еротична фреска, яку знайшли в домі Помпеїв

«Мистецтво і чуттєвість» влаштоване як типовий римський будинок. Відвідувачі входять через атріум, внутрішній двір та приймальню з фрескою Нарцисса — молодика, що закохався у своє відображення, та статуї Пріапа. Cubicula, чи спальні, оточують

атріум, демонструючи інтимні сцени сексу пар. Основні моменти цього розділу включають заново зібрану, недавно відреставровану стелю з Будинку Леди і Лебедя та три реконструйовані стіни спальні з іншої помпейської вілли.

У триклініумі, або їдальні, з'являються зображення підлітків, що натякають на грецьку традицію педерастії, коли люди похилого віку вступали в романтичні або сексуальні відносини з хлопчиками-підлітками. Хоча ця практика з’явилася в давнину, вона явно розходиться зі сучасними звичаями. Як зазначив Стоун для Post, «грецький ідеал краси найкраще втілювався в юнакові».

Остання частина будинку, внутрішній двір просто неба, відомий як перистиліум, бере свій початок від злиття простору всередині та зовні, використовуючи зображення інтерсексуалів та гібридних істот, як-от кентаври, щоб символізувати розмиті межі «між статями… чи людьми і тваринами», — йдеться у повідомленні.

Фрагмент фрески із зображенням сатира та німфи

«Вчені схильні інтерпретувати будь-які кімнати, прикрашені [еротичними] сценами, як свого роду публічний дім», — каже Цухтрігель Анджелі Джуффріді з Guardian. «Але було також місце для [сексу] у будинках».

До 79 р. н. е., коли виверження Везувію раптово поклало край розквіту Помпеїв, християнство почало поширюватися по всій Римській імперії. З піднесенням релігії відбулися зміни в тому, як люди ставилися до неї. Як пише Елейн Велі для Hyperallergic, християнські уявлення про секс як про щось непристойне або ганебне спонукали археологів 19-го століття, які проводили розкопки стародавнього міста, приховати від публіки еротичні артефакти.

«Це був інший час та інше суспільство. Було не так уже й дивно показувати чоловічий фалос», — сказала Осанна CNN у 2019 році. «Мешканці Помпеїв часто використовували цей образ. … Це було справді суспільство, в якому секс не був чимось, що можна отримати лише в особистому просторі».

Виставка «Мистецтво та чуттєвість у будинках Помпеїв» працюватиме ​​в Археологічному парку Помпеїв до 15 січня 2023 року.

Здійснено переклад.

Якщо ви помітили помилку чи неточність, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

 

Умови використання матеріалів сайту

Використання матеріалів можливе лише за умови активного гіперпосилання на UaModna ( див. Правила* ). Для генерації коду посилання натисніть на кнопку

Думки, позиції, уподобання та заклики, опубліковані на нашому сайті, є власністю авторів і можуть не співпадати з поглядами редакції uamodna.com

Світське життя, секс і гарне тіло: 3 книги, які змінять ваше самосприйняття
Автори цих книжок намагаються завдяки своїм вишуканим, стильним і красивим історіям, втіленим у не менш гарні ті цікаві книжки, додати гармонії і тепла у наше трагічне сьогодення.
Читати більше