Ерон-дон-дон (або жінка за кермом)

6 травня 2016
Kshys Bart
Польові спостереження із-за керма, або як стати "своїм пацаном" у дорожньому потоці білявці з блакитними очима.

У пострадянських країнах кажуть, що жінка за кермом - наче зірка: всі її бачать, а вона - нікого.

У Європі жінка за кермом - звичайне явище, і вислів "блонда за кермом - то є мавпа з гранатою" там просто не зрозуміють. Чим же європейки відрізняються від українок за кермом? Чому їх поважають, а нас - не дуже?
 
Звичайно, я не Олексій Мочанов, щоб коментувати будь-яку автомобільну тему, до команди Top Gear мене ніхто не запрошує і керую я не так, як Кен Блок, але чотирьох років польових спостережень із-за керма мені вистачило, аби зібрати до купи основні правила виживання у дорожньому потоці.

Правило №1 - знати органи керування та панель керування (центральну включно) навпомацки

Настав ваш зірковий час - у вас з’явилося перше авто. Оскільки ви відходили в автошколу, в якій вас нахвалював інструктор, а ваш дідусь довірливо простягав вам ключі від свого КрАЗ-219, ви відразу пірнаєте за кермо власного, ще необкатаного авто. І тут почали виникати запитання - як включити обвітрювання лобового скла, де натиснути, щоби відбулася циркуляція повітря, як увімкнути протитуманні фари, як увімкнути габарити, як розблокувати двері, де механізм керування дзеркалами, як підсунути сидіння......

Щоб ваше керування було безпечним, потрібно вивчити свій автомобіль. Берете інструкцію з експлуатації і, у припаркованому стані, починаєте тицяти наманекюреним пальчиком кнопочки. Дослідили авто? Тепер з’ясуйте для себе основні (функціональні) кнопки і навчіться ними користуватися наосліп. Мої основні кнопки такі: аварійна кнопка, кнопки налаштування кондиціонеру, кнопка циркуляції повітря, функціонал керма (а кнопок у мене там, як на борту космічного лайнера).

Ідеальний варіант - назбирати гроші на урок з професійного керування автомобілем, щоб досвідчений інструктор допоміг дослідити ваше авто та потренував вас на ньому за штучно створених аварійних обставин.

І знаєте, що нас тут відрізняє від чоловіків?

Чоловіки сідають за кермо нового авто, кажуть, що з 10 років вміють керувати, непогано довозять вас із пункту А в пункт Б, а потім тихенько десь у гаражі досліджують автівку.

Дівчата можуть декілька років проїздити за кермом так і не вивчивши, де підігрів бокових дзеркал і як вмикаються габарити.

"Ознайомлення" з авто в таких випадках відбувається прямо під час руху, що є дуже небезпечним.

Тому ми, дівчата, і мавпи.

Правило № 2 - забезпечити максимальний комфорт за кермом

Взуття

Черевички від Kachorovska на вашій ніжці просто шикарні: підбори довершують образ стильної, елегантної, сексуальної жінки, бо функція у них така - прикрашати та зваблювати. 

Скажіть чесно - нащо вам ця вся краса за кермом?

У даному випадку підбори не відіграють роль білизни – "ніхто не бачить, а мені приємно".

Ви в курсі, що керувати потрібно у максимально-зручному взутті, аби відчувати педалі та активно пересувати стопу з однієї на іншу? Справитеся з такою задачею?

А якщо загострена шпилька зачепиться за килимок і ви, під час руху, почнете панікувати?

До речі, в’єтнамки теж не зроблять з вас "свого пацана". Босі ноги включно. Тільки зручне взуття!

Верхній одяг

Взагалі, його краще зняти і закинути на заднє сидіння (або повісити на вішак). Якщо вже так кортить пойорзати ременем безпеки по вашій норковій шубі, то хоча би пічку на повну не вмикайте. Бо підігрів сидінь плюс хутро дасть не дуже гарний результат - знизиться зносостійкість виробу. Висновок - ви маєте комфортно почуватись за кермом. Нічого не має заважати вашим рухам. Ремінь безпеки має бути пристебнутий.

Капелюхи/капюшони/шарфи

Може, кепка як у Кена Блока круто виглядає, особливо, якщо у вас Форд Фокус, який автогонщик рекламує у такій же кепці, але козирьок може вам заважати і крутити головою, і слідкувати за дзеркалами. Чесно. Капюшон, капелюшок, хусточка... Якщо відчуваєте хоча б якусь мінімальну незручність - зніміть.

Рукавички
Наприклад, на вулиці зима і ваше кермо "замерзло". Якщо рульове колесо без підігріву, то не поспішайте натягувати на нього волохатий леопардовий чохол як у вантажівці дальнобійника з далеких 80-х. Модні рукавички з товстої пряжі теж не підійдуть. Краще прогрійте авто і починайте рух потихеньку, поки руки не адаптуються до температури керма.
 
Одна моя знайома пані використовує шкіряні рукавички, інша - як у рокерів, з відірваними пальцями. Кажуть, зручно. Тут вже треба підходити до питання особисто.

Прикраси 

Прерстень від Frey Wille може натерти пальчик, а золоті кільця діаметром 10 см, що класно виблискують у ваших вухах, чіпляються за волосся або одежу. В цей час ви рухаєтеся в потоці із швидкістю 80 км/год. з дитиною на борту. Як вважаєте, є шанс виникнути лиху, якщо під час руху прикраса заплутається у волоссі та заважатиме зробити будь-який рух головою? До речі, якось від каблучки у мене виникла судома. Грубо кажучи йшла на великій швидкості, а руку почало паралізовувати. Каблучку зняла, пальці порозминала і рушила далі. Але як мене ця ситуація налякала!

Окуляри

Недобачаєте - керуйте в окулярах / лінзах. У наш час не проблема замовити окуляри – "хамелеони", які будуть відкоректовані під ваш зір та затемнюватися, якщо яскраве сонце буде "бити" по очах. Від фар зустрічного транспорту такі окуляри теж врятують. Я керую у звичайних окулярах. До фар очі вже адаптувалися. Так що можете світити мені в очі прожектором, я все рівно продовжуватиму рух :)

Хлопці полюбляють керувати автомобілем в образі агента Малдера - в авіаторах-дзеркалках, наприклад. Якщо вам зручно, ви себе тішите, що схожі на Джолі у ролі Лари Крофт з Tomb Rider, то затемнені окуляри не будуть заважати (вдень).
Але якщо у вас зір не дуже добрий, побережіть себе та пасажирів.


Кермо, сидіння та дзеркала

Поділюся спогадами: при здачі екзамену на права на "практиці" я сіла в авто і перш ніж почати рух, пристебнулася, посунула сидіння, вирівняла дзеркала та "підняла" до себе кермо. В інструктора, що приймав екзамен, ледь сльоза не покотилася - як його це потішило. Під час керування він мене постійно нахвалював при інших студентах, які здали "практику" і сиділи на задньому сидінні.

Зараз це спрацьовує на автоматі - сівши за кермо, першочергово адаптую місце водія під себе. Бо мені так комфортно. А комфортне керування є безпечним.

Іграшки та подушки

Слоненя на торпеді та подушка-"сердечко" під склом над заднім сидінням не виглядають круто. Якщо вам не 13 років, звичайно. Стоп, у тринадцять років ще прав не видають. Тому таким маленьким дівчаткам за кермо не можна, а тягати за собою пухнастого кумедного коника - можна. Ви що обираєте - рожеве слоненя чи права?

Повиносьте з авто все зайве. Вікна для того, щоб у них дивитися, спостерігати за ситуацією на дорозі та приймати рішення, а не вихвалятися пухнастим трикутником з черевичком. Тому ми й мавпи (яким не комфортно розглядати за зайвим барахлом навколишній світ).

Звукове супроводження

Тільки таке, що дозволить чути двигун та інші сигнали (як всередині машини (індикатори тощо), так і ззовні). Якщо ви нічого не чуєте через те, що Лобода волає на все авто "К чьорту любовь", вимикайте. Бо хтось буде вам бібікати, що у вас номерний знак ледь тримається, а ви і не почуєте.

Правило № 3 - головне правило за кермом

Найголовніше правило, на мою думку, це не дотримуватися ПДР, а сприяти безпеці на дорозі. Бачите, що людина порушує правило? Бачите, що це може призвести до ДТП? Ви йдете по "головній" а він "пре" і не збирається вас пропускати, хоча зобов’язаний, відповідно до Правил? Пропустіть його, хай їде. Головне, що ви та ваше авто цілі та неушкоджені.

Правило № 4 - усі водії - створіння одностатеві

"Я дівчинка і всі мені винні" - так думає мавпа. Усі водії на дорозі однієї статі, всі є учасниками дорожнього руху. Не залежно від своїх автомобільних, політичних, релігійних та сексуальних вподобань.

Іноді можна потиснути на жалість - якщо я не можу перестроїтися з ряду в ряд, бо затор, тягнучка і ніхто не пропускає нікого, я опускаю затемнене скло і дивлюся на водія з сусіднього ряду очима Сірка. Діє, чесно. І чоловіки, і жінки пропускають.

Правило № 5 - міміка машин

Показати поворот при перестроюванні з ряду в ряд; "подякувати", увімкнувши на секунду "аварійку" і т. д. - це мова машин та іншого транспорту у дорожньому потоці. І треба нею користуватися, бо це шлях до взаєморозуміння на дорозі. 

Правило № 6 - дорожній потік

Дорожнього потоку потрібно дотримуватися. Якщо всі йдуть 90 км/год - то треба йти так само 90 км/год, при цьому витримавши дистанцію до транспортного заобу попереду. Не можете прилаштуватися - перестроюйтеся у крайній правий ряд, не заважаючи іншим. Якщо всі тягнуться 15 км/год, це означає, що на дорозі затор: щось спричинило уповільнення руху. Тут треба увімкнути режим "кобри" – повзти разом з усіма, але вчасно зреагувати і перелаштуватися, якщо у сусідньому ряді виникне "вікно".

Є така категорія водіїв – "впертий дід". Це такий собі поважний пан, який задоволений роботою, онуками, машиною та життям. Він найкращий чоловік, дідусь та... водій. "Яйце курку не вчить" - така філософія впертого діда. Тому він рухається 40 км/год у потоці, в якому всі йдуть 85-90 км/год. Впертого діда треба об’їхати.

Мавпа з рожевим слоненям на торпеді теж може плестися у крайній лівій смузі, бо вона класна. Треба її об’їхати, простити та відпустити.

Правило № 7 – особливий статус

Літні жінки, вагітні жінки, діти на борту, інваліди – завдяки цим людям ваше авто має особливий статус – керування має бути найбезпечнішим та найвідповідальнішим. Як керувати вагітній жінці, як правильно перевозити малу дитину, як впоратися із керуванням дамі поважного віку – на родинній нараді ці теми мають бути підняті та обговорені.

Правило № 8 – дорожні знаки

Вивчити. Знати. Розуміти. Використовувати.

Правило № 9 – навігатори

Надзвичайно корисна річ! У мого навігатора позакадровий голос із телешоу "Танці з зірками". Зву його Олегом. Інколи Олег помиляється і каже "Вы сбілісь с маршрута! Резкій разворот на лєво!" От тільки "злєва" мчить потяг, а за ним – поле.. Одним словом, треба аналізувати всі команди навігатора. 

Правило № 10 –ТО Обов’язкове технічне обстеження (ТО)!

Слідкуйте за пробігом та відвідуйте вчасно станції технічного обслуговування. 

Правило № 11 – обидві руки на кермі 

Це важливо, повірте. Керування стає впевненішим, реакція значно покращується.

Правило № 12 – не впевнені – не робіть

Це найкраща порада, яку я почула у своєму житті. Якщо є хоча б один відсоток сумніву здійснити маневр, не робіть. Краще почекайте ще хвилину.

Правило № 13 – зверніть на себе увагу

Якщо ви щойно закінчили автошколу, почепіть значок "У" або "70". Досвідчені водії вас зрозуміють і у деяких випадках навіть допоможуть!

Правило № 14 - бути відповідальною

За кермом важливо усвідомлювати свою відповідальність не тільки за себе, а й за пасажирів. Зараз ви відповідаєте за їхнє життя і відповідатиме, якщо трапиться лихо. Такі справи.

Правило № 15 - ваша машина - ваші правила

Якщо ви за кермом, то у салоні буде грати Лаунж-фм, вікна будуть зачинені, бо працює круїз-контроль і чіпси/шаурму/пєчєнькі ніхто не їстиме. Бо ви за кермом і ви влаштовуєте умови для безпечного та комфортного керування. Хто проти - телефон 797. Гарне і швидке таксі по місту.
 _________

А тепер трохи про бидло-правила

Шаленіння від власної "ахрєнєнності"

Ви красива жінка. У вас класна помада та пухнасті вії. Але дзеркала в автомобілі почепили, щоб керування було зручним та безпечним, а не для підтвердження вашої ахрєнєнності.

Домовились? 

Бидло-виховання на дорозі

Коли я їздила із позначкою "70", трапилася зі мною така подія: я виїжджала на головну дорогу, пропустивши попутній транспорт. Не встигла я виповзти на дорогу, як на шаленій швидкості мене наздогнала автівка спортивного типу.

Уявіть собі, яка була у нього швидкість, якщо при перестроюванні дорога була пустою, аж потім він виник поза мною зненацька! Сутички не було, але спортсмен вирішив мене провчити (за те, що я посміла з’явитися на дорозі, коли він "летів"). Він об’їхав мене з правого боку і різко загальмував. Я зреагувала і теж загальмувала.

Таке явище не є нормальним:

за кермом мого авто могла бути вагітна жінка або пані похилого віку, або інвалід. Ця категорія людей не змогла б зорієнтуватися вчасно і могло б статися лихо. Таке бидло-виховання має зникнути з нашої країни.

Заблимав!

Усі ми можемо поспішати. У всіх таке трапляється. Але вмикати дальнє світло і підпирати авто позаду – не дуже гарно. Делікатніше один раз блимнути або, моє улюблене, - увімкнути лівий поворот. Повірте, дорога стає вільною і ви нікого не образите "прожекторним нахабним сяйвом", що засліплює, бо вам так треба.
 
* * *
 
Де б ви не взяли авто – назбирали на нього, чи "папік" підігнав, чи батьки/чоловік/фірма посприяли, дівчата! Ми з вами можемо безпечно та відповідально керувати!

Людині невпевненій, неуважній, із загальмованою реакцією раджу утриматися від керування та змиритися з роллю пасажира.
 
* * *

Безпечного керування вам, пані! Будьте уважними за кермом!









Фото з відкритих джерел Інтернету
Якщо ви помітили помилку чи неточність, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

 

Умови використання матеріалів сайту

Використання матеріалів можливе лише за умови активного гіперпосилання на UaModna ( див. Правила* ). Для генерації коду посилання натисніть на кнопку

Думки, позиції, уподобання та заклики, опубліковані на нашому сайті, є власністю авторів і можуть не співпадати з поглядами редакції uamodna.com

Viktoria Vovkanets Viktoria Vovkanets 18 травня 2016
Від себе додам - не вестись на провокації, у мене одного разу була аварія через те, що авто позаду мене підганяло - я запанікувала вийшла на обгін а там зустрічне авто - довелося виїхати з дороги, ніхто не постраждав - а мені був урок.
Щодо панелі управління - можна вивчити коли машина своя, а якщо орендована - раджу роздивитись все до виходу на дорогу. Але якщо не знаєте, то краще зупинитись і ввімкнути - безпечніше.
Світське життя, секс і гарне тіло: 3 книги, які змінять ваше самосприйняття
Автори цих книжок намагаються завдяки своїм вишуканим, стильним і красивим історіям, втіленим у не менш гарні ті цікаві книжки, додати гармонії і тепла у наше трагічне сьогодення.
Читати більше