Джозеф Конрад - найвидатніший англійський прозаїк з України

18 червня 1878 р. народжений у Бердичеві 20-річний матрос Юзеф Коженьовський уперше зійшов на англійську землю, котру згодом прославив як письменник Джозеф Конрад.
 

wikipedia.org

Один із найвидатніших англійських прозаїків польського походження, який до 20 років не володів вільно англійською, Юзеф Теодор Джозеф (Конрад) Коженьовський, народився 3 грудня 1857 р. в Україні (чи у Бердичеві Житомирської області, чи в Малій Деребчинці на Вінниччині). Його батько перекладав із англійської та французької на польську Шекспіра та Гюго. Він привчив Конрада до читання польською та французькою. Люди, які добре знали дорослого Джозефа Конрада, свідчили: думав він французькою мовою, писав англійською, а коли хворів, марив польською. 

Дитинство Конрада – це суцільна історія з географією: 

- 1861 рік – Варшава; за участь у підготовці повстання батька арештовано та вислано до Вологди. Мати Евеліна Коженьовська з 4-річним сином поїхали слідом за чоловіком.

- 1865 — через хвору на туберкульоз дружину Аполлон Коженьовський домігся переводу до Чернігова, де мати Конрада померла. Батько з сином переїхали спочатку до Львова, потім до Кракова, де 11-річний Конрад залишився круглим сиротою. Заопікувався хлопцем брат його матері Тадеуш Бобровський.

- 1874 — після відмови прийняти австро-угорське підданство 17-літній Юзеф Коженьовський, щоб не бути призваним до російської армії, вирушив до Марселя і влаштувався моряком у французький торговий флот. Займався контрабандою зброї, пережив невдале кохання та невдалу спробу самогубства.

- Джозеф Конрад у 1878 р. поступив на службу на британське судно, що прямувало до Константинополя, бо російське підданство не давало можливості служити на французьких суднах. 18 червня 1878 р., коли судно повернулося до порту приписки, молодий моряк вперше висадився на британській землі, в порту міста Lowestoft. 

- У 1881 р. отримав сертифікат на право бути капітаном і британське підданство, офіційно змінивши ім'я на Joseph Conrad.

- 1889 р. став капітаном конголезького річкового пароплава, відвідав Центральну Африку. Побачене ним лягло в основу твору "Серце темряви" (Heart of Darkness). Сюжет цього шедевру режисер Френсіс Форд Коппола взяв за основу стрічки "Апокаліпсис сьогодні".

- 1894 — у віці 36 років через погане здоров'я залишив море і присвятив себе літературній праці. 

Його перший твір "Олмейрова примха" ("Безумство Олмайєра", Almayer's Folly), дія якого відбувається на східному узбережжі Борнео, опублікований 1895 року.

1896 — виходить "Вигнанець з островів" (An Outcast of the Islands). Обидва твори створили Конраду репутацію романтика й оповідача екзотичних історій. Ці помилкові уявлення переслідували його все життя.

1896 — одружився з 22-річною англійкою Джессі Джордж (Jessie George), з якою мав двох синів, Бориса та Джона.
 

furfur.me

Слава та визнання прийшли до Конрада лише після публікації роману "Шанс" (Chance, 1913), хоча цей роман не є найкращим його твором.

Помер від серцевого нападу і похований на Кентерберійському цвинтарі, Англія.
Якщо ви помітили помилку чи неточність, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

 

Умови використання матеріалів сайту

Використання матеріалів можливе лише за умови активного гіперпосилання на UaModna ( див. Правила* ). Для генерації коду посилання натисніть на кнопку

Думки, позиції, уподобання та заклики, опубліковані на нашому сайті, є власністю авторів і можуть не співпадати з поглядами редакції uamodna.com

Світське життя, секс і гарне тіло: 3 книги, які змінять ваше самосприйняття
Автори цих книжок намагаються завдяки своїм вишуканим, стильним і красивим історіям, втіленим у не менш гарні ті цікаві книжки, додати гармонії і тепла у наше трагічне сьогодення.
Читати більше