Острів Джарилгач: замітки туристки

26 вересня 2018
Юлія Довгун

Поділюся своїми враженнями і сподіваюся, що мотивую вас, хоча б раз відвідати острів. Почнімо з історії. За однією з легенд Джарилгач утворився завдяки богині Артеміді, яка насипала піску на місце, де її жриця Ефігенія провалилася в морські глибини. У такий спосіб Артеміда намагалася приховати сліди Ефігенії від Ахіллеса, який був у неї закоханий і всюди переслідував.

Назва острову походить з тюркської мови і дослівно означає «обгорілий ліс». Як свідчать ранні географічні джерела, раніше острів був досить лісистою зоною. Зараз на Джарилгачі класичних лісистих зон не збереглося. Більшість території острова займають піски та степова рослинність з поодинокими деревами переважно кущовими.

Популярною родзинкою острова є маяк, який спроектували та збудували ще 1902 року. Навколо прісна вода (якщо вірити легенді, то саме там, де пробивається прісна вода, – місце, де Ахіллес таки наздогнав свою кохану Ефігенію).

З власного досвіду

З варіантів приїхати на Джарилгач на один день чи залишитись там на довше – ми, звісно, вибрали другий. Із повним пакетом романтики, палатками, нічним заходом сонця, прогулянками узбережжям, ранковими чайками і погойдуванням хвиль.

Як дістатися на острів

Зі Скадовська щоденно ходить пором і катер на острів (влітку рейсів на острів більше, але наша поїздка відбулася на початку вересня, тому ми застали такий графік). Вартість квитка на пором – 180 грн, катера – 200 грн в обидва боки, при умові, що ти повертаєшся у той же самий день. Якщо із затримкою на острові, потрібно доплатити ще 100 грн, коли ти повертаєшся назад. Для себе ми вибрали пором тільки з тих міркувань, що ним довше їхати, і можна насолодитися морською прогулянкою. Поромом до острова при нормальній погоді – 40-45 хв, катером – 20 хв.

На що варто звернути увагу

Якщо за період вашого перебування на острові, море починає сильно штормити, то є шанси застрягнути на острові надовше. Пороми і катер не виходять у відкрите море з пасажирами на борту. Це робиться з міркувань безпеки.

Їжа

Про їжу варто обов’язково згадати. З нею на острові не густо, тому не сподівайтеся на те, що поїдете на острів і щось там купите чи десь пообідаєте. Там немає «щось» і «десь». Є лише одна кав'ярня, яка одночасно й магазин. Нам пощастило, бо ми зробили деякі запаси, але їх не вистачило, бо я чомусь надіялась на «щось» і «десь», тому наступного разу будемо готуватися ретельніше.

І так, ще трохи про їжу і про асортимент острівного магазину. Сухарики, чипси, печиво тощо – загалом продукти, які я б не купувала в звичному житті, причому у два рази дорожче. З плюсів - у кав'ярні на Джарилгачі я скуштувала найсмачнішу у своєму житті уху. Вона готується з трьох видів риби і можна навіть спостерігати, як її вранці готують. Смакота … Вартість порції – 50 грн. Порція велика і ситна, тому рекомендую для голодних.

А взагалі круто, якщо ви вмієте готуєте їжу на вогні самостійно, це приємно і смачно :) А якщо не вмієте, то беріть компанію з тим, хто вміє.

Кого можна побачити на острові

На Джарилгачі живе багатенько рідкісних представників рослинного і тваринного світу. Наприклад, мені пощастило побачити парочку красивих оленів, котрі прогулювалися ранковим узбережжям. І це справді щось неймовірне. Крім цього, лише на острові я дізналася, що є такі тварини, як-от муфлони. Вони дуже нагадують баранів, але мають довші закручені роги і більші за розмірами. Про медуз ... Так, їх багатенько, але вони безпечні.

Улітку неподалік від острова можна побачити дельфінів, котрі, за свідченням місцевих, є частими гостями джарилгацького узбережжя. На жаль, цього разу мені не пощастило їх побачити, але це причина повернутися на острів ще раз.

Чим зайнятися на острові

Прихильникам більш пасивного варіанту рекомендую прогулятися узбережжям, купатися багато-багато і валятися на піску. Чудова засмага і яскраві фотки – гарантовані. Ми не з тих, кому в кайф тільки полежати, тому вже з першого дня повністю обійшли один бік узбережжя та прогулялися вздовж маяка. Відразу зверну увагу, що за маяком море підступніше і більша глибина. Якщо ви погано плаваєте, краще вибрати інше місце для купання.

Наступного дня, ми вирішили вивчити й інший бік острова, який виявився з більшою рослинністю та більш болотистим. Під час нашої прогулянки ми натрапили на справжній скарб. Після легкого морського шторму на берег викинуло декілька грон з мідіями. Я вперше побачила, як живуть мідії в природному середовищі. Для тих, хто правильно вміє готувати мідії на вогні, то була б справжня знахідка.

Ось так ми провели чудових два дні на острові і вкотре переконалися, що в Україні є неймовірні місця, які зачаровують з першого погляду.

Обкладинка - tochka.net.

Якщо ви помітили помилку чи неточність, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

 

Умови використання матеріалів сайту

Використання матеріалів можливе лише за умови активного гіперпосилання на UaModna ( див. Правила* ). Для генерації коду посилання натисніть на кнопку

Думки, позиції, уподобання та заклики, опубліковані на нашому сайті, є власністю авторів і можуть не співпадати з поглядами редакції uamodna.com

Світське життя, секс і гарне тіло: 3 книги, які змінять ваше самосприйняття
Автори цих книжок намагаються завдяки своїм вишуканим, стильним і красивим історіям, втіленим у не менш гарні ті цікаві книжки, додати гармонії і тепла у наше трагічне сьогодення.
Читати більше