ДУБЛІН, АБО ЄВРОПЕЙСЬКА КРЕМНІЄВА ДОЛИНА

25 червня 2018
Kajool-Khan

ПРО КРЕМНІЄВУ ДОЛИНУ

Почну з того, що про Ірландію я мріяла останніх років 15 і знала, що обов'язково колись відвідаю батьківщину Брема Стокера і леприконів (поєднання дивне, але не питайте краще:). Так ось, я завжди уявляла Дублін як традиційне середньовічне містечко: старовинні вулиці, через кожні кілька метрів ірландські паби один старший за інший, кожен день наче день Святого Патріка і всі місцеві мешканці руді:). Чесно кажучи, очікування справдилися на половину. Але, що найбільше мене вразило, це таки те, що Дублін справді називають "європейською кремнієвою долиною". Знаєте, з моїм уявленням про леприконів не дуже в'яжеться. А виявляється, що за останнє десятиліття у країні відбувся економічний бум (назвали його «Кельтський Тигр»), який змінив багато речей в Ірландії, і просто до невпізнаваності перевтілив, перш за все, Дублін, перенісши його з початку XX століття, де він трохи довго засидівся, прямо в сучасне XXI століття.

Так ось, чому я все-таки причепилася до тієї кремнієвої долини!? Ірландський уряд поставив собі за мету організувати на острові всесвітній hub технологічних компаній. Їм вдалося залучити до Ірландії представництва і центри розробки найбільших світових гравців ринку IT. Наводжу коротеньку статистику на 2015 рік у Дубліні:
10 з топ-10 світових технологічних компаній; 9 з топ-10 світових software компаній; 5 з топ-5 світових security software компаній; 3 з топ-3 enterprise software компаній; 3 з топ-5 компаній розробників ігор; Топ-10 компаній, народжених в інтернеті.



Такі компанії, як-от Microsoft, Google, Amazon, PayPal, Facebook, Yahoo! і Pfizer відкрили в Дубліні і передмістях свої офіси. У компаній Intel і Hewlett Packard є цілі заводи поблизу міста. Для залучення і утримання технологічних компаній уряд анонсував кілька програм підтримки. Стартапи можуть отримати від держави різні гранти, наприклад грант на розвиток у розмірі 10 млн євро. Крім цього, всі існуючі компанії можуть користуватися бонусами у вигляді зниженої податкової ставки та інформаційної підтримки: консультації, менторинг, семінари, словом, все робиться для того, щоб за Дубліном таки закріпилася назва "європейська кремнієва долина". 

ПРО ТРАДИЦІЙНИЙ ДУБЛІН

Ось тут уже можна спокійно пописати про чарівний "зелений" Дублін, яким я його собі і уявляла <3 Коли вийти зі "скляного" кварталу, де розбудовується ота нова частина міста, і заглибитися у старий центр, то мені аж танцювати там хотілося! Хоча варто віддати належне і "скляній" частині міста, оскільки у Дубліні діє закон, що будинки не мають перевищувати 10 поверхів. І знаєте, там цього дотримуються. До всього, вони ще й будують нові будинки за суперекологічними нормами енергоефективності, турботою про довкілля і з думкою про розвиток сучасної інфраструктури міста. 

Але, ще до усіх тих інфраструктур і всього нового, були такі собі рейди вікінгів у 9-му столітті, з яких то все і почалося. Думали, я омину історичну довідку? Ви помилялися :) Дублін перекладається з ірландської як «чорний ставок». І, чесно кажучи, річка Ліффі, яка ділить місто на дві частини і впадає в Ірландське море, місцями дуже навіть болотяна. Так ось, першими мешканцями на території були вікінги. Самим же ірландцям постійно доводилося боротися за своє місто: то його захопили данці, то ірландців вигнали англійці. Дублін постійно зростав і розширювався і в XVIII ст. став найбільшим містом країни. Після розділу Ірландії в 1922 році Дублін став столицею вільної держави Ірландії, пізніше перейменованої в Ірландію (про яку я ще напишу згодом). 

А загалом місто дуже красиве, хоча і брудне водночас. Тут є безліч музеїв, парків, бібліотек, галерей і паааабів! Узагалі одна з візитних карток міста належить пабам, яких тут налічується понад тисячу штук. Багатьом з них вже далеко не одна сотня років. Ми, до речі, побували у найстарішому "Brazen Head" і він працює аж з 1198 (на секундочку) року! Це просто меееднес :). А коли подумати що в котрихось з тих пабів засиджувалися за пінтою пива Джеймс Джойс, Оскар Вайльд чи Брем Стокер і заодно накидували свої всесвітньовідомі твори? Ох, місто пронизане літературним духом. Багато пам'ятників письменникам, багато бібліотек, а ще знаменитий на весь світ Триніті Коледж, де навчався Байрон і Джонатан Свіфт і ще мільйон крутих людей! А коли мова зайшла про пиво і знаменитостей, то якраз у Дубліні розташований перший завод-музей Guiness, у якому 6 поверхів з купою цікавих атракцій, і тобі скляний бар з виглядом на все місто, і академія, де вчать наливати пиво, і ресторан з сувенірною крамницею, навіть танцмайданчик з діджеєм. А ще дуже крутий музей зі зразками перших машин і роз'ясненням технології виробництва. Ну і, звісно, дегустація їхнього знаменитого пива. Словом, ми там провели не одну годину. Справді круте місце і смачне пиво, навіть якщо ви не любите темне (а це я;). 
 


Якщо говорити про інші круті місця у Дубліні, то це ще обов'язково старий завод віскі, а тепер теж музей і бар Old Jameson. Також потрібно відвідати Дублінський замок, збудований у 1204 році. І одразу пройтися до однієї з новітніх пам'яток міста - Дублінської голки, або офіційно - «Монумент світла». (Ми, правда, спершу як побачили, то ніхто з нас не знав що воно таке, а потім я уже вичитала, що то конічний шпиль із нержавіючої сталі висотою 121,2 метра в висоту встановлений на місці пам'ятника Нельсону, який колись підірвали бойовики ІРА). Цікавий такий пам'ятник, але якийсь він неоднозначний. ​Але, мистецтво для того і є, щоб викликати у людей емоції і дискусії :)

В будь якому випадку, Дублін прекрасний! І тут кожен зможе знайти для себе заняття, відповідне до своїх вподобань. Видно, що про місто насправді піклуються (хоча у деяких кварталах якраз таки навпаки по рівню сміття і неохайності). Зате там дуже багато зелених дерев! А все тому, що в 1998 році органи влади висадили 43 765 листяних дерев у централій частині міста і з того часу не покидають тієї справи. У Дубліні, до речі, є багато парків, і серед них один величезний Фенікс простягається на 707 гектарів, там навіть можна погодувати оленів, які собі мирно гуляють у парку і не бояться людей.

[adSlot9]
Взагалі не планувала стільки писати(( Але, якщо ви не з тих, хто читає, то дивіться купу фото, ну отих, що з моєї рубрики "середьостатичний турист" :) І їдьте в Дублін, якщо у вас є така можливість! І ніколи не мінусуйте Дублін, якщо у вас є відкрита туди віза (Оля), бо ірландська віза дається ойййййй як нелегко :)!

А  я зі свого боку скажу, що точно навідаюся ще в це місто <3

Якщо ви помітили помилку чи неточність, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

 

Умови використання матеріалів сайту

Використання матеріалів можливе лише за умови активного гіперпосилання на UaModna ( див. Правила* ). Для генерації коду посилання натисніть на кнопку

Думки, позиції, уподобання та заклики, опубліковані на нашому сайті, є власністю авторів і можуть не співпадати з поглядами редакції uamodna.com

Модульні будинки: з яких матеріалів їх виготовляють?
Якщо ви цілком серйозно задумалися про купівлю модульного житла, а ваша бабуся постійно запитує щось на кшталт “який це будинок за три тижні, з чого вони його роблять і як воно має триматися?”, то ця стаття написана саме для неї.
Читати більше
Залаштунки успіху бренду. Чи правда, що шкіряні вироби LuckySrore приносять удачу?
Це історія подружжя Олі та Миколи, які разом, пліч-о-пліч втілили свою мрію, реалізація якої розпочиналась з виготовлення шкіряних гаманців у імпровізованій домашній майстерні.
Читати більше