Досягти дна: Рейтинг найвідоміших антипремій

7 квітня 2016
Редакція
Найвидатніші досягнення людства нагороджуються різноманітними преміями. І це закономірно. Однак, люди не були б людьми, якби не дозволяли собі різноманітні дивацтва. З часом диваки усіх мастей також почали отримувати по заслугах. Ми зібрали для вас добірку кращих "премій" за сумнівні "досягнення" в різноманітних галузях людської "діяльності".

6. ЗОЛОТА МАЛИНА

Відкриває рейтинг, мабуть, найвідоміша антипремія. "Золоту малину" придумав у 1981 році Джон Вілсон. Номінантів та переможців премії визначають голосуванням 687 членів фонду "Золота малина". Голосування проходить в 45 штатах США та 19 країнах світу.

"Малина" вручається за найгіршу акторську гру, сценарій, режисуру, пісню і найгірший фільм року. Вважається своєрідним "антиоскаром". За традицією, номінанти "Золотої малини" оголошуються за день до оголошення оскарівських номінантів, а лауреати — за день до офіційної церемонії "Оскар".
 
Призом цієї кінопремії є пластикова ягода малини, недбало вкрита золотою фарбою з пульверизатора. Кожна така нагорода коштує менше 5 доларів.

У 2016-му цілком заслуженим лауретом "малини" стала стрічка "50 відтінків сірого". На її рахунку майже всі статуетки.
 
Режисер Пол Верховен став першим режисером — лауреатом премії, який особисто був присутній на церемонії нагородження. Він прийняв нагороду за стрічку "Шоугьорлз" у 1995 році.
 
В 2010 році Сандра Буллок отримала "малину" як найгірша акторка року, і стала лауреаткою премії "Оскар" як краща акторка року. В обох випадках відзначалася стрічка "Невидима сторона".
 
Абсолютний рекорд "Золотої малини" належить стрічці "Такі різні близнюки", яка отримала 10 антинагород.
 

5. ШНОБЕЛІВСЬКА ПРЕМІЯ

Пародія на престижну Нобелівську премію. 10 Шнобелівських премій вручаються щороку на початку жовтня, в той же час? коли визначаються лауреати Нобелівської премії.
 
Слоган Шнобелівської премії - "За досягнення, які примушують спочатку сміятися, а потім задуматись". Шнобелівку заснували у 1991 році Марк Абрахамс і гумористичний журнал "Анали неймовірних досліджень".
 
Щороку реальні нобелівські лауреати в бутафорських окулярах і накладних носах приходять у Театр Сандерса в Гарварді, щоб нагородити своїх "антиколег". Традиційно під час церемонії по залу літають паперові літачки.
 
Час виступу лауретів Шнобеля обмежений 60 секундами. Тих, хто говорить довше, зупиняє восмирічна дівчинка, яка капризним голосом кричить: "Припиніть, будь ласка, мені нудно".

Серед лауреатів останньої премії, яка відбулася у 2015 році, варто відзначити:
 
  • двох вчених, які на собі досліджували найболючіші місця на тілі, в які може вжалити оса;
  • міжнародну групу експертів, які запропонували використовувати "лежачих поліцейських" для діагностики гострої форми апендициту.
  • двох австралійських дослідників, які застосували сучасні математичні методи, щоб знайти відповідь на питання, чи міг султан Марокко Ісмаїл Кривавий зачати 888 дітей у період 1697-1727 років, і якщо міг, то як йому це вдалося?

Першою людиною-лауреатом і Нобеля і Шнобеля був Барт Кнолс у 2005 році. Шнобеля він отримав за відкриття, що самок малярійного комара однаково приваблюють запахи лімбургського сиру і людських ніг.
 
Фізик Рой Глаубер вважається "хранителем мітли" Шнобелівського комітету. Його завдання — прибрати зал після церемонії. В 2005-му його не було на врученні Шнобелівської премії, оскільки він був у Стокгольмі, де отримував Нобелівську премію.
 

4. ПРЕМІЯ СТЕЛЛИ

Нагорода за найбільш безглузде судове рішення, яка вручалася в США з 1992 по 2007 роки, була названа на честь американки Стелли Лібек, яка одного разу пролила на себе каву куплену в McDonalds, а згодом відсудила у компанії 2,9 мільйона доларів.
 
Окрім самої Стелли, лауретами премії свого часу ставали:
 
  • Мері Убауді, яка виграла суд у компанії "Mazda" за відсутність інструкції до ременя безпеки;
  • Крістофер Роллер, який судився з Девідом Копперфілдом і Девідом Блейном за порушення ними законів фізики;
  • Рой Персон, який відсудив у хімчистки 65 мільйонів доларів за загублені штани.
  • Домогосподарка Мерв Гразінскі, яка під час поїздки в будину на колесах, включила круїз-контроль і покинула крісло водія. Зрозуміло, що "дім" зійшов з траси і перевернувся. В інструкції не було сказано. що під час мандрівки з круїз-контролем покидати водійське сидіння не можна, тож панянка отримала 175 тисяяч доларів компенсації.

3. BAD SEX IN FICTION AWARD

Літературна премія за найгірший опис сексуальної сцени у літературі. Заснована у 1993 році британським журналом Literary Review.
 
Останнім переможцем цієї премії є Морріссі - екс-вокаліст гурту "The Smiths".
 
В своєму дебютному романі "List of the Lost" музикант відзначився епізодом:
 

"Елайза і Езра злиплися, перетворившись в одну гигочучу снігову кулю. Вони грайливо покусували і пощипували один одного, розпочинаючи небезпечний і галасливий шлях американських гірок сексуального та жорстокого обертання грудей Елайзи поруч з верескливим ротом Езри і болючим божевіллям його несамовитого крику".


Попередники Морріссі не далеко втекли. Тут вам і героїня, яка в момент найвищої насолоди "видає звуки мотора, що розганяє автомобіль Bugatti", і сцена в ліжку за участі індійського подружжя та мусульманина-гея, під час якої герої то ″пірнали у скупчення кварків і атомних ядер″, то мчали ″як супергерої останніх зірок і сонячних систем″. Були й такі, що видавали ″дивні тваринні звуки з вагнерівським крещендо″.

P.S. Команда UaModna щиро бажає, щоб у вашій бібліотеці була лише хороша література.

2. ПРЕМІЯ DIAGRAM

Гумористична літературна премія, яка щорічно дається книзі з незвичайною, дивною або курйозною назвою. Спочатку переможців премії Diagram визначали експерти, а з 2000 року переможець визначається публічним голосуванням на сайті журналу The Bookseller's.
 
Першим переможцем цієї премії стала книга ″Матеріали другого міжнародного семінару про голих мишей″.

Найцікавіші назви переможців цієї премії подаємо без додаткових коментарів.

″Як паскудити в лісі: екологічний підхід до забутого мистецтва″

″Знаменні моменти з історії бетону″

″Радість сексу. Кишенькове видання″

″Безпритульні магазинні візки сходу Північної Америки: польовий визначник″

″Почніть з власних ніг, якщо хочете ясності у відносинах″

″Перспективи 60-міліграмових упаковок для сиру на 2009-2014 роки″

″Керуємо стоматологічною клінікою як Чингізхан″

″Як захистити свій курятник від гоблінів?″

Номінанти, які свого часу залишились без премії, не менш епічні.

″Чи жінки — люди? Та інші міжнародні дослідження″

″Метафізика бабуїна″

″Мінливий світ запаленого кишечника″

″Чихуахуа - що це за біб?″

″Бекон: історія кохання″

1. ПРЕМІЯ ДАРВІНА

Переможець нашого рейтингу — премія за ідіотизм, яка, на жаль чи на щастя, вручається посмертно.
 
Одна з найжорстокіших, найвідоміших і найсмішніших антипремій щороку вручається особам, які по дурості загинули або позбавили себе можливості мати дітей. Обов'язкова умова отримання премії — відсутність нащадків, адже нагорода вручається "за чистоту генофонду людства".

Одним з перших лауреатів цієї премії став Кен Барджер, який випадково застрелив себе сплутавши спросоння телефонну слухавку і револьвер.
 
Невдовзі премія Дарвіна була присуджена чоловіку, який намагався витрусити з автомата пляшечку з кока-колою. Автомат впав на халявщика і розчавив його.
 
Цікавою є також історія парочки з Буенос-Айреса. Посварившись з дружиною, чоловік викинув її з балкону 8 поверху. Перехилившись через балкон, чоловік побачив, що дружина заплуталася в дротах, які як раз проходили під балконом. Бажаючи закінчити розпочате (або навпаки, сподіваючись врятувати свою дружину), чоловік теж стрибнув на дроти. Але промахнувся, впав на землю і розбився. Жінку вдалося врятувати.
 
Під час пограбування в Лонг-Біч (Каліфорнія) Джеймс Елліотт спробував вистрілити зі свого револьвера, але вийшла осічка. І тоді він повернув револьвер до себе, заглянув в дуло і знову натиснув на спусковий гачок. Цього разу револьвер вистрілив.

Могли би "прикрасити" премію Дарвіна і українці.

Студент київського Політеху вмочив жуйку в хімічний реактив, і намагався її надути. В результаті стався "вибух неймовірної свіжості", внаслідок якого експериментатору відірвало голову.
 
Молода парочка займалася коханням в автомобілі на березі Дніпра, поблизу Херсона. В розпал інтимної близькості, молоді люди так "розкачали" машину, що та скотилася у воду. Вибратись з неї бідолахи не змогли.
   
Якщо ви помітили помилку чи неточність, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

 

Умови використання матеріалів сайту

Використання матеріалів можливе лише за умови активного гіперпосилання на UaModna ( див. Правила* ). Для генерації коду посилання натисніть на кнопку

Думки, позиції, уподобання та заклики, опубліковані на нашому сайті, є власністю авторів і можуть не співпадати з поглядами редакції uamodna.com

7 причин наважитись на плазмотерапію волосся
Густе, довге, шовковисте волосся завжди вважається предметом особливої елегантності, краси та розкоші. Жінкам, яким пощастило перейняти здорове волосся генетично, з цим моментом набагато легше. А ось пацієнтів, що борються за кожну здорову волосину, варто підтримати дієвими рекомендаціями та порадами від спеціалістів галузі трихології.
Читати більше