Документальний фільм "У пам'ять про наших пращурів"

31 серпня 2021
Griandr Tarnovski

Білорус, який вже 20 років живе в Канаді приїхав до України,  щоб відновити курган на Чернігівщині, в селі звідки походять його родичі. Та зняв документальний фільм про кургани України, як символ української ідентичності. Цей фільм є поглядом на Україну збоку. Фільм став сторінкою сучасної історії України в процесі її культурного відродження та національного становлення. Кургани, як найдавніші пам’ятки, символ героїчного минулого країни, в цьому допомагають.

"Расея пад цемрай, Беларусь сталася турмой, тамі для усіх цяпер важна каб выстаяла Украіна" – сказав режисер фільму «У пам’ять про наших пращурів» Юрась Мурог.

Кожен хранитель курганів унікальна і цікава особистість. Всі різні за віком та за родом занять. Серед хранителів курганів є агрономи, журналіст, студент, дизайнер, громадські діячі, ріелтор, юрист, ветеран війни, але всіх нас об’єднала проактивна позиція щодо захисту та збереження курганів. Ми не чекаємо, коли чиновники почнуть виконувати свої службові обов’язки прописані в їх профільному Законі «Про охорону культурної спадщини». Ми не чекаємо, коли з’явиться державне фінансування або держслужбовці перестануть марнувати кошти, виділені на охорону культурної спадщини, на власні потреби. Ми просто беремо і робимо: прибираємо, якщо є потреба, пишемо заяви до поліції або ж привертаємо увагу громадськості до проблеми.

Руйнування курганів є прямим порушенням прав громадян, закріплених в ст. 11 Конституції України, на розвиток української нації, її історичної свідомості, традицій і культури.

Засновник всеукраїнського руху Хранителі Курганів Олександр Кликавка хранитель курганно-астрономічного комплексу «Обсерваторія Безводівка» відновив вже 7 курганів. За його сприяння було відновлено охоронні зони  (вилучені з незаконного обробітку ) загальною площею понад 10 га.  Тепер там замість нелегальних посівів кукурудзи ростуть степові трави. Результати його роботи вже можна бачити на супутникових знімках Google Maps.

Хранителі курганів є суспільним явищем, яке в черговий раз показало високу здатність українців до самоорганізації  та згуртування для вирішення питань і проблем, що їх турбують.

Якщо ви помітили помилку чи неточність, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

 

Умови використання матеріалів сайту

Використання матеріалів можливе лише за умови активного гіперпосилання на UaModna ( див. Правила* ). Для генерації коду посилання натисніть на кнопку

Думки, позиції, уподобання та заклики, опубліковані на нашому сайті, є власністю авторів і можуть не співпадати з поглядами редакції uamodna.com

Як запобігти крадіжкам у магазині
Світ роздрібної торгівлі швидко розвивається, і коли ви керуєте величезною кількістю запасів, безпека стає важливою увагою. Крадіжка, вандалізм та шахрайство — це лише деякі проблеми, з якими стикаються роздрібні магазини щодня.
Читати більше