Добірка книг від Юрія Володарського: що читати бібліофілу

11 травня 2016
Редакція
Що входить до збірки книг людини, яка знається на хорошій літературі? Що читає справжній бібліофіл?

До запуску нової літературної програми "Книжковий стан" в українському радіоефірі (на радіо Nostalgie 99 FM), один з кращих літературних критиків України Юрій Володарський спільно з книгарнею Yakaboo.ua підготував добірку хорошої, розумної, вражаючої літератури, здатної зачепити кожну емоцію, змусити відчувати і розворушити свідомість. А головне, що кожна з цих книг - привід для гордості від її прочитання і насолода смаку бібліомана. Насолоджуйтесь...

"Про літературу", Умберто Еко


Крізь призму улюблених авторів Еко (Аристотель, Данте, Нерваль, Джойс, Борхес), книга піднімає питання, як правильно читати. Наприклад, Умберто пише, що не варто зупинятися на "Пеклі" Данте і слід прочитати "Рай", а також на які подробиці варто звернути увагу в третій частині "Божественної комедії", і, звертаючись до молоді, називає "Рай" "апофеозом віртуальної реальності", більш захоплюючим, ніж "стробоскопічна дискотека або екстезі".

Хочеться відзначити, що збірник не просто так опинився в добірці для бібліофілів, він безумовно стане захоплюючим чтивом для тих, хто має базові знання з літературознавства. Однак Еко шанобливо ставиться до читача будь-якого рівня. Автор дає підказки, де у Аристотеля шукати сучасну теорію пізнання, і пояснює, як тоталітарний характер літератури виховує в нас відчуття неминучості смерті.

У кінці книги Умберто розповідає про те, як народжуються романи, через що проходить письменник, щоб краще пізнати своїх же героїв і для кого він все це робить. Для тебе, читачу. І тебе ж, читачу, Умберто Еко проведе в своїй збірці через захоплюючі стежки літератури, якими ти ще не ходив, у легкій і дружній формі, схожій до жанру інтелігентної кухонної бесіди.

"Будинок тиші", Орхан Памук (новинка українського перекладу)


"Будинок тиші" - це другий роман Памука. Він писав його в 1980-83 роках. Тоді Туреччина переживала військовий переворот, нестабільність, заборони і нововведення, відчуття неспокою і громадянської війни.

Як, книга про стару Фатьму? А чому він не писав про події в своїй країні? Саме про ті події Орхан і писав, вибравши одну сім'ю з п'яти неприкаяних, самотніх і незадоволених життям людей, в образи яких він вклав все те, що переживала Туреччина. Розкол сім'ї - це розкол країни, хитке становище економіки, як нестабільність кожного персонажа, порожня скринька Фатьми - зубожіння Туреччини, характер героїв Метіна і Хасана передає невдоволення і напругу в суспільстві.

Памук буквально ув’язнює читача в образах персонажів, де він переживає все на собі. Автор показує як люди своїми ж думками і вчинками можуть загрузнути в протиріччях, і як людині з отруєним злістю серцем болісно переживати сповнені ненавистю спогади. Йдучи "Будинком тиші", зустрічаєш гріх, жах, ненависть, злість, дурість, кризу - все те, про що прийнято писати романи.

"Терор", Ден Сіммонс


Вранці 19 травня 1845 року два кораблі Королівського британського флоту "Еребус" і "Терор2 покинули причали Грінхайта. Судна вирушили долати суворі арктичні льоди, щоб завершити дослідження Північно-Західного морського проходу. Під керівництвом контр-адмірала Джона Франкліна 128 осіб зібралися в експедицію і жоден з них не повернувся. Ця реальна історія стала фундаментом для роману Сіммонса, настільки детального і моторошного, що холонуть руки.

Сіммонс виконав скрупульозну роботу в написанні роману. Він згадав все, що було вже знайдено, вивчено і відновлено археологами. Сіммонс змалював кожну з цих деталей - імена учасників експедиції, подробиці корабельного побуту, щоденник Гаррі Пеглара, записку, знайдену на острові Кінг-Вільям. Автор показує своє бачення того, що сталося з екіпажем, де описує жорстоку реальність, використовуючи яскравий натуралізм. А також згадує канібалізм, який гаряче заперечував Діккенс, стверджуючи, що він принципово неможливий серед моряків Королівського британського флоту.

Крім дивовижних історичних подробиць, читач потрапляє в холодну, нещадну екосистему, подібну космосу, яка жере і знищує все, що опиняється поруч, включаючи і тендітну людську оболонку. "Терор" - це осередок жаху, відчаю і безпорадності. Справжнє пекло, як писав один з героїв книги: "... цей похмурий, безрадісний край воістину порівнюється з пеклом".

"Дев'ять днів у липні", Наріне Абгарян


Збірка оповідань російсько-вірменської письменниці вписується у визначення милих, кумедних оповідань з оптимістичним поглядом на різні речі. Книга справить гарне враження на любителя подібного жанру.

Читаючи збірку, знаходиш для себе якесь пекуче, хвилююче питання і тут же отримуєш на нього відповідь. Ось, наприклад, якщо спіткало критичне становище, яке можна назвати "20 років тому ця кофтинка була мені якраз", оповідання "Про скелет у шафі" допоможе відповісти на питання: "... навіщо тобі потрібно, щоб округлості, що тішать око, змінилися суворими кістлявостями?". А повість "Про дедлайн" розкриє справжнє значення слова: це не про термін здачі статті, а про те, що 60-річна Еліза Матвіївна не може померти спокійно, поки 27-річна онучка заміж не вискочить. У Елізи Матвіївни дедлайн, дедлайн!

"Дев'ять днів у липні" - це повісті різних жінок-письменниць про життєвий побут, так вдало зібраних Наріне воєдино. Навіть в складних і безвихідних ситуаціях автори вишукують добру іронію. Вони не роблять висновків, вони радіють і засмучуються, веселяться і сумують разом зі своїми героями. Складно вгадати, у що обличчям упав Вася, і як складеться сюжет, пронизаний тонким гумором і неймовірними ситуаціями, а докладно описані деталі складають в уяві чітку картинку, при цьому залишаючи свободу для фантазії читача.

"Учень архітектора", Еліф Шафак


Історичний роман турецько-американської письменниці та дослідниці гендерної ідентичності Еліф Шафак розповідає про Османську імперію XVI століття. Дія відбувається в епоху Сулеймана Великого. Ні, мова не піде про Роксолану та її інтригуючі витівки. Розповідь буде про архітектора Сінана, який побудував їй баню і мавзолей, а точніше - мова буде про учня великого архітектора.

У центрі оповідання 12-річний хлопчик Джахан і його слоненя Чету. Вони потрапляють у двір султана. Тут і відбувається дорослішання хлопчика - нові друзі, перше кохання (до принцеси!), і статус учня дуже крутого (за всіма мірками) архітектора Сінана. І разом вони зводять одну з найкрасивіших будівель в історії.

Це книга про свободу творчості, протистояння науки і фанатизму, вірності та кохання проти грубої сили. Також, в книзі цікаво описується побут і звичаї людей того часу, про які дуже цікаво читати. А якщо подивитися на сюжет трохи з іншого боку, то можна здивуватися ставленню до професії. Адже, як сказано в книзі: "Архітектура - це розмова з Богом".

Автор: Вікторія Собко
Якщо ви помітили помилку чи неточність, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

 

Умови використання матеріалів сайту

Використання матеріалів можливе лише за умови активного гіперпосилання на UaModna ( див. Правила* ). Для генерації коду посилання натисніть на кнопку

Думки, позиції, уподобання та заклики, опубліковані на нашому сайті, є власністю авторів і можуть не співпадати з поглядами редакції uamodna.com

Світське життя, секс і гарне тіло: 3 книги, які змінять ваше самосприйняття
Автори цих книжок намагаються завдяки своїм вишуканим, стильним і красивим історіям, втіленим у не менш гарні ті цікаві книжки, додати гармонії і тепла у наше трагічне сьогодення.
Читати більше