Дефіцит власного мислення

28 травня 2015
Ян Томашук
Звичайно ж, не всі зі мною погодяться, дехто навіть може сприйняти наступні думки негативно, але я впевнений, що найдуться люди, які розділять зі мною це бачення. Скажіть: ви не помічаєте наскільки люди навколо "інтелектуально розлінились", наскільки інформація в інтернеті стала буденно-копіпастною? Іноді здається, що люди почали жити чужими думками і ні краплі не хочуть думати своїми мізками

Я не хочу бути занадто критичним, але іноді це єдиний вихід щоби достукатись до людей. Мова піде як про соціальні мережі, такі як Фейсбук чи Вконтакті, так і про загальні речі. Перед тим як почати, потрібно вияснити маленьку детальку. Звичайно ж, слова ці не будуть стосуватись всіх без винятку, ми не живемо за радянськими принципами, щоби згрібати всіх під одну лопату. Але ви явно впізнаєте по опису хоча б декількох своїх знайомих, а це вже сумно.

Набридли. От набридли ці всі ванільно-блювотно-однотипні цитати з пабліків та груп, які вже переписані тисячі разів з інших таких же "індивіуальних" спільнот. Ці всі меми-картинки, гортаючи які ти навіть не посміхаєшся, а скоріше засмучуєшся через розуміння того, як сильно пробрались у голови простих людей руки Пані Деградації. Воно все вже приїлося, але люди беруть і репостять собі це все на стіну.

Копіпаст. Копіпаст. Копіпаст. "Думати самому? Ні, не чув"
   
Чому замість того, щоби придумати шось цікаве САМОМУ, ви копіюєте вже давно всім відому цитату собі на стіну? Скажіть, ви думаєте, що покажете цим який у вас багатий внутрішній світ чи, можливо, що ви вельми начитана тонка особистість з непростим характером? Я вам гарантую - всім начхати.

Покажіть мені хоч одного хлопця, який після того, як побачив на стіні своєї колишньої коханки якусь завуальовану цитату про те, як їй боляче після розриву, повернувся з словами "Вибач, кохана, я був ідіотом і зробив помилку, але коли я побачив ті слова з твого улюбленого пабліку "Не я такой родилась, а жизнь сделала меня такой", зрозумів, що був не правий, повернись до мене, будь ласка". 

Чому замість того, щоб написати привітання від себе, від душі, ви використовуєте різні програми-привітання чи відомі віршики, які розсилаються з року в рік? Хіба це так важко, взяти і придумати самому побажання. Та навіть вірш скласти, хіба не вистачить фантазії на 4-х рядкову риму? Та звичайно вистачить, але ви - ліниві. Навіщо щось робити самому, якщо вже все є готове, правда? Як на мене, привітання, написане від себе, набагато більше цінується. Якось розумієш, що ти людині важливий, вона постаралась, вклала в слова краплю себе. А не коли витратила 2 хвилини свого часу, щоб зайти в Google і набрати у пошуковій стрічці "ПРИВІТАННЯ НА ДНІ НАРОДЖЕННЯ СМС БЕЗ РЕЄСТРАЦІЇ". Є різниця, погодьтесь.
   
Прикладів сотні, просто, розписувати їх немає змісту. Смішно бачити пости-повідомлення, де якась дуже вишукана/романтична фраза, а нижче вказана книга/автор. Та 70% таких людей, що кидають собі це на власні сторінки в соц. мережах, навіть не читали тієї книги або взагалі перший раз на власні очі бачать ім'я автора. Якщо вже зачепив цю тематику, то згадайте собі питання: коли ви востаннє читали книгу? Ні-ні, не професійного спрямування (хоча і такі потрібні, це ж зрозуміло), а художню літературу? Іноземного авторства або нашу, вітчизняну. Коли?

Дехто з читачів у даний момент з усмішкою згадають, що зовсім недавно закінчили читати книгу свого улюбленого письменника. Але інша половина зараз задумалась про те, яку літературу вони востаннє тримали в руках. Особливо це стосуєтсья молоді. І зараз ця група №2 подумає з полегшенням для своєї совісті: "Та у мене просто нема на це часу: сесія, екзамени, друзі, робота, стільки всякого, куди ще читати". На що хочеться відповісти, що це лайно, а не виправдання. Час завжди є, якщо захотіти. 

Не шукайте своїй ліні відмазок, залиште їх для чогось іншого. Ніколи не забуду, коли наткнувся на чергову романтичу фразу, автор - Еріх Марія Ремарк. Як ви думаєте, як називалась спільнота, в якій я це побачив? "МЫСЛИ ВЕЛИКИХ ЖЕНЩИН". Очевидно, адміністратори не знали, що цей письменник - чоловік, а не жінка. От вам і яскравий приклад моїх слів.
 
 
Одна людина зробила "корито" - сотні тисяч їдять з нього. І це гірка правда сучасних "індивідуальностей". Хочете відрізнятись від інших, бути "не такими як всі"? Так будьте! Не бійтесь робити те, що хочете. Пробуйте, за це ще ніхто ніколи не був покараний. Тягне на поезію? Так сядьте з аркушом паперу і спробуйте придумати маленький вірш про сьогоднішній день. Любите фотографувати? Позичте чи купіть фотопарат і йдіть робіть фото погоди за вікном. Хочете писати твори чи книжки в стилі фантастики? Ну так знайдіть для початку невеликий аматорний конкурс в місті чи інтернеті для авторів-початківців і спробуйте свої сили.

Хочете висловлювати свої думки? Висловлюйте їх. 

Головне - почати.

Для себе особисто бачив і знаю лише декілька цікавих сторінок/сайтів/форумів, які дійсно цікаво переглядати, тому що або пишуть/складають своє, або інформація, яку вони викладають, реально цікава, свіжа і, найважливіше, неповторна. Все решта - інформаційний мотлох. Прикро бачити, що люди перетворюють свої примхи та проблеми в особистому житті у цілі "хрестові" походи. 

Думайте своєю головою, це завжди цінується більше.

А хочете відзначитись - будьте собою.

Якщо вам сподобалась ця стаття, вас також може зацікавити публікація:
Facebook  no more
Якщо ви помітили помилку чи неточність, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

 

Умови використання матеріалів сайту

Використання матеріалів можливе лише за умови активного гіперпосилання на UaModna ( див. Правила* ). Для генерації коду посилання натисніть на кнопку

Думки, позиції, уподобання та заклики, опубліковані на нашому сайті, є власністю авторів і можуть не співпадати з поглядами редакції uamodna.com

Viktoria Vovkanets Viktoria Vovkanets 1 червня 2015
Погоджуюсь з автором стосовно власного мислення. Справа в тому, що людям так простіше, та й відповідальність не треба нести за думки завжди можна сказати "Це не моя думка, мені навязали"
Світське життя, секс і гарне тіло: 3 книги, які змінять ваше самосприйняття
Автори цих книжок намагаються завдяки своїм вишуканим, стильним і красивим історіям, втіленим у не менш гарні ті цікаві книжки, додати гармонії і тепла у наше трагічне сьогодення.
Читати більше