ЛікНеп 101. Святий пожежний

17 січня 2015
Володимир
В Європі та Америці в ролі покровителя пожежників шанується святий Флоріан. Багато вогнеборців носять медальйони, де на хресті спеціальної форми (хрест святого Флоріана) зображений святий в одязі римського солдата. Крім того, хрест святого Флоріана є основою для переважної кількості пожежної символіки в США. Ким же була ця людина і чому вважається покровителем пожежників?
 
Точна дата і місце народження Флоріана невідомі. За одними даними, він народився близько 250 року в місті Аеліум Цетіум, в Австрії. Флоріан вступив на військову службу, де досяг успіху, отримавши чин командувача римською армією в провінції Норік. У ті часи Рим часто страждав від руйнівних пожеж. Для захисту від них часто створювалися пожежні бригади з рабів, однак користі від них було небагато. Раби не хотіли ризикувати своїм життям, захищаючи життя і власність своїх панів. Флоріанові було доручено створити і натренувати елітну групу солдат, в чиї обов'язки входила би боротьба з вогнем. Оскільки легіонери служили Риму в обмін на утримання і римське громадянство, вони більш відповідально підходили до своїх обов'язків. Перші професійні пожежні підрозділи, створені Флоріаном, досить успішно охороняли Рим від вогненної напасті. Крім міст, пожежники також служили і у військових таборах, а також в походах, запобігаючи знищенню військового майна від вогню.
 
Пожежні користувалися загальною повагою. Їх уніформа не відрізнялася від форми легіонерів, за винятком туніки, яка була зеленого кольору. Найчастіше святий Флоріан зображується саме в такій уніформі.
 
Флоріан був таємним християнином. Під час гонінь за часів імператора Діоклетіана, він, дізнавшись про розпорядження стратити кілька десятків християн в Лорхен, приїхав туди з наміром їх врятувати. Був заарештований за розпорядженням намісника Аквиліна, позбавлений всіх звань і нагород та засуджений до смерті. Страта відбулася 4 (17) травня 304 року. За попереднім планом, Флоріан повинен був померти на вогнищі. Святий просив солдат спорудити вогнище вище, щоб його душа разом з димом відправилася прямо на небо. Кати були збентежені таким проханням від засудженого і змінили спосіб страти. Спочатку Флоріанові гаками вирвали лопатки, потім на шию йому одягли жорно і скинули в річку Енс.
 
Святий Переказ говорить, що солдат, який зіштовхнув Флоріана в річку, відразу осліп. На річці піднялася велика хвиля і винесла тіло мученика на берег, де над ним розпростер крила орел, охороняючи від осквернення. Вночі святий Флоріан явився у сні благочестивої жінки, попросивши захоронити його тіло. Під час перевезення тіла, бики, запряжені у віз, зупинилися, знемагаючи від спраги. В цей момент із землі забило джерело, і, напившись, бики змогли продовжити шлях. Це джерело існує й сьогодні, і носить ім'я шанованого святого.
 
День святого Флоріана святкується 4 травня за католицьким і 17 травня – за правлославним календарем. 
Якщо ви помітили помилку чи неточність, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

 

Умови використання матеріалів сайту

Використання матеріалів можливе лише за умови активного гіперпосилання на UaModna ( див. Правила* ). Для генерації коду посилання натисніть на кнопку

Думки, позиції, уподобання та заклики, опубліковані на нашому сайті, є власністю авторів і можуть не співпадати з поглядами редакції uamodna.com

Svitlana Ivanyshyn-Ugryna Svitlana Ivanyshyn-Ugryna 19 січня 2015
Цікава стаття. Дякую!
Світське життя, секс і гарне тіло: 3 книги, які змінять ваше самосприйняття
Автори цих книжок намагаються завдяки своїм вишуканим, стильним і красивим історіям, втіленим у не менш гарні ті цікаві книжки, додати гармонії і тепла у наше трагічне сьогодення.
Читати більше