Чи замислювалися ви над створенням власного вікі-сайту?

10 березня 2016
usik64

Про що мова чи В якості вступу 

Обмовлюся одразу: цей блог пишеться не для Вікії, ShoutWiki чи будь-якої іншої вікі-ферми, оскільки чинні користувачі вікі-ферм уже відповіли собі самі на запитання, поставлене в заголовку.

Ви зайшли на Вікіпедію 

Навряд чи є користувач інтернету, який жодного разу не черпав би інформацію з Вікіпедії - того мовного порталу, якою мовою він (той самий користувач) послуговується в повсякденному житті чи в процесі навчання. Тут же ж як. Поки читаєш, все неначе прозоро і зрозуміло. Проте, настає момент, коли користувач тенет забажає створити власну статтю чи завантажити файл. От із цього моменту починаються цирки і фокуси.

У той же день, коли ви стартували свою статтю [1], ви дізнаєтеся, що ваша стаття, виявляється, нікому не потрібна. Формулювання, яке інтеліґентні вікіпедисти вигадали для звичного процесу "посилання-нах", звучить і читається як "Відсутність значимості". Обумовлюється така відсутність значимості цілим рядом факторів від відсутності "незалежних авторитетних джерел" до вузького кола осіб, яких цікавить проблема.

Те саме буде із вашим улюбленим файлом: 75% вірогідності, що файл буде запропоновано до швидкого вилучення:

  • за відсутності (чи порушення) авторських прав;
  • за відсутності (чи невідповідності) ліцензії на файл;
  • ще 100500 причин, чому саме ВАШ файл слід негайно вилучити з просторів Вікіпедії.

Кілька таких вилучень відіб'ють і в найбільш настирних поціновувачів епістолярного жанру писати взагалі та у Вікіпедію конкретно.

Куди податись?  

Не варто опускати руки і крити всих засновників вікіпедій московськими діалектичними мовними зворотами. Оскільки, "кто іщєт, тот всєгда найдьот".

Існує різновид сайтів, що з англійського сленгу отримали для своєї самоназви словосполучення вікі-ферма. Себто, конструктор сайтів, котрий для авторів є безкоштовний, а власники отримують прибуток за рахунок реклами. На базі цього сайту можна будь-кому створювати і поширювати отими вашими інтернетами купу цікавенної інформації. При чому не просто поширювати, а й дозволяти іншим [2] редагувати, змінювати і доповнювати ваш сайт.

Подібних вікі-ферм є не один десяток на просторах інтернетів. Проте, статтю цю я пишу для україномовного користувача. А, отже, рекомендації висуватиму саме з точки зору розвитку українських мовних порталів.

Тематика  

В принципі, будь-яка:
 
  • хоббі (риболовля, футбол, туризм, гра на трембіті, теквондо, боротьба тайських хлопчиків, виготовлення із лайна цукерки, квілінг, ліплення коників, збирання повітряних замків із сірників,— БУДЬ-ЩО);
  • ґеймерський портал — ваші улюблені ігри, косплей, фанарт, книги (за іграми, чи ігри за книгами), тощо;
  • кіно, фільми, серіали, мультиплікація, аніме, манґа;
  • побутові об'єднання (організації самоврядування по місцю проживання, наприклад);
  • протестні проекти (проти свавілля поліції, ДАІ, місцевого мера чи губернатора);
  • літературні чи музичні об'єднання;
  • ще over 9000 різних напрямків, тематик згідно із вашою багатою уявою.

Що заборонено 

Як і на більшості інтернет ресурсів, заборонено:
 
  • екстремізм; щось, що підтримує тероризм, насилля, злочинність (виключенням є проекти, які описують щось подібне, створене в кіно- чи ігровій індустрії; приклад: ніхто не заборонятиме вам писати про серії ігор GTA чи Mafia);
  • порн; так, порнографія заборонена; на різних вікі-фермах ступінь заборони різний [3]
  • все, що викликає расову, релігійну, етнічну неприязнь.

Вікія 

Досить зручною для україномовного користувача є Вікія.

Вікія ( англ. Wikia ) - це безкоштовний сервіс вікі-хостингу, що надає можливість будь-кому охочому створити свій власний тематичний вікі-проект або взяти участь в колективній роботі над вже існуючими проектами.

Сервіс Вікія підтримується комерційною компанією Wikia, Inc. (США), заснованою Анжелою Біслі (англ. Angela Beesley) і Джиммі Уейлсом (англ. Jimmy Wales) в жовтні 2004. Спочатку проект отримав назву "Wikicities" (Вікі_Міста). 27 березня 2006 Wikia, Inc. повідомила про те, що компанією отримані венчурні інвестиції в розмірі 4 млн дол США. Тоді ж проект був перейменований у "Wikia" (Вікія), так як його творці побоювалися, що люди будуть вважати його путівником по містах, а не сервісом для створення енциклопедій на будь-яку тему. Дев'ять місяців потому Amazon.com інвестувала в Wikia, Inc 10 млн дол США, а Джефф Блекбарн (англ. Jeff Blackburn), Старший віце-президент з розвитку бізнесу, увійшов до ради директорів Wikia, Inc.

У листопаді 2006, Wikia, Inc стверджувала, що витратила 5740000 дол США на маркетинг при 40-50 млн. відвідувань сторінок.

Переваги:

  • оригінальний дизайн;
  • ніхто не заважатиме вам освоювати вікі-розмітку і вивчати оформлення вікі-сторінок;
  • наявність значної кількості адміністраторів україномовних проектів, які допоможуть вам не загубитися в українському сегменті

З чого почати

Якщо ви бажаєте познайомитися із Вікією поближче, почитайте статті
 

Тут, на Вікії, буду радий допомогти зі всім. Моя сторінка Usik64 обговорення

ShoutWiki 

Друга, значна за величиною вікі-ферма, що є досить привабливою для україномовного користувача і майбутнього автора, є ShoutWiki.

Якщо у Вікії вся адміністрація та офіс у Cан-Франциско, США, то у ShoutWiki офісу як такого не існує. Адміністрація працює на волонтерських засадах і користувачі-адміністратори проживають більшість у країнах Європи, кілька чоловік в Америці.

Переваги

  • оригінальний дизайн;
  • ніхто не заважатиме вам освоювати вікі-розмітку і вивчати оформлення вікі-сторінок.

Особливості в порівнянні з Вікією

  • відсутність не лише україномовних, а й російськомовних хелперів; основна мова спілкування із саппортом — англійська;
  • дизайн оригінальний, зовсім не подібний до Вікії;
  • є можливість вибору до 7 скінів оформлення; при цьому можна у власних налаштуваннях обрати будь-який із цих скінів на ваш розсуд.
  • на один акаунт (чи нікнейм) можна створити максимум 5 (п'ять) вікі-проектів

Що почитати 

В будь-якому разі, якщо потрібно зорієнтувати чи певна допомога, я вам допоможу.

Мої вікі там:

Деякі ідеологічні питання 

  • Не варто редагувати російськомовні проекти. Якщо вам подобається тематика, створіть краще власний україномовний проект. Чому? По-перше, Росія веде неоголошену війну. По-друге, російський мовний сегмент має набагато більше користувачів. А редагувати українські проекти москалі точно не будуть. Себто, наші юзери розвивають РуНет, а московські лише займаються тролінгом на кшалт Сало-Уронілі-Гєроям-Сала.
  • Ваш україномовний вікі-проект — внесок в УкрНет в цілому. Додаючи статті до свого проекту, створюючи і розширюючи спільноту, ви створюєте український контент. А це дуже позитивні моменти в умовах засилля низькосортної московської інфи на теренах інтернетів.

Виноски  

  1.  Чи на наступний, чи за 2-3 дні; це залежить від того, наскільки швидко опрацює вашу нову статтю один з ботів адміністрації проекту.
  2.  Чи не найосновніша цікава особливість вікі-проектів.
  3.  Скажімо, на Вікії Сара Манлі видаляла фото оголених цицьок. 
Якщо ви помітили помилку чи неточність, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

 

Умови використання матеріалів сайту

Використання матеріалів можливе лише за умови активного гіперпосилання на UaModna ( див. Правила* ). Для генерації коду посилання натисніть на кнопку

Думки, позиції, уподобання та заклики, опубліковані на нашому сайті, є власністю авторів і можуть не співпадати з поглядами редакції uamodna.com

Світське життя, секс і гарне тіло: 3 книги, які змінять ваше самосприйняття
Автори цих книжок намагаються завдяки своїм вишуканим, стильним і красивим історіям, втіленим у не менш гарні ті цікаві книжки, додати гармонії і тепла у наше трагічне сьогодення.
Читати більше