Чи вдасться компанії Apple створити перший бажаний розумний годинник?

12 березня 2015
Vitaliy DeFranko
Що робить гаджет бажаним? Компанія Apple запевняє, що знає це краще, ніж будь-хто інший. Нещодавно вона оприлюднила остаточну інформацію про годинник Apple Watch - найбільш очікувану технологію, після, хіба що, останнього свого пристрою.
 
www.popsci.com
 
Apple рідко є новатором в електроніці. Ми всі звикли, що компанія проникає на існуючий ринок і виводить його на новий рівень: оригінальні Macintosh, iMac, iPod, iPhone, iPad. Коли вона вирішує ризикнути, то викликає відповідну реакцію всієї індустрії.

Можливо, цього разу все буде інакше? Це, врешті-решт, перша велика нова категорія, на яку Apple робить ставку під керівництвом Тіма Кука. Окрім того, Apple Watch абсолютно не схожий на все, що компанія створювала раніше: Це пристрій, що орієнтується на моду майже так само, як і на технології, з ціною, яку деякі спекулянти можуть підняти до $10 000 доларів, в той час, як більшість конкуруючих пристроїв коштують $100 і $250.

Трохи про електронні аксесуари

www.popsci.com
 
Завдання Apple - продати зовнішній вигляд - буде важчим, ніж зазвичай. Компанія, завжди зосереджена на естетиці своїх пристроїв - джерело здорової критики з боку конкурентів та недоброзичливців (тим не менше, це викликає захоплення у багатьох споживачів). Все ж, вона ніколи настільки не покладалася на модні спільноти. Оскільки моделі носять нові SmartWatch в журналах, а ювеліри високого класу почали вести діалоги з Apple, очевидно, компанія кинула оком на світ високої моди. Тим не менше, мода, як відомо, мінлива; аксесуари, бажані одного дня, наступного стають невимовно огидними. Навіть для компанії, яку часто називають елітарною, Apple ризикує з продажем пристрою для небагатьох, замість чогось загальновизнаного.

Однак, скрізь, де є виклик, є і можливість - а ринок електронних аксесуарів має їх чимало. Незважаючи на велику кількість пристроїв, що змагаються за місце на вашому зап'ясті чи обличчі, жодна компанія не запропонувала саме те, що привабило би більшість. Fitbit з 70% компаній ринку фітнес-трекерів, мабуть, підібрався до цієї мети найближче. Тим не менше, у компанії є своя ніша, що не робить її прямим конкурентом Apple Watch.

Найбільшим прямим конкурентом є Pebble, яка пропонує те, що більшість вважає найкращим розумним годинником на даний час. І хоча компанія виробляє розумні годинники з 2013 року, її продукція значно змінилася за цей час, а Best Buy продовжує продавати пристрої, вважаючи, що найбільш загальний (мейнстрімний) ринок захопила саме Pebbles.

Стартап також не грає в тій же лізі, що і Apple. Pebble має - на момент написання статті - попередньо продані майже 81 500 своїх останніх розумних годинників: Pebble Time з кольоровим дисплеєм і Pebble Time Steel, результатом чого став дохід в $17 млн. Для порівняння: Apple в останньому кварталі продавав 30 000 айфонів щогодини і мав дохід у розмірі $74 млрд. Отож, Apple знаходиться у вищій лізі, на відміну від Pebble.

Подивіться на це під таким кутом, і побачите, що ринок електронних аксесуарів, здається, не так вже й відрізняється від ринку смартфонів, до появи на ньому Apple. Пам'ятаєте, як ці пристрої виглядали до iPhone? Громіздкі пластикові об'єкти з гнітюче маленькими екранами і фізичною клавіатурою. Перенесіться на вісім років вперед, і кожен смартфон виглядатиме більш-менш як iPhone.

Можливо, Apple Watch зробить з електронними аксесуарами те, що iPod зробив з MP3-плеєрами. Але так само це може стати еволюційним глухим кутом, який закінчиться смітником разом з нашими КПК та відеофонами, а функції електронних аксесуарів з часом додадуть до якоїсь іншої, набагато перспективнішої технології.

Технологія, що робить робить менше

www.popsci.com
 
Найбільший ризик для Apple Watch є ринок електронних аксесуарів в цілому. Поки що люди не стоять в черзі за пристроями, які можна носити на зап'ясті чи на обличчі. Такі гаджети здаються футуристичними і їх здебільшого відносять до ретро-майбутнього: літаючих автомобілів і поїздок до місячних колоній на ракеті. Реакція більшості людей на Apple Watch "Навіщо він мені?"

Ось для прикладу, моя подруга. Для неї Apple Watch - це просто ще одна технологія в світі, вже переповненому ними. Вона хвилюється, що замість того, щоби постійно витягати свій телефон, аби перевірити Twitter, відповісти на повідомлення або відсортувати листи, я проводитиму весь свій час дивлячись на годинник.

І це виправдано. Я придбав перший iPhone ще в 2007 році. Мої друзі жартували, що він може загорітися, якщо я не витягну його з кишені, так часто я тримав його в руках. Вісім років потому - ми всі приклеєні до екранів, значно менше часу спілкуючись з людьми навколо нас.

Якщо у мене і є одна надія на Apple Watch і на ринок електронних аксесуарів в цілому, то вона полягає в тому, що вони зроблять нас менш залежними від технологій. Електронні аксесуари повинні давати інформацію, коли ми її потребуємо і крихітними дозами. Вони не повинні перетворювати нас на зомбі, які постійно витріщаються на екран. Отож, головне завдання ринку - розумна і легка  інтеграція технології в повсякденне життя, щоби при цьому наші очі дивились вперед, а не зациклювались на сяючому екрані (чи то телефону, чи годинника). Якщо Apple Watch зробить на це ставку, то їх ідея справді буде чудовою.

(via)
 
Якщо ви помітили помилку чи неточність, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

 

Умови використання матеріалів сайту

Використання матеріалів можливе лише за умови активного гіперпосилання на UaModna ( див. Правила* ). Для генерації коду посилання натисніть на кнопку

Думки, позиції, уподобання та заклики, опубліковані на нашому сайті, є власністю авторів і можуть не співпадати з поглядами редакції uamodna.com

MorisBrother MorisBrother 19 березня 2015
Годинники по своїй суті запізнились років так на 5. На разі навіть розумні окуляри від Гугл виглядають більш привабливіше. Думаю вершиною розвитку стануть лінзи з можливістю проекції зображення на сітківку ока.
7 причин наважитись на плазмотерапію волосся
Густе, довге, шовковисте волосся завжди вважається предметом особливої елегантності, краси та розкоші. Жінкам, яким пощастило перейняти здорове волосся генетично, з цим моментом набагато легше. А ось пацієнтів, що борються за кожну здорову волосину, варто підтримати дієвими рекомендаціями та порадами від спеціалістів галузі трихології.
Читати більше