Чи талановитий ви працівник? Перевірте себе

5 липня 2016
Andrey Zlotnikov
Що значить бути талановитим співробітником в сучасних реаліях? Давайте протестуємо себе на талановитість за допомогою прикметників.

1. Ефективний


Доводилося мені приймати на роботу ефективних людей. Наприклад, працював в компанії менеджер з продажу ключовим клієнтам. Це був цілком адекватний співробітник, претензій до нього не було. Він пішов, і на його місце взяли дівчину. Вона за два місяці збільшила продажі втричі, а кредиторську заборгованість звела майже до нуля. Були й інші випадки, коли талант не оцінювали належним чином - замість однієї людини брали на роботу двох-трьох співробітників, і то вони давали меншу результативність.

Отже, бути ефективним значить краще за інших використовувати ресурси компанії. Універсальний ресурс, який кожному співробітнику довіряє роботодавець, це час. Талант виробляє продукції більше або якісніше, ніж інші співробітники за ту ж одиницю часу, більш оптимально використовує обладнання, засоби, витратні матеріали.

2. Надихаючий


На будь-якому підприємстві є людина легенда. У спорті це могло б звучати як "більше, краще, швидше, сильніше". Мені зустрічалися такі керівники, які були моторами своїх організацій. Це ходяча харизма - людина-враження. Його кипуча енергія розвивала і направляла бізнес і людей до успіху. Майстри комунікацій і відносин. Якщо він приходить на бізнес-вечірку, то до виходу звідти познайомитися з усіма, хто може бути корисний. Співробітники про нього говорять з придихом. На його роботу так само приємно дивитися, як на воду і вогонь. Йому віриш, довіряєш. Його розпорядження виконуються не тому, що цього він хоче, а тому, що вони здаються своїми ініціативами і бажаннями.

3. Креативний


Бути креативним - означає змінювати реальність. Це продукування та впровадження нових продуктів, технологій, ідей. На інтерв'ю при прийомі на роботу вас можуть попросити привести приклад, коли ви проявляли креативність в роботі. Навколо мене безліч прикладів креативності від людей на посадах будь-якого рівня. Автоматизація діловодства, відносини з клієнтами, використання енергозберігаючих технологій, лічильники на паливо, розробка тренінгу, презентації. Навіть зайва лампочка на стенд може створити новий ефект і призвести до нових результатів. Бути творчим і спонтанним можна, потрібно, повинно. Від цього ваша затребуваність і вартість як фахівця на ринку праці виросте в рази.

4. Обдарований


Пригадується мені один тихоня, замкнутий, який в AutoCAD малював складні креслення. На нього все нишком молилися, і від нього залежав успіх компанії. Бути обдарованим значить мати вроджені та набуті здібності, які дозволяють нам бути успішними в тому, чим ми займаємося.

5. Захоплений


Питаєте у людини, чому він займається саме цією справою, а він відповідає: "Тому що це моє". Бути захопленим значить любити свою справу. Жити своєю професією. У Олександра Солженіцина в творі "Один день Івана Денисовича" головний персонаж відчував транс, коли клав шлакоблок. Це сплав інтересу, здатності і відповідальності. Хвилина не пропадає дарма. Відчувається внутрішня цінність кожного руху.

6. Адаптивний


Таланту прощається трохи більше, ніж іншим. Його бережуть. Але ми живемо в соціальних системах, і важливо наше вміння інтегруватися в них. Дезадаптивний співробітник, навіть талановитий, приносить більше шкоди, ніж користі. Розвалює колектив і систему. Я прощався з талантами через їхню нездатність вбудовуватися в колектив. Земля не розверзалася і нічого страшного не сталося. Кожен раз, приймаючи таке рішення, доводилося зважувати призи і ціни. Але бізнес істотно не страждав, а місце талановитого співробітника займали інші.
Адаптивність і готовність змінюватися - це компетенція нинішньої реальності. Майбутнє стукає все сильніше, технології розвиваються і людям необхідно відповідати новому світу. Або їх талант залишиться кинутим і нікому не потрібним. Адаптивність - складна властивість людського характеру, але його точно можна розвинути, якщо людині зрозуміло, навіщо йому це потрібно. 

Висновки

Я не зустрічав людей без іскри господньої. У кожному з нас закладено талант. Я зустрічав багато людей, які страждають від того, що займаються не своєю справою. Коли я їх звільняв, вони в глибині душі раділи, а іноді навіть дякували за те, що полегшив їхні страждання. Шість наведених мною критеріїв таланту – це не універсальний і не ідеальний метод його визначення. Але його цілком можна застосувати до себе і отримати достатньо об'єктивні результати (звичайно, чесність тут - обов'язкова умова). Пропоную при цьому використовувати не двозначний код "так-ні", а десятибальну шкалу. Наприклад, свою креативність ви можете оцінити в 6 балів, а адаптивність - в 10. Сума цих цифр і буде суб'єктивною оцінкою рівня вашого таланту.

(via)
Якщо ви помітили помилку чи неточність, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

 

Умови використання матеріалів сайту

Використання матеріалів можливе лише за умови активного гіперпосилання на UaModna ( див. Правила* ). Для генерації коду посилання натисніть на кнопку

Думки, позиції, уподобання та заклики, опубліковані на нашому сайті, є власністю авторів і можуть не співпадати з поглядами редакції uamodna.com

Світське життя, секс і гарне тіло: 3 книги, які змінять ваше самосприйняття
Автори цих книжок намагаються завдяки своїм вишуканим, стильним і красивим історіям, втіленим у не менш гарні ті цікаві книжки, додати гармонії і тепла у наше трагічне сьогодення.
Читати більше