Чи небезпечний нерегулярний цикл?

Наприклад, нормою вважається цикл тривалістю від 21 до 35 днів. Якщо ж від місячних до місячних минає більше 35 або менше 21 дня, цикл вважається нерегулярним.

Ненормально і коли тривалість змінюється з місяця в місяць. Звісно, розбіжність у 2-3 дні нормальна, але якщо один цикл триває 21 день, другий - 30, а наступний, приміром, 35 днів, то це теж може бути показником його нерегулярності. Крім того, якщо в якийсь із місяців менструація не настає взагалі, або ж кровотеча не припиняється понад 6 днів, це теж вважається відхиленням.

Чи небезпечний нерегулярний цикл?

Сам по собі - ні, але він може, і в більшості випадків слугує сигналом якихось патологій у жіночому здоров'ї. Крім того, нерегулярність заважає планувати статеве життя, вагітність, поїздки і завдає масу незручностей. Саме тому до збоїв свого циклу не можна ставитися легковажно.

Однією з частих причин нерегулярного циклу стають гормональні розлади. Дефіцит або надлишок вироблення гормонів щитоподібної залози може збивати цикл. Подібним чином впливає надлишок гормону пролактину.

Хронічні запальні процеси органів малого таза теж можуть збивати цикл. Крім того, вони можуть спричиняти й інші проблеми, провокувати серйозні патології та навіть призвести до безпліддя.

Пухлинні утворення на яєчниках і в матці, навіть доброякісні, можуть вплинути на регулярність циклу. Будь-які проблеми з яєчниками часто на перших порах проявляються саме в нерегулярності циклу.

Серед захворювань, що впливають на цикл - ендометріоз і хвороби, що впливають на згортання крові.

Звичайно, далеко не завжди збої в циклі - сигнал проблем зі здоров'ям. Часом збої спричинені прийомом певних ліків, стресами, нещодавнім абортом, різкою зміною ваги та інтенсивною фізичною активністю. Однак не потрібно сподіватися на диво - краще звернутися до гінеколога одразу, щойно ви виявили проблеми з циклом. Це допоможе виключити наявність патологій або ж своєчасно їх виявити і вилікувати.

Звертайтеся в наш медичний центр - тут на вас чекають компетентні та чуйні фахівці.

Бережіть себе та будьте здорові❤️

Якщо ви помітили помилку чи неточність, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

 

Умови використання матеріалів сайту

Використання матеріалів можливе лише за умови активного гіперпосилання на UaModna ( див. Правила* ). Для генерації коду посилання натисніть на кнопку

Думки, позиції, уподобання та заклики, опубліковані на нашому сайті, є власністю авторів і можуть не співпадати з поглядами редакції uamodna.com