Чорна Мадонна здійснює бажання! Екскурсія монастирем Монсеррат

2 серпня 2016
Liubov Kovalchuk

Монастир Монсеррат ( кат. Monestir Santa Maria de Montserrat) - третя і остання точка нашого паломництва "Ченстохова-Лурд-Монсеррат". Цей бенедиктинський монастир розташований на висоті 725 м над рівнем моря на горі Монсеррат в 40 км від Барселони. Він є релігійним центром Каталонії і центром паломництва католиків зі всього світу.

Побудований серед скель, які мають чудернацьку форму. Людська фантазія наділила ці скелі такими іменами як: Мумія, Хобот слона, Кінь Бернарда та ін. У 1987 році природний комплекс, який прилягає до монастиря, оголошений національним парком Каталонії. 


Година їзди від Барселони крутою гірською (і дещо небезпечною) дорогою - і ми на місці.

Перед нами відкривається неймовірна панорама.

 Перша згадка про цей гірський монастир датується 880 роком, коли у печері була знайдена скульптура Діви Марії. У 1025 році тут був закладений бенедиктинський монастир у романському стилі. 

Христофор Колумб назвав один із Малих Антильських островів в честь монастиря Монсеррат. У XX столітті це місце стало символом Каталонії і опорою у важкі часи. Лише тут дозволялось проводити служби на забороненій тоді каталонській мові під час диктатури Франко.

Спершу ми відвідуємо Базиліку Діви Марії Монсерратської (ісп. Basílica de Mare de Déu de Montserrat). Тут зберігається скульптурне зображення Діви Марії з немовлям. Згідно з легендою, у 880 році цю скульптуру знайшли діти, які побачили світло у печері. Єпископ Манреси вирішив відвезти скульптуру до себе у місто, але вона виявилася непідйомною. Тому статуя залишилась на горі. Оригінал не зберігся і в XII столітті був замінений на копію. Повна назва скульптури - Чорна Діва Монсерратська (ісп. Virgen de Montserrat), але дуже часто використовується ласкаве прізвисько - La Moreneta (з кат. "Смуглянка").

Фасад собору

Собор був побудований у XVI столітті, але під час Піренейських воєн у 1811 р. був пограбований та спалений французькими військами. Та у цьому ж році почалося будівництво сучасного собору.

Заходимо в середину. Черга паломників, які хочуть торкнутися Діви Марії, досить довгенька... Але поки стоїмо - є можливість розглянути неймовірний інтер'єр базиліки.

 А моя сестра нарешті знайшла свою святу - Святу Романію.

Ось і підійшла наша черга... 

Скульптура Діви Марії розташовується за склом. Вирізана із дерева (кажуть, що її вирізав сам Святий Лука) вона зовсім невеличка - 95 см. Люди приїжджають до неї тисячами. Адже, як говорять, вона здійснює бажання. Оригінальна скульптура зникла так само таємничо, як і з'явилась. Копія вирізана з білої тополі. За винятком обличчя та рук Діви Марії і немовляти - скульптура покрита золотом.

Помолившись біля скульптури та загадавши бажання, наша група вирушає у невеличку каплицю, яка розташована за скульптурою Діви Марії. Тут наші священники проведуть службу.

Після служби виходимо з собору....

... і чимчикуємо гірськими стежками до каплиці Святої Печери (ісп. Capella de la Santa Cova), де був знайдений образ Богоматері Монсерратської. Дорогою милуємось неймовірними пейзажами гір...

... та релігійними скульптурами на Шляху молитов (ісп. Rosari Monumental de Montserrat).

Пиляти до печери трохи довго - півгодини ходу. Але це цього вартує. 

А ось і печера...  Невелика з нішею у стіні, де і знайшли скульптуру Богоматері.

Повертаємось назад до монастиря. Розвинути таку ракетну швидкість, як в отця Олександра досить непросто...

Але ми це зробили! І у нас ще є достатньо часу, щоби поблукати територією монастиря.

 

А далі на автобус і назад до Барселони. 

Цей гірський монастир залишив у душі незабутні спогади та враження. А бажання, до речі, здійснилось!



Дата поїздки: липень 2012


Читайте про початок цієї подорожі:

Вперше в Європі. Початок прощі. Чернівці - Лагевнікі
Королівське столичне місто Краків
Дивовижне місто Краків. Частина друга
Ченстохова - духовна столиця Польщі
Велике Герцогство Люксембург. Дива маленької країни
Слідами Марії-Антуанетти. Версальський палац
Слідами Марії-Антуанетти. Частина ІІ
Париж - не місто. Це ціла планета!
Коли Богу на небі нудно, він відкриває вікно і дивиться на паризькі бульвари

Лурд - місто Діви Марії
Лурд - найбільша святиня Франції
"Пік дю Жер". Прогулянка Піренеями
Лурдська фортеця. У стінах старовинного замку
Барселона - це свято, драйв та море позитивних емоцій!

 

Якщо ви помітили помилку чи неточність, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

 

Умови використання матеріалів сайту

Використання матеріалів можливе лише за умови активного гіперпосилання на UaModna ( див. Правила* ). Для генерації коду посилання натисніть на кнопку

Думки, позиції, уподобання та заклики, опубліковані на нашому сайті, є власністю авторів і можуть не співпадати з поглядами редакції uamodna.com

Iryna - SlipperSocks.ua Iryna - SlipperSocks.ua 18 серпня 2016
Чудова стаття, повернула мене спогадами в це місце. Дякую Вам!)
Моє бажання також здійснилось:)
Як запобігти крадіжкам у магазині
Світ роздрібної торгівлі швидко розвивається, і коли ви керуєте величезною кількістю запасів, безпека стає важливою увагою. Крадіжка, вандалізм та шахрайство — це лише деякі проблеми, з якими стикаються роздрібні магазини щодня.
Читати більше