Чому виникає рак щитоподібної залози?

2 червня 2024
Редакція

Щитоподібна (щитовидна) залоза є однією з найбільших залоз внутрішньої секреції. Вона розташована під гортанню і має унікальну форму – метелика. Назву “щитоподібна” залоза отримала саме через форму, яка нагадує щити воїнів Давньої Греції. Захищаючи нас, залоза часто є мішенню для розвитку пухлин. Які симптоми мають насторожити та чи є способи виявити захворювання нашого “щита” без будь-яких ознак?

Саме аналіз на тиреоглобулін (ТГ) допомагає виявити й контролювати рак щитоподібної залози, інформує портал “В СВІТІ”. Тиреоглобулін є білковою сполукою, прогормоном, з якого в щитоподібній залозі синтезуються гормони Т3 (трийодтиронін) і Т4 (тироксин).

Виробляється тиреоглобулін нормальними (здоровими) клітинами залози і клітинами злоякісних новоутворень щитоподібної залози, тому це дозволяє застосовувати аналіз крові на тиреоглобулін у діагностиці раку залози, а також для оцінки ефективності лікування. Також цей аналіз є онкомаркером, який допомагає своєчасно виявити рецидив (повторну появу) пухлини.

Рак щитоподібної залози є найпоширенішою злоякісною пухлиною ендокринної системи. Проте прогноз для багатьох пацієнтів доволі сприятливий, оскільки цей вид раку зазвичай виявляється на ранніх стадіях і добре піддається лікуванню. Пацієнти продовжують жити повноцінним життям, застосовуючи призначені лікарем препарати, що заміщають гормони щитоподібної залози.

Точна причина виникнення раку щитоподібної залози ще досі не встановлена і нині досліджується науковцями всього світу, але вже відомі фактори ризику:

  • генетика. Може бути генетична мутація або сімейна схильність до захворювання (генетичні захворювання, наприклад, синдром Гарднера, хвороба Кауден, комплекс Карні);
  • стать і вік. Жінки більш схильні до розвитку захворювання, ніж чоловіки. Ризик збільшується у віці після 40 років;
  • раса. За статистикою, у білошкірих людей частіше зустрічається цей вид раку, ніж у темношкірих;
  • радіація. Велика доза радіації (часті процедури рентгену, радіоактивні опади після катастроф на атомних електростанціях, викиди заводів з виготовлення атомної зброї), особливо у дитинстві, може збільшити ризик розвитку хвороби;
  • харчування. Незбалансоване харчування, низький вміст йоду в продуктах.

Профілактичні заходи 

Профілактика раку щитоподібної залози напряму залежить від уникнення факторів ризику і регулярного скринінгу (аналізу) для своєчасного виявлення проблеми. 

Основна профілактика захворювань – своєчасне і систематичне проходження профілактичних оглядів, особливо якщо людина входить до групи ризику (має інші захворюваннями щитоподібної залози, було опромінення областей голови та шиї, проживає на території з підвищеною радіацією та/або з низьким вмістом йоду в харчових продуктах).

Регулярні огляди можуть допомогти виявити проблеми щитоподібної залози на ранній стадії. Пам’ятайте, що вчасна діагностика зберігає життя.

Якщо ви помітили помилку чи неточність, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

 

Умови використання матеріалів сайту

Використання матеріалів можливе лише за умови активного гіперпосилання на UaModna ( див. Правила* ). Для генерації коду посилання натисніть на кнопку

Думки, позиції, уподобання та заклики, опубліковані на нашому сайті, є власністю авторів і можуть не співпадати з поглядами редакції uamodna.com

Spovid Spovid 6 червня 2024
завжди різало слух, коли лікуванням називали видалення органа, або, наприклад, пломбування зуба, ще й з видаленням нерва. Справді, ліпше запобігти такому "лікуванню".
Світське життя, секс і гарне тіло: 3 книги, які змінять ваше самосприйняття
Автори цих книжок намагаються завдяки своїм вишуканим, стильним і красивим історіям, втіленим у не менш гарні ті цікаві книжки, додати гармонії і тепла у наше трагічне сьогодення.
Читати більше