Чому цирки з тваринами руйнують психіку дітей?

21 квітня 2016
Редакція
Цієї весни в Україні стартувала масштабна кампанія по забороні використання тварин в цирках. Активісти ініціативної групи UAnimals запустили петицію на сайті Президента України, яку закликають підписати всіх небайдужих: petition.president.gov.ua/petition/22511. До акції долучилися тисячі українців, в тому числі, цілий ряд вітчизняних зірок.

Варто відмітити, що подібна заборона діє в багатьох європейських країнах, у зв’язку з жорстокістю дресури, жахливими умовами утримання тварин, а також поганим впливом на психіку дітей.
 
Чим саме цирки з тваринами шкодять малюкам розповіла практичний психолог "Центру психології та творчості" Ольга Голубицька.

"Що найбільше подобається дітям у цирку? Що їх вражає до глибини душі? Це дикі тварини, які поводять себе "по-людськи": кидають м’ячика, стрибають через вогняне кільце, стоять на голові, крутять педалі велосипеда. І все це під веселу музику, яскраві вогні прожекторів… Як часто, потім після цирку, діти вдома намагалися пограти в дресирувальника з котом чи псом, відчуваючи задоволення від того, що вони "власники", що вони мають владу. Звісно, батьки вдома суворо заборонять такі ігри. Але на цьому історія закінчиться тільки для батьків. Діти продовжать такі ігри з тваринами на дворі, коли батьки будуть балакати по телефону або зі знайомими.
 
visualhunt.com
 
Що відбувається з дитиною, яка бачить в неприродних умовах велетенських слонів, або агресивних тигрів, які понуро виконують завдання? Формується ілюзорне уявлення, що тварини належать людям. Що люди мають владу примусити слона стати з ніг на голову, що будь-які жорстокі методи виправдані, адже хіба хтось з тварин поскаржиться? Відчуття всесильності заполоняє дитячу психіку і призводить до того, що в майбутньому цей хлопчик чи дівчинка захочуть підкорити найскладнішу тварину – людину: чи то маніпулюванням, чи то грою в заохочення-покарання, чи то відверто жорстокою поведінкою до близьких.

Якщо в оточенні дитини жорстокість є нормою, вона стає одним із компонентів особистості, що формується. Діти вчаться не враховувати особливості природи, не розуміти, що означає "робити боляче". Якщо в системі цінностей маленької особистості є нормою поняття тваринного рабства, то це тільки питання часу, коли на місці тварини опиниться людина."
Якщо ви помітили помилку чи неточність, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

 

Умови використання матеріалів сайту

Використання матеріалів можливе лише за умови активного гіперпосилання на UaModna ( див. Правила* ). Для генерації коду посилання натисніть на кнопку

Думки, позиції, уподобання та заклики, опубліковані на нашому сайті, є власністю авторів і можуть не співпадати з поглядами редакції uamodna.com

Світське життя, секс і гарне тіло: 3 книги, які змінять ваше самосприйняття
Автори цих книжок намагаються завдяки своїм вишуканим, стильним і красивим історіям, втіленим у не менш гарні ті цікаві книжки, додати гармонії і тепла у наше трагічне сьогодення.
Читати більше