Чокер: сучасна прикраса з історією

3 червня 2016
Vita.
З кожним сезоном ми в черговий раз переконуємось, що ті чи інші тренди знову повертаються в моду. Цього разу 90-ті перейняли естафету. Сьогодні культові атрибути 90-их, такі як короткий топ, окуляри в круглій оправі, сукня-комбінація, денім і чокер повинна мати в своєму гардеробі кожна сучасна модниця. Саме про останній аксесуар і піде мова.

Історія чокера

Насправді чокер ніколи не виходив з моди. Сам термін "Чокер" прийшов до нас з англійської мови, і в перекладі означає "душитель" або "зашморг". Це прикраса або коротке кольє, яке щільно прилягає до шиї, виготовляється з різних матеріалів - шкіри, оксамиту, дерева, пластику, дорогоцінних каменів та ін. Не дивлячись на свою не зовсім поетичну назву, аксесуар вважається символом елегантності та витонченості і був популярним протягом всієї історії ювелірних прикрас.

Важко однозначно стверджувати, де і коли виникли перші чокери, проте відомо, що не завжди вони були модними. Наприклад, у древніх єгиптян золоті чокери були ознакою еліти, а вже в Стародавній Греції та Стародавньому Римі дерев’яні намиста одягали на шию рабам.
   
Північноамериканські індіанці прикрашали себе ними з метою захисту від злих духів. Вони вірили, що такі намиста, немов божественні талісмани, допоможуть їм у біді та врятують від усіх напастей. Виготовляли їх з черепашок, пір'я, кісток птахів і дрібних тварин. Ця прикраса також слугувала атрибутом вождя, як символ влади.
   
Широкої популярності намисто-чокер набуло в епоху Просвітництва, коли з'явилися глибокі декольте і високі зачіски. Помпезне рококо полюбило чокери з чорного атласу і оксамиту – адже вони ідеально підкреслювали благородну блідість шкіри дам. У Вікторіанську епоху у поважних дам улюбленими чокерами були намиста з підвісками з дорогоцінних каменів чи з благородних металів, тканини або емалі.
 

Але піку своєї популярності кольє-чокер досягло на межі ХХ століття.

Тоді майже півстоліття воно було в тренді завдяки принцесі Уельській. Саме вона ввела в моду прикрасу, яка щільно облягає шию. Любов королеви до чокера була неспроста. В дитинстві через нещасний випадок, принцеса отримала травму – великий шрам на шиї. Щоб його приховати, Олександра почала носити високо під підборіддям намисто з ниток перлів або з оксамитових стрічок, та з дорогоцінним камінням.
   
Значну роль в історії чокерів зіграла Коко Шанель, яка дала їм друге народження в ХХ столітті, зробивши їх основним акцентом своїх колекцій. Чокери для своїх колекцій Коко виготовляла з оксамитових, шовкових або шкіряних стрічок, прикрашаючи їх планшеткою з дорогоцінних металів. А також ввела в моду багатоярусні намиста з перлин.
   
Якщо у ХIX столітті прикраси з діамантами і перлами могли собі дозволити тільки знатні та заможні дами, то у 1990-му році чокери завоювали масову популярність.
 
 
У 90-ті панк-рок середовище стрімко перейшло у диско-поп-культуру. Брутальні шкіряні аксесуари перетворилися в легкі та стильні прикраси на шиях юних поп-дів. Виготовлені з синтетичних тканин кислотних кольорів, з металевими кулонами, прикрашені бісером та ін. Особливою круто тоді виглядали чокер-тату.
   
Якщо в 90-ті роки ви були підлітком, то повинні пам'ятати ці незвичайні нашийники з волосіні. Вони щільно прилягали до шкіри і виглядали як татуювання, тому й отримали таку назву. Купити їх можна було буквально в кожному кіоску. Прикладом для усіх модниць були популярні тоді Брітні Спірс, Крістіна Агілера, "Spice Girls", "Backstreet Boys", які, до речі, теж носили чокери.
   
Сьогодні, на відміну від 90-их, ми маємо чималий вибір чокерів: від романтичних мережевих і діамантових до пластикових і металевих.
 

Зараз чокери користуються величезною популярністю, багато модельєрів із задоволенням демонструють їх у своїх показах.
   
Носити таку прикрасу можна з чим завгодно! Носіть його з вечірнім вбранням і коктейльними сукнями, рваними джинсами і шкіряними куртками. Загалом, пробуйте і експериментуйте, адже в будь-якому випадку ви не прогадаєте. Намисто-чокер - чергова модна новинка сезону.
Якщо ви помітили помилку чи неточність, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

 

Умови використання матеріалів сайту

Використання матеріалів можливе лише за умови активного гіперпосилання на UaModna ( див. Правила* ). Для генерації коду посилання натисніть на кнопку

Думки, позиції, уподобання та заклики, опубліковані на нашому сайті, є власністю авторів і можуть не співпадати з поглядами редакції uamodna.com

Світське життя, секс і гарне тіло: 3 книги, які змінять ваше самосприйняття
Автори цих книжок намагаються завдяки своїм вишуканим, стильним і красивим історіям, втіленим у не менш гарні ті цікаві книжки, додати гармонії і тепла у наше трагічне сьогодення.
Читати більше