Ченстохова - духовна столиця Польщі

16 лютого 2016
Liubov Kovalchuk

Покинувши Краків, вирушаємо до Ченстохови (Częstochowa).

Ченстохова - духовна столиця Польщі. У місті є костел та монастир на Ясній Горі з іконою Матері Божої Ченстоховської (або Белзька ікона Божої Матері). За переказами, ікона була написана євангелістом Лукою в Єрусалимі, у Сіонській світлиці. Це одна з найвідоміших та найбільш шанобливих святинь Польщі та Центральної Європи. Через темний відтінок обличчя, також відома як "Чорна Мадонна".


Їхати до міста (з Кракова) декілька годин. Прибуваємо під вечір та поселяємось у готелі, а точніше у Dom Rekoleksyjny zgr. siostr sw. Wincentego a Paulo. Так солодко я не спала навіть вдома. Ліжко нагадувало хмаринку. Звісно, зранку вилазити з-під ковдри не хотілось, але пора йти на екскурсію. Після сніданку виходимо на вулицю. І тут я зрозуміла, що "зима близько"... Дощ, вітер, сирість... І все це в липні місяці... Тому я заскакую в перший-ліпший магазин і купую собі теплі смугасті шкарпетки і сведрик зеленого кольору. Вигляд у мне просто неймовірний... Андре Тан був би в шоці. Але мені байдуже, головне, що тепло!

Оновивши, таким чином, свій гардероб, вирушаємо до Ясногірського монастиря (Ясна Ґура), де і знаходиться ікона Божої Матері. 

Ясна Ґура (Jasna Góra) належить монашому ордену паулінів. Повна назва - Санктуарій Пресвятої Діви Марії Ясногорської (Sanktuarium Najświętszej Maryi Panny Jasnogórskie). 
 

Якщо простежити шлях ікони до монастиря, то він буде таким:
 

  • 66-67 рр. - під час втечі християн в містечко Пеллу, від нашестя римських військ, ікону забрали з печери, в якій вона зберігалася з іншими святинями;
  • 326 р. - цариця Олена отримала цю ікону в дар під час паломництва до Єрусалиму, привезла її до Константинополя, де святиня і знаходилась впродовж п'яти століть;
  • У добу Володимира Великого ікона була привезена до Києва, ймовірно якоюсь високою делегацією;
  • Ікону перевозять з Києва до білоруського Полоцька, але белзький князь Юрій забирає її до Белза;
  • 1377 р. - польський воєвода Володислав Опільський силоміць забирає ікону, а у 1382 р. дарує монастиреві на Ясній Горі.

Існує дві версії походження шрамів на щоці образу Марії. Перша - від удару шаблею гусита-іконоборця під час гуситських воєн XV ст. За легендою, монастир пограбували гусити. Зібравши всі скарби, вони хотіли вкрасти і чудотворний образ. Але невидима сила утримувала коней і віз зі святинею не міг зрушити з місця. У люті один з грабіжників скинув образ на землю, а інший ударив шаблею по обличчю. І в цей же момент кара спіткала їх обох. Першого розірвало на частини, а в другого відсохла рука.

Друга версія -  шрами від удару "священної" шаблі мусульман "Зульфакар", яка має роздвоєний клинок, під час нападу на Белз монголо-татар.

Ікона зберігається у каплиці Діви Марії. Сюди ми і йдемо в першу чергу.

Помолившись біля ікони, отець Олександр проводить екскурсію монастирем. Монастир розташований на пагорбі висотою 293 м. Його територія займає 5 га. З трьох сторін він оточений парком, а з четвертої сторони до нього веде великий сквер. Це ворота монастиря...

А це дзвіниця.  Її висота - 106 м. і її видно приблизно з 10-кілометрової відстані від монастиря. Побудована у 1714 році. 

А ось тут відбувають масові урочисті заходи, як от приїзд Папи Бенедикта XVI у 2006 році.

Ми побували у музеї, скарбниці та на хресній дорозі.

А ще у Лицарській залі. Вона була побудована в 1647 році. Її стіни розписані роботами польських майстрів, які зображають найвизначніші події історії монастиря. Тут проводять зустрічі, засідання єпископату, теологічні та філософські конференції.

 Потім отець Олександр нас покидає і ми вирушаємо на огляд монастиря вже самостійно.

На декілька хвилин з'явилося сонечко!

Але знову зникає....

Ось така алея виводить нас у місто...

Ми потрапляємо у паркову зону. У нас є купа часу, щоб оглянути місто. Але боячись заблукати, ми далеко не відходимо.

 Блукаємо парком...

 

Викумарили продавщицю в магазині, нічого не купили і почимчикували помаленько в готель.

І я буду не я, якщо не знайду ніде фігурку левика. 

Попереду нас чекає нічний переїзд до Люксембурга...

А на сам кінець... Я  в зеленому сведрі )))

    

Якщо ви помітили помилку чи неточність, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

 

Умови використання матеріалів сайту

Використання матеріалів можливе лише за умови активного гіперпосилання на UaModna ( див. Правила* ). Для генерації коду посилання натисніть на кнопку

Думки, позиції, уподобання та заклики, опубліковані на нашому сайті, є власністю авторів і можуть не співпадати з поглядами редакції uamodna.com

Як запобігти крадіжкам у магазині
Світ роздрібної торгівлі швидко розвивається, і коли ви керуєте величезною кількістю запасів, безпека стає важливою увагою. Крадіжка, вандалізм та шахрайство — це лише деякі проблеми, з якими стикаються роздрібні магазини щодня.
Читати більше