Чай для менталіста

26 серпня 2015
Oleksandra Orlova

Лапсанг Сушонг відноситься до червоних (чорних) чаїв і найбільш поширений на півдні Китаю. Його давній пращур Чжен Шань Сяо Чжун (у пер. "різновид з гори Чжен") вирощувався виключно в провінції Фуцьзянь, під час приготування суміші чай коптили на соснових гілках і листя вбирало в себе смолистий сосновий аромат.


Сьогодні Чжень Шань Сяо Чжун — дуже рідкісний продукт, але технологія виготовлення "копченого чаю" поширилася в Китаї ще у 17-му столітті, тож сьогодні, незалежно від місця плантації, він відомий як Лапсанг Сушонг — похідне від "Лао Сун Сяо Чжун" (у пер. "різновид Стара сосна").
 


Для виготовлення Лапсангу з чайного куща знімають нижні цупкі листки, які залишають на кілька годин в’янути на сонці, а потім скручують. Скручені листочки складають у бамбукові кошики, і залишають на 6-8 годин неподалік від вогню, де вони проходять процес ферментації та позбавляються аромату зелені. Внаслідок цієї процедури чайне листя набуває червоно-бурого кольору і його залишається лише підсушити та навіть трохи підсмажити. На останньому етапі чай прогрівають на соснових дровах, аби він набув характерного смолистого запаху.
 


В результаті всіх цих маніпуляцій до горнятка потрапляє красивий червоно-бордовий напій з ароматом соснового лісу, осінніх квітів і цинамону. Щоправда ті, хто куштує Лапсанг вперше, часто порівнюють запах напою з малоприємними речами: дігтярним милом, паленою гумою чи, навіть, сирою рибою. Такі враження і призводять до того, що люди відмовляються пити його знову, але фахівці наполягають, що Лапсангу варто дати другий (чи навіть третій) шанс, адже досвідчені любителі цього сорту чаю розрізняють у ньому нотки деревини й диму, присмаки чорносливу, імбиру та сушеної груші.
 


Для правильного заварювання чаю Лапсанг Сушонг рекомендують обирати глиняний посуд. На одну чайну ложку заварки потрібно 200-300 мл окропу. Час заварювання приблизно 7-10 хвилин, до того ж чайник варто тримати в теплі, тож светрик-грілка буде дуже доречний. Одну заварку можна використовувати 3-4 рази, чай довго не втрачає насиченого смаку, тільки змінює колір на бурштиновий, а соснові нотки на тонкий аромат прянощів, тому Лапсанг - найкращий вибір для довгих зимових вечорів.
 


До цього чаю не радять додавати цукор, власне, як і до всіх китайських сортів, але за бажанням можна додати скибку лимону чи апельсину. Він гарно поєднується з наїдками, типу бастурми або гострого сиру, а серед десертів найкраще обрати чорний шоколад.

Британці нерідко заварюють Лапсанг у поєднанні з чорним "Ерл Грей" (1:1) і додають у горнятко вершки або молоко. Саме таким рецептом в одному з інтерв’ю поділився актор Бенедикт Камбербетч. Цей сорт чаю взагалі особливо цінується в Великобританії. Відомо, що елітний Лапсанг Сушонг щомісяця доставляють для англійсього парламенту і будинку Королеви. Він же був улюбленим напоєм Вінстона Черчіля, який цінував цей сорт за нотки диму.
 


Згадки про Лапсанг — своєрідна родзинка деяких фільмів та телевізійних шоу. Він згадується в серіалах про Джеймса Бонда та "Кінець параду", у фільмі "Зимова фантазія", і, звичайно, в серіалі "Менталіст". А якщо чай рекомендує такий експерт, як Патрік Джейн, то скуштувати його, як мінімум, цікаво, можливо саме завдяки Лапсангу і виникла геніальна й затишна репліка: "Чай? Це як обійми, тільки в чашці!"

Приємного чаювання!

Якщо вас зацікавила ця стаття, читайте також:

Секрети білого чаю
Чай Чорного Дракона з Півночі Фуцьзянь
Чайні казки

 

Якщо ви помітили помилку чи неточність, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

 

Умови використання матеріалів сайту

Використання матеріалів можливе лише за умови активного гіперпосилання на UaModna ( див. Правила* ). Для генерації коду посилання натисніть на кнопку

Думки, позиції, уподобання та заклики, опубліковані на нашому сайті, є власністю авторів і можуть не співпадати з поглядами редакції uamodna.com

Світське життя, секс і гарне тіло: 3 книги, які змінять ваше самосприйняття
Автори цих книжок намагаються завдяки своїм вишуканим, стильним і красивим історіям, втіленим у не менш гарні ті цікаві книжки, додати гармонії і тепла у наше трагічне сьогодення.
Читати більше