Будьмо українцями в мовленні: як уникнути нав'язливого прийменника "ПО"

Сьогодні в мене на ФБ як найбільш прихильній до моїх матеріалів соцмережі зав'язалася розмова, у зв'язку з чим хочу сформулювати мету своїх статей з культури мови (першу й другу читайте тут). Частина з нас живе або в російськомовному оточенні (як, наприклад, у нас на Запоріжжі), або, хоч-не-хоч, щодня занурюється в суржикомовне спілкування (що частенько трапляється і в столиці). Ідеал: якщо ваше оточення фахівці та/або суперсвідома українська інтелігенція (вибачте, кого тут не назвала). Особисто я знаю такі родини, але це радше винятки з правила, аніж саме правило.

Наша з вами мета – працювати крок за кроком над уникненням русизмів, які часто в нашому мовленні настільки природно паразитували (паралель з біологією: гриби-паразити), тобто стали звичними для нас, що ми їх не помічаємо. Інший варіант – відчуваємо, що припускаємося помилки, але не знаємо, як правильно сказати.

Тож викорінюймо з нашого мовлення, а глибше – зі свідомості русизми як такий бур'ян, що міцно вкоренився й сміливо пішов у ріст.

Сьогодні у нас мова про вживання прийменника ПО (на жаль, дуже горезвісного), який в українській мові вживається досить рідко, а в російській, навпаки, дуже часто. В цьому й полягає причина "інтервенції" нав'язливого прийменника ПО в українську мову й поглиблення в ній процесу "суржикізації".

Звернемося до способів правильної заміни прийменника ПО:

ПО = ЗА (але не поза  )

По всіх правилах – за всіма правилами;

по закону – за законом;

по здібностям – за здібностями;

по професії – за фахом;

по собівартості – за собівартістю.

Тож можна підсумувати, що замість прийменника ПО вживаємо прийменник ЗА, якщо йдеться про якийсь принцип, критерій, ознаку.

Наприклад:

Ми живемо за (якими принципами?) всіма правилами (Щоправда, навряд чи це може відповідати реальній дійсності).

За (якою ознакою?) музичними здібностями діти, які взяли участь у пісенному конкурсі, вигідно вирізняються на тлі своїх ровесників.

Сьогодні досить складно випускникам вишів влаштуватися працювати за (яким критерієм?) фахом.

Навряд чи виробники зацікавлені в продажу свого товару за (яким критерієм?) собівартістю.

Як бачимо, в наведеному правилі поняття принципу, критерію, ознаки є синонімічними.

Дорогі друзі! Продовження матеріалу читайте на сайті МОВОЛЮБАМ за посиланням: l-ponomar.com

До речі, якщо Ви хочете отримувати інформацію про нові матеріалу сайту МОВОЛЮБАМ (обіцяю не набридати), будь ласка, заповніть форму на сайті вгорі праворуч чи внизу після кожного матеріалу та підтвердьте своє бажання за допомогою листа, який надійде Вам на електронну пошту. 

Всіляких Вам гараздів!!!

Якщо ви помітили помилку чи неточність, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

 

Умови використання матеріалів сайту

Використання матеріалів можливе лише за умови активного гіперпосилання на UaModna ( див. Правила* ). Для генерації коду посилання натисніть на кнопку

Думки, позиції, уподобання та заклики, опубліковані на нашому сайті, є власністю авторів і можуть не співпадати з поглядами редакції uamodna.com

Світське життя, секс і гарне тіло: 3 книги, які змінять ваше самосприйняття
Автори цих книжок намагаються завдяки своїм вишуканим, стильним і красивим історіям, втіленим у не менш гарні ті цікаві книжки, додати гармонії і тепла у наше трагічне сьогодення.
Читати більше