Борис Крюков - один з провідних художників-графіків України

19 січня 1895 р. народився український художник Борис Крюков (Kriukow), який жив і творив у Аргентині. 

Учень Федора Кричевського в Київському художньому училищі (1913-17), викладав живопис і графіку в цьому закладі. 

У міжвоєнний період проілюстрував понад 500 книг і був визнаний одним із провідних художників-графіків України. Під час війни залишився у Києві. За німецької окупації експонував на виставці картину "Усмішки Бахуса", виконану в манері живопису ХVІІІ ст. Як згадувала Катерина Кричевська-Росандич полотно обурило німецьких мистецтвознавців, які відвідали виставку й відзначили, що це твір викрадений із музею, а не робота сучасного українського майстра, тому полотно конфіскували; його подальша доля невідома.

У 1943 році Борис Крюков емігрував до Львова, потім до Кракова, а в 1944 році жив у Австрії, де писав під псевдонімом Іван Усатенко. З 1948 р. жив у Буенос-Айресі і повернувся до книжкової графіки. За роботу для "Дон Кіхота" отримав першу премію в 1964 р. на міжнародному конкурсі мистецтва в Мадриді. 

З 1950 Kriukow проводив щорічні виставки своїх робіт у Буенос-Айресі. Його полотна (олія), часто зображають романтичних героїв, українських козаків.

Kriukow виконав мозаїку в Українському католицькому Свято-Покровському соборі в Буенос-Айресі. 

Помер Борис Крюков 6 березня 1967 в Буенос-Айресі. Його дружина, Ольга Гурська-Крюкова, в 1970 році опублікувала монографію про чоловіка українською, іспанською та англійською мовами.
 
Донька художника Ліда Качуровська, вдова відомого українського поета і літературознавця Ігора Качуровського, проживає нині у Мюнхені. Володіє збіркою творів батька.
   
Якщо ви помітили помилку чи неточність, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

 

Умови використання матеріалів сайту

Використання матеріалів можливе лише за умови активного гіперпосилання на UaModna ( див. Правила* ). Для генерації коду посилання натисніть на кнопку

Думки, позиції, уподобання та заклики, опубліковані на нашому сайті, є власністю авторів і можуть не співпадати з поглядами редакції uamodna.com

Світське життя, секс і гарне тіло: 3 книги, які змінять ваше самосприйняття
Автори цих книжок намагаються завдяки своїм вишуканим, стильним і красивим історіям, втіленим у не менш гарні ті цікаві книжки, додати гармонії і тепла у наше трагічне сьогодення.
Читати більше