Безсоння і сонливість під час вагітності

Тривалість сну для дівчат при надії має становити від 8 до 10 годин.

Які проблеми зі сном можливі під час вагітності?

  • У жінки на ранніх термінах гормональний фон стрімко перебудовується. Гормон прогестерон, який активно виробляється в цей період, допомагає зберегти вагітність. Однак цей самий гормон може спричиняти у дівчини порушення сну, відчуття втоми і млявості протягом усього дня.
  • Стрес, типовий для багатьох жінок, які очікують на появу малюка, також призводить до проблем зі сном. Нерідко представницям прекрасної статі сняться кошмари, мучать тривожні думки, через що з'являється безсоння.
  • Болісний дискомфорт у молочних залозах, у яких відбуваються зміни, теж може заважати спокійному нічному відпочинку. Жінка довго шукає зручну позу для сну, щоб уникнути неприємних відчуттів, що часто нервує майбутню маму.
  • Оскільки матка росте і збільшується, вона може тиснути на сечовий міхур. Отже, жінка частіше відчуває позиви до сечовипускання, через що доводиться прокидатися.
  • Під час другого триместру матка стає ще більшою. Вона підпирає діафрагму, тому в дівчини може з'являтися відчуття, ніби їй не вистачає повітря.
  • Вагітні іноді скаржаться на нічні судоми, які виникають через нестачу магнію.
  • У другому триместрі дитина починає проявляти активність і ворушитися, що приносить чимало радості жінці. Проте вночі подібне може заважати заснути та спричинити безсоння.
  • На пізніх термінах важкий плід може перетискати уві сні велику судину, що знаходиться між маткою і хребтом. Через це сон на спині не є можливим. У третьому триместрі жінці найкраще спати на боці, щоб уникнути дискомфорту, головного болю і прискореного серцебиття.

Якщо жінка, яка виношує дитину, обмежує себе уві сні і спить менше, ніж передбачалося, 8 годин, то це зі стовідсотковою ймовірністю спричинить низку негативних наслідків - зниження фізичної та розумової діяльності, млявість, дратівливість, ослаблення імунітету. Усе це може серйозно нашкодити малюкові та спричинити патології під час його розвитку.

Тому рекомендується звернутися до лікаря, якщо у вагітної є одна або кілька проблем порушення сну. Фахівець дасть рекомендації та допоможе впоратися з безсонням або, навпаки, з сонливістю.

Бережіть себе та будьте здорові❤️

Якщо ви помітили помилку чи неточність, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

 

Умови використання матеріалів сайту

Використання матеріалів можливе лише за умови активного гіперпосилання на UaModna ( див. Правила* ). Для генерації коду посилання натисніть на кнопку

Думки, позиції, уподобання та заклики, опубліковані на нашому сайті, є власністю авторів і можуть не співпадати з поглядами редакції uamodna.com