Безкоштовний та повністю легальний офіс? Це реальність!

25 травня 2015
Roman Pleten

В одній зі своїх статей я описував безкоштовну альтернативу "операційки" від Майкрософт. Але якщо задати питання "без чого не обійтись більшості користувачів комп’ютерів?", то відповідь, мабуть, буде "Ну звісно ж без Офісу!".

Ніхто не буде заперечувати, що Майкрософт є дуже розкрученим брендом на ринку офісних продуктів, все ж рішення від відомого гіганта не є єдиним. Альтернативу розробляло багато компаній, проте мало з них прижились серед користувачів. І ось відносно нещодавно на міжнародному ринку з’явилось рішення від наших друзів з Піднебесної, яке залишити без уваги, на мій погляд, буде "злочином". Отже...

Ім'я цьому "воїну" WPS Office, який до свого ребрендінгу мав назву Kingsoft Office. Історія цього продукту розпочалась десь у кінці 1980-их. Проте, через свою орієнтацію лише на китайський ринок, він став більш відомим лишень зараз. До його складу входить три програмних рішення:

  1. Writer - текстовий редактор, аналог Word’у;
  2. Spreadsheets - аналог Excel’я;
  3. Presentations - інструмент для створення презентацій, аналог Power Point’у;
То "що робить цей продукт таким цікавим?" запитаєте ви. Давайте подивимось:

Кросплатформенність

Однією з сильних сторін цього рішення є наявність його версій для більшості популярних операційних систем. У списку знаходяться Windows, Linux, iOS та Android. Особисто я використовую версії для Linux та Android. Windows версію ще не тестував, бо рідко завантажуюсь з під тієї системи.

Радість для гаманця

Звісно ж радість, бо продукт безкоштовний. Версію для Android можна вільно завантажити з Play Market’у, а Windows та Linux версії легко можна знайти на офіційному сайті. Одразу треба зазначити, що для Windows є дві версії офісного пакету:
  1. Personal edition - який є безкоштовним.
  2. Business edition - за який все ж треба платити.
Про різницю між цими версіями сказати не можу, проте не думаю що функціонально вони якось відрізняються. А навіть якщо є необхідність з певних причин купити пакет, то він, безумовно, дешевший, ніж Майкрософтівський, за який треба платити приблизно 4 000 гривень.

Дизайн

У цьому питанні хлопці з Піднебесної - молодці. Інтерфейс програми виконаний у стилі всім відомого рішення від Майкрософт, тож звикати не доведеться. Одразу зазначу, що інтерфейс не є прямою копією, а скоріш перероблений та вдосконалений варіант, який, як на мене, вийшов дуже вдалим. До речі, є можливість обирати між класичним виглядом (як у "Microsoft Office 2003"), та стрічковим інтерфейсом (починаючи з "Microsoft Office 2007").

Робота з вкладками

Цієї функції мені дуже не вистачало у Майкрософтівському пакеті. Працюючи з кількома документами доводилось відкривати безліч вікон, що на зручність впливало дуже негативно. WPS Office має можливість відкривати кожен окремий документ в окремій вкладці, що, на мою думку, дуже зручно.

Об’єм пакету

Думаю, нікого не здивує той факт, що Office від Майкрософт важить десь 3 ГігаБайти. Це обумовлюється тим, що їх пакет має на борту додаткові матеріали, про які деякі користувачі навіть не підозрюють, а ті, що знають про їх існування, ними просто не користуються. У той же час пакет WPS Office важить приблизно 80 МегаБайт маючи все необхідне для роботи.

Підтримувані формати

Тут ніяких нарікань у мене взагалі немає. Серед форматів, з якими працює продукт: DOC, DOCX, XLS, XLSX, PPT, PPTX, PDF, TXT, HTM, RTF, DOT, DOTX. До того ж слід згадати про наявність власного формату, проте не думаю, що він активно використовується.

Мінуси

Звичайно ж, без них ніяк. І, мабуть, одним з найбільших мінусів є відсутність українського перекладу програми. На сьогоднішній день продукт володіє англійською, китайською, французькою, іспанською та ще декількома мовами, але нашої рідної, на жаль, в переліку немає. Проте це питання, насправді, залежить від нас самих, бо розробники дають користувачам можливість власними силами перекласти продукт на рідну мову. Таким чином офісний пакет отримав польський та російський переклади.
 


Ще до мінусів можна записати відсутність перевірки тексту на пунктуаційні помилки. Справді, програма вміє перевіряти правопис слів, але пунктуація їй поки не під силу. Хоча мій досвід показує, що ця перевірка іноді навіть заважає. Врешті решт, мова - це людська стихія і машині з нею впоратись тяжко.

У підсумку хочеться зазначити, що на сьогоднішній день існує багато офісних рішень, проте не всі вони вдало виконані. На мою власну думку, WPS Office є найкращою альтернативою Офісу від Microsoft. Він не викликає дискомфорт при переході та має ту ж функціональність. Насправді, у певних аспектах він працює навіть краще за відомий аналог, хоча це моя власна думка. Але кожен може зробити власний висновок.

Якщо ви помітили помилку чи неточність, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

 

Умови використання матеріалів сайту

Використання матеріалів можливе лише за умови активного гіперпосилання на UaModna ( див. Правила* ). Для генерації коду посилання натисніть на кнопку

Думки, позиції, уподобання та заклики, опубліковані на нашому сайті, є власністю авторів і можуть не співпадати з поглядами редакції uamodna.com

Roman Pleten Roman Pleten 26 травня 2015
Згоден, Лібре досить цікавий варіант, проте все ж віддав перевагу WPS. Тут, як то кажуть, кожному своє)
usik64 usik64 26 травня 2015
Промоніторив безкоштовні альтернативи МікроМ'якому... Зупинився, все ж, не на китайському чуді, а на Лібре-Оффіс. Останній варіант контори влаштовує найбільше.
Світське життя, секс і гарне тіло: 3 книги, які змінять ваше самосприйняття
Автори цих книжок намагаються завдяки своїм вишуканим, стильним і красивим історіям, втіленим у не менш гарні ті цікаві книжки, додати гармонії і тепла у наше трагічне сьогодення.
Читати більше