Безкоштовне радіо, або як реалізувати свої мрії

21 серпня 2017
Nataliya Filimonyuk

Прогресивне, відкрите, незалежне — з таким лозунгом воно заявило себе слухачам. І не помилилось. 15 вересня 2015 року у Львові було створене перше мандрівне україномовне онлайн-радіо SKOVORODA. Формат відразу припав до душі тисячам поціновувачів, радіо вже більше року успішно функціонує та будує грандіозні плани на майбутнє.​

"Два невеличкі рюкзаки техніки на плечі й будь-яка точка світу, де є інтернет — наша", – так описують свою діяльність творці першого в Україні інтернет-радіо SKOVORODA на Форумі Видавців 2016 у Львові. Медіа-простір в ситуації інтенсивної глобалізації та розвитку перенасичений різними медійними проектами, тож просунути свою, навіть перспективну, ідею — виявляється дуже важким завданням. Проте не неможливим!

Радіо вільних ідей

Ідея нового для України та Східної Європи радіо-формату виникла в 4 однодумців, для яких радіо складає чи не найбільшу частину життя. Андрій Чемес, Володимир Бєглов, Мар’яна Романяк та Артем Галицький — журналісти, новатори та співавтори вже досить відомого, не лише у Львові, першого мандрівного радіо SKOVORODA. Кожен з них мав досвід праці на радіо стандартного формату, проте в певний момент зрозумів — не вистачає свободи.

Радіо SKOVORODA стрімко увірвалось на радіоринок та вже за рік свого існування отримало послідовників. Проте, як акцентують творці, саме воно "перше україномовне мандрівне онлайн-радіо — радіо вільний людей". Як виявилось, щоб реалізувати подібну ідею, не потрібно студії, сучасної техніки чи іншої досить дорогої апаратури. Радіо складається з кількох мікрофонів, навушників, ноутбука, передавача сигналу, інтернет хостингу і змотивованих людей. І ось діюче безкоштовне радіо вже на ваших комп’ютерах!

"Ми довго не могли придумати назву. На якомусь етапі почали згадувати видатних українців, і до голови прийшла думка про Григорія Сковороду, – розповідає Андрій Чемес. – Було важливо, щоб його образ був зрозумілим як на сході України, так і на заході. Тому і обрали назву, яка б об’єднувала в собі українське, прогресивне, трохи філософське, і лишилось зробити з цього крутий бренд!”

"Тут машина їде, і щоб нам півстудії не знесли зараз, пересідаємо!"

"SKOVORODA — максимально вільне та мандруюче радіо. Практично щотижня наша студія переїжджає. Та ця ідея виникла не від хорошого життя, – розповідає А. Чемес. – Ми просто не мали звідки виходити в ефір. Тож звернулись до знайомих, а вони в свою чергу почали пускати нас у свої кав’ярні". Проте ідея мандрів закріпилась. І хоча радіо вже має своє стале місце розташування, постійна зміна локацій стала певного роду особливістю і додає свободу ефіру.

1 жовтня 2015 відбувся перший ефір. Українська співачка Христина Соловій презентувала свій перший альбом "Жива вода" – у вітрині книгарні в центрі міста! "Наш задум полягав у тому, щоб звук йшов і на вулицю, і онлайн. Це для нас було викликом. Я дуже хвилювався, незважаючи на свій шестирічний досвід прямих ефірів. Було страшно, адже в Україні ще ніхто не робив чогось подібного". Після цього радіо почали запрошувати різні заклади, надавати їм місця для студії. "Зараз у нас черга по всій Україні, мабуть, на пів року вистачить", – ділиться А. Чемес.

Команда радіо хоче зруйнувати всі можливі кліше та стереотипи щодо радіо. Ідеальний звук і чіткий графік тепер необов’язкові. Автори вважають, що перевагами їх радіа є зміст та люди, а тому слухачі пробачать всі технічні недоліки, пов’язані з недостатністю фінансових ресурсів. Автори розповідають, що для функціонування радіа щомісяця необхідно 10 000 грн. На даний момент, єдиною можливістю отримання прибутку є партнерські проекти та продаж власного мерчендайзу. "На сьогодні це швидше волонтерський проект, ніж комерційний. Проте за майже рік ми залучили понад 60 партнерів. Тож радіо успішно самоокуповується".
 


Приємний "саундтрек життя"

"Ми працюємо для активної, творчої, свідомої молоді. Ми говоримо про культуру, музику, громадське суспільство та права людини, спорт, здоров’я та навіть ІТ", – так вказано на офіційному сайті радіо. І справді, аналізуючи контент на українському радіоринку, формується враження, що лише SKOVORODA не обмежує себе стандартами. Тут можна почути як джаз, так і електронну музику, українські та зарубіжні новинки. А в певні дні — насолоджуватись годинними розмовами з авторитетними людьми та експертами, задаючи власні питання за допомогою Facebook.

"Ми позиціонуємо себе як всеукраїнську, а не львівську радіостанцію. У нас навіть є свій внутрішній девіз — думай глобально, а дій локально, – пояснює В. Бєглов. – Я вважаю, що для онлайн-радіо немає сенсу бути обмеженим, ми повинні бути універсальними. Завдання радіоведучого — зробити будь-який ефір цікавим, чи з тобою говорить Барак Обама, чи місцевий стартапер, чи ти сам сидиш в студії".

Всі зусилля команди та постійні зміни знайшли свою аудиторію. За місяць в середньому радіо слухає близько 130 000 унікальних слухачів і 5 000 людей на день. Саме вільний формат та бажання, щоб українське ставало модним трендом, є головним каталізатором популяризації проекту. Як розповідає співавтор та музичний режисер радіо SKOVORODA, Артем Галицький: "Радіо не має бути ідеальним. Тоді воно стає передбачуваним, в той час як має постійно дивувати. Бачу радіо в майбутньому потужною платформою для людей, яким не байдуже. Це місце створення ідей, думок та планів".

"FM ловив нас, та не спіймав"

2016 став роком онлайн-радіо в Україні, що додає конкуренції та одночасно мотивації до нових ідей (перша конференція "РадіоUA" і тематична дискусія щодо майбутнього цієї сфери в Україні за участі радіо SKOVORODA, радіо "Аристократи" та "Своє радіо"). Проте SKOVORODA не хвилюється з цього приводу. "Ми часто перефразовуємо афоризм Сковороди, що стандартні показники для нас не такі важливі, як здатність надихати і дивувати. Треба не за рейтингами бігати, а світ змінювати", – жартує В. Бєглов.

На своїй сторінці у Facebook, SKOVORODA підсумувало рік своєї діяльності. За цей час радіо, яке складається з 20 осіб, провело ефіри з 60 локацій, з 10 країн, транслювали більше 30 концертів та запросили понад 1 000 гостей. Проте варто згадати про спецпроекти: започаткування власного фестивалю SKOVORODA Fest, прямі ефіри з Євробачення 2016 та Євро 2016. Все за підтримки близько 60 партнерів. "Ми не зупинимось на ефірі у форматі, який маємо зараз. Ми плануємо розширювати свої горизонти, — ділиться планами А. Галицький. – Можливо, це будуть студії в різних містах України".

Амбіції та плани на 2017 рік просто вражають. Як розповів Андрій Чемес, SKOVORODA і на далі звертатиме увагу на формат мандрівного радіо. Команда хоче зробити великий проект в США: поїхати в кілька американських міст і зробити серію репортажів про молоду українську діаспору — поговорити про їхні думки і спостереження стосовно країни й того, що в нас відбувається. "Ми ж мандрівна студія, без будь-яких обмежень! Можемо розкластись за лічені хвилини будь-де та мовити на увесь світ. Це і є нашою унікальністю і відмінністю. Завжди відкриті до викликів, адже хочемо зробити цей світ хоча б трішки кращим".

Якщо ви помітили помилку чи неточність, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

 

Умови використання матеріалів сайту

Використання матеріалів можливе лише за умови активного гіперпосилання на UaModna ( див. Правила* ). Для генерації коду посилання натисніть на кнопку

Думки, позиції, уподобання та заклики, опубліковані на нашому сайті, є власністю авторів і можуть не співпадати з поглядами редакції uamodna.com

Світське життя, секс і гарне тіло: 3 книги, які змінять ваше самосприйняття
Автори цих книжок намагаються завдяки своїм вишуканим, стильним і красивим історіям, втіленим у не менш гарні ті цікаві книжки, додати гармонії і тепла у наше трагічне сьогодення.
Читати більше