Безкоштовна Ubuntu або Чи є альтернатива Microsoft Windows

11 травня 2015
Roman Pleten

Давно хотів написати статтю щодо мого досвіду роботи з системами Linux та Windows, тож у цій статті вас чекає щось на кшталт порівняння двох "операційок". Одразу хочу сказати, що на Linux я перейшов не одразу. Були часи, коли я був противником цієї системи, проте вже десь рік користуюсь Ubuntu і за "віконцями" не дуже сумую.

Одразу невеличкі тлумачення. Linux - це не якась окрема операційна система, це скоріш ціле сімейство систем, заснованих на одному ядрі. Я користуюсь дистрибутивом Ubuntu (це щось на кшталт збірки), яка, мабуть, є найвідомішим представником цього сімейства. А є ще MintElementary OSSUSE тощо. Цей дистрибутив дружній для початківців і, як мені здається, найбільш підходить для тих, хто знайомиться з Linux’ом. Але годі ходити довкола, перейдемо до справи. І для початку хочу перелічити Вам сильні сторони Ubuntu.

Надійність та стабільність 

Можливо, відкрию Вам зараз секрет, але більшість серверів, які оперують великими потоками інформації, працюють на Linux системах. Сімейство цих систем дуже надійне та стабільне в роботі, а змусити цю систему зависнути... Одним словом для цього треба дуже сильно постаратись. На моїй практиці таке було лише один раз: в мене у Chromе’і було відкрито десь вкладок сорок, грала музика у плеєрі та ще й офіс був відкритий. І це враховуючи, що мій лептоп за сучасними мірками не такий вже й потужний: процесор AMD Athlon(TM) два ядра по 2.3 Ггц, 2 Гб оперативної пам’яті. І це підводить нас до другого пункту.

Ресурс

Ubuntu, як і всі Linux системи, не дуже вимоглива до ресурсів, і саме цим вона виграє у продукту Microsoft. Чесно кажучи, серед усього сімейства її навіть можна назвати вимогливою, проте ці вимоги все ж вдвічі менші ніж у тієї ж Windows 7.

Ціна

Знаю, що у нашому регіоні ПО купують рідко, а операційні системи тим паче. Та не дивлячись на це, все ж хочу запитати: "Ви знаєте скільки коштує Windows?" Найдешевша ліцензійна копія, яку я зміг знайти, коштувала 1 725 гривень, і це була Windows 7 Home Basic, яку можна назвати не зовсім повною. Ubuntu натомість абсолютно безкоштовна. Так-так, безкоштовна! Її можна вільно та абсолютно легально завантажити з інтернету та встановлювати на стільки комп’ютерів, на скільки схочеться. Також слід зазначити, що програми для Linux систем, і Ubuntu зокрема, теж розповсюджуються безкоштовно, а для різних потреб існує велика кількість рішень. Проте у цій царині є й недоліки, про які поговоримо пізніше.

Віруси і шкідливе програмне забезпечення

Згадайте, що ви робите перш за все після інсталяції Windows. Все правильно, ви інсталюєте антивірус. Можливо, я Вас здивую, але для Linux цього робити не потрібно. За весь час моєї роботи з Ubuntu я ще не зустрів жодного вірусу. Уся справа в тому, що організація роботи системи вибудована таким чином, що вірус не здатний масово інфікувати систему. Під Linux написано десь біля однієї тисячі вірусів, у той час як під Windows мільйони. Завдяки відкритому джерельному коду Linux більшість вразливих елементів системи, якими користуються віруси, закриваються впродовж кількох днів, що робить шкідливе програмне забезпечення просто не ефективним.


На перший погляд з мого опису може здатись, що Ubuntu - просто ідеальна система, але у ній є свої недоліки, які буде просто нечесно не зазначити. За довгий час розвитку навколо Linux сформувалась певна кількість міфів, деякі з них правда, деякі - пережитки минулого і нічого спільного з сучасністю не мають. Ось найбільш розповсюджені з них:

Linux важко інсталюється та й взагалі працює через консоль

Це, друзі, повна нісенітниця. Інсталяція Ubuntu у мене зайняла лічені хвилини, а зробити це було настільки легко, що, мабуть, і мавпу можна було б навчити при бажанні. Щодо другої частини міфу, то це усього лише вплив минулого. Дійсно, колись ці системи працювали лише через консоль не маючи графічної оболонки. Зараз же їх кількість настільки велика, що тій же Windows треба починати заздрити. А якщо витратити трохи часу, то зовнішній вигляд Linux системи можна змінити кардинально та в результаті отримати унікальну зовнішність "операційки", та ще й без втрати працездатності системи, що під Windows взагалі не можливо. Слід також зазначити, що всі оболонки під Linux мають свої особливості. Та ж Ubuntu, що використовує оболонку під назвою Unity, виконана у стилі Mac OS від Apple.

У Linux важко інсталювати програми

Дійсно, раніше так і було. Для встановлення необхідного софту треба було "шаманити", і для звичайного користувача це було все одно, що написати свою програму.

Зараз же ситуація кардинально змінилась. У найбільш популярних Linux збірках є "Центри програмного забезпечення", це як Play Market в Android чи App Store у Apple. Але навіть якщо "центру" немає, можна завантажити будь-яку програму з інтернету та встановити її як і у Windows.

Популярний софт і Linux 

У контексті програмного забезпечення існує ще один міф, буцімто виробники популярного софту не роблять версій під Linux системи. Моя відповідь - і так, і ні. Ви без усіляких труднощів знайдете такі програми, як Google Chrome, Firefox, Opera, Skype, а поштовий клієнт Thunderbird взагалі постачається з Ubuntu. Але тут ви не знайдете таких розробок, як Adobe Photoshop, Microsoft Office, Sony Vegas тощо.

Звісно ж, це мінус, проте для усіх них є безкоштовні аналоги. Якщо ви не професійний дизайнер, і вам для роботи не потрібен неймовірно наворочений відеоредактор, то вам цілком можуть підійти вільні розробки, бо функціональність у них теж чимала. До речі, більшість з них розробляється як для Linux, так і для Windows чи Mac, тож ви зможете ще до переходу на Linux оцінити, чи підійде вам це програмне забезпечення. Але вихід можна знайти у Wine - емуляторі середовища Windows у Linux, програма працює досить добре, але все ж це емуляція.

Ігри на Linux 

З програмного питання, витікає наступний міф - на Linux немає ігор. І цей міф частково правдивий. На Linux ігри є, але їх мало. Такий брак якісного забезпечення пояснюється меншою популярністю Linux систем у порівнянні з Windows. Продукт від Microsoft дуже широко розповсюджений, тому й виробники ігор та програмного забезпечення бачать, що Windows версія принесе більше прибутків, ніж Linux, бо перша операційка стоїть у більшої кількості користувачів. Це рішення економічно обґрунтоване, тому звинувачувати виробників марно. 

Але ситуація на цьому ринку змінюється. Все більше й більше ігор випускається одразу ж і на Windows, і на Linux системи. Важливу роль у цьому відіграла Valve, яка заявила, що Linux їм здається більш привабливою для індустрії ігор, ніж Windows, і почала портувати Windows версії ігор у своєму магазині Steam. Valve навіть випустили свою OS на базі Linux під назвою SteamOS. Зараз на Linux системах можна пограти у такі ігри, як Half-Life (усі частини враховуючи Counter Strike), Worms Reloaded, Star Wars, Jedi Knight 2: Jedi Academy, Portal, Portal 2, Civilization V тощо. Список ігор в останній час почав стрімко збільшуватись, тож індустрія ігор активно поширюється й на ринок Linux.

Linux і обладнання

І останній, принаймні, з мені відомих міфів полягає в тому, наче Linux системи не підтримують стороннього обладнання, а знайти драйвери майже неможливо. Повірте мені, це не так. Під Linux розроблена чудова база підтримки стороннього обладнання. Усі пристрої, які я використовував, працювали дуже чудово, а якщо щось і не працювало, то знайти необхідний драйвер було питанням кількох хвилин.

Інша річ, більшість виробників раніше взагалі не робили драйверів під Linux, тому більшість з них розроблена сторонніми розробниками, що може проявитись в некоректній роботі обладнання. Але однією з приємностей для мене після інсталяції стала відсутність потреби інсталювати додаткові драйвери для звукової карти, мережевої плати, відео карти тощо. Без цього процесу у Windows ну ніяк.

У цій статті я не намагався переконати вас переходити на іншу ОС, а лише продемонстрував наявність непоганої альтернативи досить обтяжливого для гаманця рішення від Microsoft. Безумовно, Linux має як переваги, так і недоліки, але вони є і у Windows. Переходити чи ні - це особистий вибір кожного. Він мусить бути виваженим та не заважати комфортному використанню комп’ютера. Але погодьтеся, не спробувавши не дізнаєшся.

Якщо ви помітили помилку чи неточність, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

 

Умови використання матеріалів сайту

Використання матеріалів можливе лише за умови активного гіперпосилання на UaModna ( див. Правила* ). Для генерації коду посилання натисніть на кнопку

Думки, позиції, уподобання та заклики, опубліковані на нашому сайті, є власністю авторів і можуть не співпадати з поглядами редакції uamodna.com

Як запобігти крадіжкам у магазині
Світ роздрібної торгівлі швидко розвивається, і коли ви керуєте величезною кількістю запасів, безпека стає важливою увагою. Крадіжка, вандалізм та шахрайство — це лише деякі проблеми, з якими стикаються роздрібні магазини щодня.
Читати більше