Безконтактна флешка MBLOK від української команди зібрала вже $100 000 на Kickstarter

3 червня 2014
Vitaliy DeFranko
Безконтактна флешка MBLOK від української команди зібрала вже $100 000 на Kickstarter.
"Швидкість збору коштів на Kickstarter – підстава для розмови з інвесторами!"

Проект MBLOK продовжує збирати гроші через Kickstarter. За кілька днів автори проекту можуть передчасно наблизитись до поставленої межі в $120 000.

MBLOK – інноваційний безконтактний носій інформації, який виглядає як невеликий кубик і може одночасно синхронізуватись з кількома пристроями – телефонами чи комп’ютерами. Уся команда проекту, окрім засновника Антона Кабанова, складається з українців, котрі живуть у Канаді.
Маркетолог проекту Наталія Іванова розповіла про те, як їх команда опинилась в Канаді і як цей винахід зможе змінити наше життя.

Розкажіть історію створення MBLOK. Як виникла ідея і як давно ви над нею працюєте?

Наша компанія Kwelea Inc. заснована рік тому. В такому складі ми працюємо вперше. MBLOK – наш перший проект. У вересні минулого року наш пристрій вже можна було потримати в руках. З тих пір ми активно працюємо над його вдосконаленням.

Засновник нашого проекту Антон Кабанов побачив проблему в тому, що нас оточує багато пристроїв, які між собою зовсім "не товаришують". Нам обов’язково потрібні файлообмінники та синхронізатори файлів (Dropbox, Skydrive) і доступ до інтернету, щоби завантажувати туди інформацію. В Канаді інтернет досить дорогий і не надто швидкий, в тому числі і мобільний. А якщо вам потрібні великі файли, які досить довго завантажуються, вам потрібен і хороший інтернет. Антон запропонував ідею міні-пристрою, який дозволить завантажувати, передавати і зберігати інформацію по Bluetooth без використання інтернету.  
 
Kickstarter​.com
 
А чому ви переїхали до Канади? В якому місті ви знаходитесь?

Сьогодні наш офіс знаходиться в Кітченер-Ватерлоо. Тут розташовується великий університет, де люди отримують одну з найкращих освіту у сфері ІТ, математики та інженерії. Довкола університету з’явились багато різних компаній. Тут знаходяться офіси Google, BlackBerry і т.д. Це своєрідна Мекка для стартапів, канадська Силіконова долина. Тут найбільша концентрація талановитих юнаків, які працюють над створенням цікавих продуктів. Учасники проекту приїжджали сюди в різний час і знали один одного через університетське містечко.

Розкажіть трохи про команду розробників проекту. У них є інші напрямки діяльності окрім MBLOK?

Засновник проекту Антон Кабанов – сто відсотковий трудоголік, він взяв академічну відпустку, щоби повністю присвятити себе стартапу. Антон народився в Уфі, а всі інші учасники команди – із різних міст України: хтось із Тернополя, хтось – з Криму, один дизайнер сидить у Києві. Також у складі нашої команди є інженер-механік, кілька айтішників і медіа-відділ – всього 8 людей. Дехто з нашої команди все ще навчається, хтось вже давно закінчив університет, але вчитися ми продовжуємо постійно.

Для мене цей проект – проба пера на Kickstarter. Раніше я працювала у зовсім іншій сфері, але зараз відчуваю, що я на своєму місці. Тут добре організована, професійна і успішна команда, а колектив і рівень його злагодженості – це дуже важливо в таких проектах.

Наскільки оригінальна ідея MBLOK? Ви зустрічали пристрої, схожі на ваш? В чому переваги MBLOK?

Аналогів у нього немає, оскільки зазвичай усі пристрої приєднуються до телефону чи комп’ютеру за допомогою дроту або Wi-Fi. Ідея нашого пристрою в тому, що його можна використовувати через Bluetooth. Фактично, якщо ви знаходитесь не вдома, в дорозі чи в заторі, ви завжди зможете отримати доступ до великої бібліотеки своїх файлів. Цей міні-пристрій гарантує постійний доступ до важливих документів, безцінних спогадів, улюбленого фільму чи просто хорошого настрою.

Наша перевага в тому, що Bluetooth потребує небагато енергії, але при цьому новий стандарт дозволяє розвивати швидкість, достатню для перегляду фільмів.

Ви можете, наприклад, дуже багато фотографувати, і всі фотографії автоматично передадуться через Bluetooth на MBLOK і збережуться там. Чи, наприклад, якщо з телефоном щось сталось, ваш контент можна легко зберегти на MBLOK і ви не втратите його. Більше того, ви зможете поділитись своєю інформацією з друзями чи колегами, не використовуючи Wi-Fi. Одночасно до пристрою можуть підключатись до  семи користувачів.

На якому етапі знаходиться ваш проект? Вже є прототип вашого винаходу?

На даному етапі у нас вже є прототип, хоча він поки що не достатньо маленький. Для цього потрібні значні інвестиції. На деякі технічні запитання відповісти без прототипа просто не можливо.

Дизайном пристрою займається наш засновник Антон Кабанов, інженер-механік Юрій Паламарчук і дизайнер з Києва Іван Зайцев. Це вже четвертий варіант дизайну. Зараз існує MBLOK на будь-який смак, більш молодіжний з яскравими кольорами і більш стриманий, класичний.

Наша ціль – не в тому, щоби зібрати суму на Kickstarter, а в тому, щоби цей MBLOK потрапив у продаж, щоби люди змогли його придбати і почати ним користуватись. Ідея насправді грандіозна і вже отримала багато позитивних відгуків.

Чому ваша команда вирішила скористатись краудфандингом? Інші українці, які приймали участь у  кампанії Kickstarter, - команда Petcube – в своєму інтерв’ю казали, що Kickstarter важливий не стільки як можливість зібрати гроші, скільки тим, що дозволяє поширити інформацію і протестувати продукт.

Kickstarter – це хороший шанс дізнатись, чи є попит і взагалі ринок для вашого продукту. Я вже десять років працюю в міжнародних продажах і можу сказати, що основні витрати йдуть на виробництво самого пристрою. Щоби створити його з нуля, написати програмне забезпечення і щоби він з’явився на полицях в магазинах, потрібні великі фінансові вкладення, багато часу і талановиті кадри.

Насправді $120 000 – це дуже низька стартова ціна для такого проекту, але це продемонструє нашим інвесторам, що продукт буде продаватись і що на нього є попит. На даний момент компанія збирає по 10 тисяч вдень, і ми вже досягли межі $100 000 за десять днів. Я вважаю, це досить непоганий результат. Але ми, по-суті, не чіпаємо ці гроші, оскільки згідно домовленостям з Kickstarter, якщо люди з якихось причин не отримують пристрій, то ми повинні повернути гроші назад. Але швидкість їх одержання цих коштів є підставою для отримання банківських кредитів, для розмов з інвесторами і так далі. Так ми перевіряємо ринок.

На Kickstarter вас підтримало вже більше, ніж 400 людей. Як ви їх приваблюєте і як будуєте комунікацію з ними?  

У нас вся команда відповідає за електронні листи, особисті повідомлення, коментарі і твіти. В середньому щодня приходять від 40 до 60 повідомлень з питаннями, до того ж ми намагаємось відповідати на всі коментарі на сайтах, де розміщені публікації про MBLOK, написані українською, російською, англійською чи німецькою мовами.

Ми постійно спілкуємось з людьми, які зацікавлені в нашому проекті. Для нас важливе кожне запитання і кожен коментар. На цьому етапі дуже важливо отримати якомога більше інформації за допомогою зворотного зв’язку з нашою аудиторією. uamodna.com

VIA
Якщо ви помітили помилку чи неточність, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

 

Умови використання матеріалів сайту

Використання матеріалів можливе лише за умови активного гіперпосилання на UaModna ( див. Правила* ). Для генерації коду посилання натисніть на кнопку

Думки, позиції, уподобання та заклики, опубліковані на нашому сайті, є власністю авторів і можуть не співпадати з поглядами редакції uamodna.com

Світське життя, секс і гарне тіло: 3 книги, які змінять ваше самосприйняття
Автори цих книжок намагаються завдяки своїм вишуканим, стильним і красивим історіям, втіленим у не менш гарні ті цікаві книжки, додати гармонії і тепла у наше трагічне сьогодення.
Читати більше