Бетмен проти Супермена: еволюція легендарних супергероїв

16 березня 2016
Редакція
Незабаром в кінотеатрах стартує прокат стрічки ″Бетмен проти Супермена: на зорі справедливості″. З цієї нагоди пропонуємо пригадати еволюцію легендарних супергероїв: від Люїса Вілсона та Кірка Еліна до Бена Аффлека та Генрі Кавілла.

БЕТМЕН

Брюс Вейн і його альтер-его Бетмен вперше з'явився на екрані у далекому 1943 році. Головну роль виконав Люїс Вілсон. За сюжетом 15-серійного серіалу Бетмен — спецагент уряду США, що вступає у боротьбу з японським агентом Доктором Дакою. Дія відбувається у часи Другої Світової війни. В серіалі вперше з'явились Печера Бетмена і дворецький Альфред.
 

У 1949 році вийшло продовження телесеріалу. Роль Бетмена зіграв Роберт Лорі. Навіть серед найпалкіших фанів Брюса Вейна серіал вважається прохідним, а команда творців такою, що ″піймала халяву″. Однак, незважаючи на всі недоліки, серіалу вдалося втримати інтерес до персонажа.
 

У 1966 році трапився справжній ″бетмен-бум″. На ТВ-екранах з'явився телесеріал на 120 епізодів, що протримався в ефірі 3 сезони. Після першого сезону в кінотеатрах показали повнометражний фільм про пригоди Бетмена з Адамом Вестом у головній ролі. Серіал не вирізнявся оригінальним сюжетом і сприймався глядачами скоріше як комедія.
 

У 1989 році на екранах з'явився ″Бетмен″ Тіма Бертона, який зумів продемонструвати, що про цього супергероя можна знімати серйозне кіно. Роль Бетмена виконав Майкл Кітон. Фільм зібрав у прокаті 411 млн. доларів, спричинивши справжню ″бетменоманію″. Цей фільм був найуспішнішим фільмом про Бетмена до 2008 року.
 

Розвиток успіху Тім Бертон і його команда не стали відкладати у довгий ящик — у 1992 році Бетмен знову повернувся на кіноекрани світу.
 

У 1995 році вийшов фільм ″Бетмен назавжди″. Майкла Кітона замінив Вел Кілмер, а Тіма Бертона — Джоел Шумахер. Тім залишився у кріслі продюсера. Ротація себе не виправдала — стилістика фільму кардинально змінилася. Бетмен з похмурого персонажа, який приваблював глядачів, перетворився на ″глянцевого красунчика″. Ймовірно це стало причиною постійних конфліктів між режисером і виконавцем головної ролі.
 

У 1997 році Джоел Шумахер повернувся до теми Темного лицаря, замінивши Вела Кілмера Джорджем Клуні. ″Бетмен і Робін″ критики і глядачі в один голос називають найбільш невдалою екранізацією пригод Брюса Вейна. Джордж Клуні після виходу фільму на екрани залишився незадоволеним результатом і в одному з інтерв'ю сказав: ″Здається, нам вдалося вбити цю серію фільмів″.
 

Містер Клуні помилився. Через 8 років після фільму Шумахера, відроджувати історію Темного лицаря довірили тоді ще маловідомому режисеру Крістоферу Нолану. Забігаючи наперед, варто відзначити, що Нолану вдалося не лише відродити знамениту франшизу, але й отримати заслужений квиток у вищу лігу світових режисерів.
 
″Бетмен: початок″ розповідає історію Брюса Вейна від самого початку до перетворення у Темного лицаря. Головну роль неперевершено виконав Крістіан Бейл, який згодом буде цілком заслужено визнаний найкращим виконавцем ролі Бетмена всіх часів. Перший фільм трилогії Крістофера Нолана задав Голлівуду новий тренд — після 2005-го року найбільші студії ″фабрики мрій″ активно почали перезапускати старі-добрі історії про супергероїв.
 

Фільм 2008 року - ″Темний лицар″ став справжнім бенефісом Хіта Леджера, який блискуче виконав роль Джокера. За що отримав статуетку ″Оскар″ як кращий актор другого плану. Нагорода була посмертною. В січні 2008 році Леджер трагічно загинув, так і не побачивши фінальну версію, мабуть, кращої ролі свого життя.
 
Фінальна крапка трилогії - ″Темний лицар: відродження легенди″ очікувано стала світовим кінохітом. Критики наперебій не скупилися на компліменти і високі оцінки. Вишенькою на торті стало чергове класне протистояння Бетмена і ″злодія″. Цього разу це був Том Харді у ролі Бейна.
 

СУПЕРМЕН

Першим актором, який зіграв роль Кларка Кента (Супермена) став Кірк Елін у 1948 році. Як і у випадку з дебютом Бетмена, історія Супермена була розділена на 15 невеликих фільмів для кінотеатрів. Робота принесла її творцям шалений успіх, а Кірк Елін прокинувся знаменитим.
 

Щоби закріпити успіх, у 1950 році було випущено ще 15 серій продовження пригод Супермена. За сюжетом, Супермен повинен зупинити Атомну людину, яка загрожує знищити Метрополіс.
 

Не дивлячись на успіх попередніх робіт, студійні боси вагались вкладати кошти в чергову екранізацію. У 1951 році було випущено 40-хвилинний фільм, який згодом став пілотним епізодом першого успішного ТВ-проекту про Супермена.
 

У 1952 році на ТВ з'явився серіал ″Пригоди Супермена″ з Джорджем Рівзем у головній ролі. За сюжетом Супермен боровся не з суперлиходіями, а з бандитами та мафіозі різних мастей, однак це не стало на заваді шаленому успіху, який очікував цей проект.
 

Серіал виходив в ефір до 1958 року. Продюсери були не проти розвивати успіх, однак на заваді стала смерть Джорджа. Після трагедії, екранізації пригод Супермена зникли з екранів на довгих 20 років.
 
У 1978 році після виходу нового фільму про Супермена настав зірковий час для актора Крістофера Ріва. Загалом, за майже 10 років на екранах з'явились 4 фільми про Супермена. Рів намагався грати свою роль максимально притримуючись першоджерел, однак це не допомогло врятувати історію. ″Чим далі в ліс″ — тим більше знижувалась якість сценаріїв, і, як наслідок, — прихильність глядачів.
 

У 1988 історію Супермена перенесли на ТВ екрани — в ефірі з'явився серіал ″Супербой″, який після 2 сезону перейменували у ″Пригоди Супербоя″. Проект приурочили до 50-річчя Супермена. Серіал пережив 4 доволі успішних сезони і покинув екрани через судову тяганину навколо прав на персонажа Супермена.
 

У 1993 році Супермен повернувся у телевізори своїх прихильників в проекті ″Лоіс і Кларк: нові пригоди Супермена″. Сюжет серіалу закручений навколо службового роману Лоіс Лейн і Кларка Кента. Головною інтригою серіалу став шлюб головних героїв. Як і попередниця, дана телеісторія проіснувала в ефірі 4 сезони.
 

Ще 4 роки довелося чекати прихильникам Супермена на повернення улюбленого персонажа на ТВ. У 2001 році в ефірі з'явився 1 епізод ″Таємниць Смолвілля″ - серіалу, який розповів про юність Кларка Кента, його життя у Смолвіллі до перетворення на Супермена. Проект став успішним і проіснував в ефірі довгих 10 років, ставши в підсумку найдовшим за тривалістю серіалом, заснованим на коміксах. Секрет успіху простий — творці розповіли історію Супермена не показуючи знаменитий костюм і вміння літати.
 

У 2006 році відбулося ″Повернення Супермена″. В прямому і переносному значеннях. Фільм викликав неоднозначну реакцію критиків і глядачів. Стрічка Браяна Сінгера була великим ″привітом″ фільмам про Супермена 80-х років. Навіть виконавець головної ролі Брендон Рут віддалено нагадує свого успішнішого колегу Крістофера Ріва. Такі рішення режисера не сподобались ані глядачам, ані критикам.
 

Недивлячись на всі недоліки, студія вирішила зняти продовження, однак невдовзі проект ″заморозили″. Подейкують, що на це рішення вплинув приголомшливий успіх ″Темного лицаря″ Крістофера Нолана.
 
Без Крістофера Нолана не обійшлося під час чергової ″реанімації″ Супермена. Один зі сценаристів трилогії про Бетмена підкинув Нолану ідею перезапуску пригод Супермена, а той, у свою чергу, підкинув ідею студійним босам. Невдовзі студія анонсувала новий проект ″Людина зі сталі″ з Генрі Кавіллом у головній ролі. Режисерське крісло зайняв Зак Снайдер.
 

″Людина зі сталі″ вважається новою точкою відліку в історії екранізацій пригод Супермена. За планами продюсерів, Генрі Кавілл зіграє Супермена ще як мінімум у 4 стрічках: двох частинах ″Ліги справедливості″ (2017; 2019), проекті ″Супермен″ (2020) і ″Бетмен проти Супермена: на зорі справедливості″, яка невдовзі з'явиться у кіно.
 
Якщо ви помітили помилку чи неточність, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

 

Умови використання матеріалів сайту

Використання матеріалів можливе лише за умови активного гіперпосилання на UaModna ( див. Правила* ). Для генерації коду посилання натисніть на кнопку

Думки, позиції, уподобання та заклики, опубліковані на нашому сайті, є власністю авторів і можуть не співпадати з поглядами редакції uamodna.com

Світське життя, секс і гарне тіло: 3 книги, які змінять ваше самосприйняття
Автори цих книжок намагаються завдяки своїм вишуканим, стильним і красивим історіям, втіленим у не менш гарні ті цікаві книжки, додати гармонії і тепла у наше трагічне сьогодення.
Читати більше