Коронавірус в Україні: все, що потрібно знати про небезпечну хворобу

30 березня 2020
Anna Panchenko

Вся країна, затамувавши подих, стежить за тим, як швидко коронавірус вражає все більше й більше людей. Однак стрімкіше вірусу поширюється інша не менш руйнівна річ - паніка. Щоб перестати заражати один одного фейками та необгрунтованим страхом, "Призова Варта" підготувала для вас більш детальну інформацію про цю небезпечну хворобу. 
Попереджений — значить озброєний!

Коронавірус: що це таке і як розпізнати?
Коронавірус є гострим вірусним захворюванням, яке в першу чергу вражає дихальні шляхи та систему травлення.
Існує кілька різновидів коронавірус, небезпечного для людини:

  • SARS-Cov - при захворюванні даним вірусом спостерігається атипова пневмонія або важкий гострий респіраторний синдром;
  • MERS-CoV - при цьому середньо східному респіраторному синдромі розвивається гостра пневмонія та ниркова недостатність;
  • При 2019 nCov розвивається респіраторний дистрес-синдром.

Сьогодні кількість заражених у всьому світі перевищує 300 тис. чоловік. Такі цифри Всесвітньої організації охорони здоров'я. Лідирує Китай, в якому і мав місце спалах коронавіруса - 81 093 чоловік. Далі - Італія, там захворіло 59 138 осіб. На третьому місці США - 32 057 чоловік. За кількістю загиблих на першому місці стоїть Італія - ​​5 476 жертв.

Розпізнати небезпечне захворювання можна за такими симптомами:

1. Ковтання й чхання супроводжується болем

2. Ви підозрюєте у себе риніт

3. Часто болить голова

4. У вас сухий кашель

5. З'являється гіпоксія

6. Температура тіла підвищується

7. Вас морозить

8. У вас діарея

9. Ви не займалися спортом, але м'язи незвично болять

Шляхи передачі все ще вивчаються, але точно можна сказати одне: повітряно-крапельним шляхом заразитися можна. Рекомендується в період карантину максимально обмежити контакти з іншими людьми, оскільки вірус новий і відомо про нього дуже мало.

Захворіти на коронавірус може кожен, але в групі підвищеного ризику знаходяться люди похилого віку старше 60 років із хворобами серця, соматичними захворюваннями та діабетом. Також, встановлено, що чоловіки схильні до хвороби більше жінок.

Варто знати, що перші симптоми COVID-19 проявляються протягом 10-14 днів. Велика кількість людей зовсім не відчувають у себе симптоми коронавіруса, хоча можуть бути інфіковані. Не підозрюючи про зараження, такі люди є переносниками хвороби.

Ускладнення коронавірусної інфекції характеризується:

  • Вираженою інтоксикацією
  • Набряком легких
  • Гострою дихальною недостатністю

Ситуація в Україні

• У нашій країні 480 випадки зараження COVID-19 і ця цифра, на жаль, збільшується.

• 11 заражених загинули.

• Отримано 2 264 підозр

• Люди, що мають можливість працювати віддалено, відправлені додому на карантин.

• Всі місця масового скупчення людей закриті, скасований весь громадський транспорт. Працювати він буде тільки для тих, чия діяльність необхідна для забезпечення життєдіяльності міста, і хто має спеціальні документи.

• Розглядається можливість введення режиму надзвичайної ситуації. Може бути введена комендантська година. На жорстких заходах наполягає міністр охорони здоров'я Ілля Ємець.

• Перша людина, котра захворіла на коронавірус в Україні, вже повністю здорова. Значна кількість хворих приїжджає з-за кордону.

Чи надовго карантин?

Все буде залежати від швидкості поширення COVID-19. Карантин в Україні затверджений до 3 квітня. Якщо кількість заражених буде рости, сидіти по домівках українцям доведеться до 17 квітня мінімум.

Як захиститися?

  • Перш за все, не виходьте з дому. Це дозволяється тільки в разі гострої потреби — придбати їжу або ліки. Не забувайте про маску!
  • Мило та антисептик повинні стати вашими кращими друзями на період пандемії. Мийте руки якомога частіше протягом 20-40 секунд. У мережі вже поширюють кілька інструкцій для правильно миття, обов'язково ними скористайтеся. Але не забувайте живити й зволожувати шкіру рук, щоб через тріщини від сухості не проникла інфекція.
  • Не чіпайте руками обличчя (ніс, рот, очі).
  • Провітрюйте квартиру кілька разів на день.
  • Не запускайте харчування, а навпаки займіться ним посилено. Не можна дати організму ослабнути, інакше ви можете стати жертвою коронавіруса.
  • Карантин — відмінний спосіб привчити себе до спорту. Робіть невеликий комплекс вправ щодня, щоб зміцнити імунітет.
  • Пийте якомога більше рідини, не допускайте зневоднення.

Прогноз для України

Він, на жаль, невтішний. Долар злетить до 30 грн, доходи українців скоротяться приблизно на 10%, ціни помітно зростуть. Такі факти озвучені доктором економічних наук Олександром Савченком.

Допомога ззовні

Україна очікує допомогу від першої потерпілої від коронавіруса країни — Китаю. Повинні бути доставлені 10 млн. Тестів, 400 швидкі тестів на коронавірус, 1 млн. Медичних масок для простих покупців і 100 тис. Масок для медиків і працівників поліції, 10 тонн рідини для дезінфекції, а також 10 апаратів ШВЛ.

Як реагувати?

Запам'ятайте перше й головне правило: не допускати паніки. У стані стресу ваш імунітет слабшає. Незахищена імунна система притягне до себе безліч хвороб. Не вірте всьому, що читаєте та чуєте, піддавайте будь-яку інформацію сумніву. У карантині ви повинні дотримуватися правил гігієни від коронавіруса і піклуватися про себе та близьких людей. Тільки так можна зупинити небезпечну хворобу.

У кожного українця є унікальний шанс: допомогти країні, дотримуючись простих правил. Перебуваючи на карантині, ми дійсно запобігаємо розповсюдженню інфекції. Не ставтеся до рекомендацій МОЗ халатно, думайте про оточення і про себе. Тільки співчуття і згуртованість допоможе Україні перемогти недугу.

Якщо ви помітили помилку чи неточність, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

 

Умови використання матеріалів сайту

Використання матеріалів можливе лише за умови активного гіперпосилання на UaModna ( див. Правила* ). Для генерації коду посилання натисніть на кнопку

Думки, позиції, уподобання та заклики, опубліковані на нашому сайті, є власністю авторів і можуть не співпадати з поглядами редакції uamodna.com

Світське життя, секс і гарне тіло: 3 книги, які змінять ваше самосприйняття
Автори цих книжок намагаються завдяки своїм вишуканим, стильним і красивим історіям, втіленим у не менш гарні ті цікаві книжки, додати гармонії і тепла у наше трагічне сьогодення.
Читати більше