Антикорупційні сервіси від Інкубатора 1991

10 лютого 2017
Редакція
9 лютого у 1991 Open Data Incubator відбулася презентація п’яти IT-сервісів, спрямованих на припинення корупційних схем в Міністерстві інфраструктури України та державних підприємствах.
 
Під час підготовки до події Інкубатор 1991 допоміг стартапам доопрацювати проекти, а також сприяв їхній інтеграції з Міністерством інфраструктури. Понад 30 менторів навчали стартаперів протягом двох місяців. Найсильніші ТОП-менеджери та консультанти країни разом з фахівцями Міністерства інфраструктури допомагали стартапам створити MVP (пілотну версію продукту для тестування у міністерстві) та вийти з презентацію до ДемоДня. Кожен з продуктів вирішує конкретну проблему, що була знайдена в процесі аудиту Міністерства інфраструктури компанією-партнером інкубаційної програми Deloitte Україна
Стартапи презентували технології, які забезпечують прозорі процеси управління інфраструктурою країни, допомагають наладити взаємодію між державними органами та громадськістю.
 
7 red lines: Сервіс, що контролює логістичні процеси та робить прозорим процес транспортування пасажирів та вантажів;
8 KOLO: сервіс, що генерує доказову базу для проведення розслідувань на базі відкритих великих даних;
Bi Bot: сервіс, що візуалізує зв’язки та бізнес-аналітику у сфері публічних фінансів;
Розумна країна: е-сервіси для управління якістю обслуговування держкомпаній і держустанов: Укрпошта, Укрзалізниця, Укравтодор, Ощадбанк, Пенсійний фонд, Лікарні, Податкові інспекціїї;
Єквиток: комплекс заходів підвищення ефективності продажів квитків Укрзалізниці.
 
Подібні сервіси вже створювалися в інкубаторі й наразі успішно працюють (аналітично-моніторингова система 007, АКМ – Антикорупційний монітор та інші).
 
Під час відкриття Володимир Омелян, Міністр інфраструктури України  подякував всій команді "1991 Open Data Incubator", Денису Гурському та розробникам IT-сервісів, які будуть запроваджені на базі Міністерства. Він також розповів про плани по інтеграції сервісів у державний сектор після інкубаційної програми.  

"У підсумку дискусії, що первинно – реформи чи боротьба з корупцією, я перейшов у публічну площину. Якщо у когось є бажання далі підтримувати корупціонерів, то я не дам цього зробити. У своїй сфері я знаю їх за прізвищами і я знаю, чим вони займаються. І так чи інакше, я буду битись", - запевнив Міністр.

 
Як зазначив Денис Гурський, засновник ГО SocialBoost та співзасновник Інкубатора 1991: "Міністерство інфраструктури, насправді - чемпіон у справі відкриття даних. Півтора роки тому, ще перед тим, як був прийнятий закон про відкриті дані, завдяки зусиллям команди Володимира Омеляна, міністерство почало відкривати інформацію на власному сайті. Це проактивна позиція. І на сьогоднішній день МІУ є найбільш відкритою установою для будь-яких IT-проектів. Я впевнений, що всі п'ять технологій, які пройшли через Інкубатор 1991, можуть вижити і стати самостійними та успішними стартапами у сфері боротьби з корупцією. Тим більше, що їх імплементація не вимагає великих витрат".
 
Лілія Баран Міжнародний Фонд "Відродження": "Чим більше створюється таких проектів, тим більш захищеним стає наше суспільство. IT-стартапи допомагають боротися з корупцією, захищати бізнес від рейдерства, здійснювати прозорі держзакупівлі, вони захищають особистість, врешті-решт. Їх впровадження я би порівняла з імунізацією. Чим більше проникнення таких проектів у суспільство, тим вище наш колективний імунітет".
 
Надія Васильєва, генеральний директор "Майкрософт Україна": "В Україні зараз невелика кількість фінансових коштів, це треба визнати. Тому оптимізація їхнього використання - дуже важливе завдання, яке без IT-технологій, на мій погляд, неможливо реалізувати. Мова не тільки про запобігання корупції. Не тільки вона створює втрати. Технології дозволяють більш глибоко аналізувати процеси і прибирати нераціональні витрати іншого роду. Стартапи для Міністерства інфраструктури, які ми обговорюємо сьогодні, повинні вирішувати і такі завдання".
 
Тетяна Пашина, старший менеджер з корпоративних розслідувань, "Делойт": "Нас дуже надихнули прототипи, які були презентовані 2 місяці тому на антикорупційному хакатоні. Тож ми вирішили долучитися до одного з проектів - 8 KOLO. Це сервіс, що генерує доказову базу, засновану на великих даних для проведення розслідувань. Надзвичайно радує те, що команди ставлять перед собою амбітні цілі, адже лише з таким настроєм можна створити щось видатне. Як було сказано в одному фільмі, дива стаються тоді, коли людина вірить у мрію, в яку, крім неї, не вірить ніхто".

Проект відбувається при фінансуванні міжнародного фонду "Відродження".
Якщо ви помітили помилку чи неточність, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

 

Умови використання матеріалів сайту

Використання матеріалів можливе лише за умови активного гіперпосилання на UaModna ( див. Правила* ). Для генерації коду посилання натисніть на кнопку

Думки, позиції, уподобання та заклики, опубліковані на нашому сайті, є власністю авторів і можуть не співпадати з поглядами редакції uamodna.com

Світське життя, секс і гарне тіло: 3 книги, які змінять ваше самосприйняття
Автори цих книжок намагаються завдяки своїм вишуканим, стильним і красивим історіям, втіленим у не менш гарні ті цікаві книжки, додати гармонії і тепла у наше трагічне сьогодення.
Читати більше