Американське життя Оксани Баюл - найяскравішої зірки України з фігурного катання

25 жовтня 2017
Колена Харт

1994 рік. Україна вперше бере участь в зимових Олімпійських Іграх у Ліллехамері( Норвегія) як незалежна держава. Сподівань на медалі небагато—молода країна ще не встигла наростити міцний кістяк збірної із зимових видів спорту. Однак, нам вдається вибороти 2 олімпійські нагороди: бронзу в біатлоні ( Валентина Цербе) та золото в жіночому фігурному катанні ( Оксана Баюл). 

Я пам‘ятаю, як мене розпирало від гордості за Україну і радості за тріумфальний успіх тендітної 16-річної спортсменки у рожевій сукні, що, нестримуючи емоцій, плакала від щастя, стоячи на п’єдесталі пошани. 

З того часу минуло 23 довгих роки. Оксана Баюл з гідністю пройшла багато життєвих випробувань, які перетворили її із наївної дівчинки на досвідчену приборкувачку льоду. 

Переломним моментом у біографії фігуристки стала автомобільна аварія, а слідом за нею лікування від алкогольної залежності, спричиненої рабською роботою у льодових шоу і перебуванням пліч-о-пліч із вже дорослими спортсменами, які не цурались чарки і часто заохочували неповнолітню Оксану випити міцного напою перед виступом для зняття стресу. Продовжуватись далі так не могло—настав час переосмислення свого життєвого шляху. 

На щастя, олімпійській чемпіонці вдалося позбавитися від алкогольної залежності, однак вона була не готова до тієї кількості бруду, яку вилили на неї, ласі до скандалів, світові ЗМІ. Як пізніше зізнавалась Оксана в нечисельних інтерв‘ю: «Олімпійське золото змінило мене і моє життя кардинально. Я прокинулась знаменитістю, і люди бачили в мені відому фігуристку, а не звичайну людину». 

Потім були судові позови проти свого колишнього тренера Галини Змієвської, менеджера Джозефа Леміра та партнера по льодових шоу Віктора Петренка, звинувачення у привласненні ними грошей, які б мали дістатися юній Баюл за участь у шоу Тома Коллінза «Чемпіони льоду». 

Обман Баюл з боку наближених того часу до неї людей крився не лише у фінансових махінаціях, а й стосувався найріднішого в житті кожного—родини. Оксану вводили в оману, запевняючи, що її батько давно помер, а насправді він був живий і шукав зустрічі з нею. Через контрактні зобов’язання стосовно шоу «Зірки на льоду» (2003-2004 роки) довгоочікувана зустріч батька та дочки відбулася лише через два місяця після відкриття правди. Сталася ця незабутня подія у житті двох рідних людей сталася у 2003 році на ковзанці СК «Метеор» у Дніпропетровську. Тоді Оксана дізналася ще й про існування у неї бабусі по батьковій лінії. Онучка піклувалася про стареньку до самої її смерті. 

У 2010 році відбулась спроба української зірки ковзанів повернутися на батьківщину, вивчитися на тренера і заснувати свою школу фігурного катання. Проте, цим грандіозним планам не судилось здійснитися. Обійми українського уряду та українських чиновників від спорту виявилися надто прохолодними для зіркової фігуристки, яка іммігрувала в США на піку своєї спортивної кар‘єри. Всі витрати на приїзд, розміщення і показ двох шоу на льоду повинна була покрити українська сторона, однак сталося навпаки—гордість фігурного катання України так і не отримала жодних відшкодувань. Останньою краплею невдалої подорожі на батьківщину стала крадіжка у неї сумки відомого бренду «Луі Віттон» з ініціалами OB ( Oksana Baiul). 

Пізніше Оксана згадувала про ідею повернутися в Україну з нотками іронії: « Я декілька разів ходила заручитися підтримкою НОК України, але у розкладі Сергія Бубки не знайшлося 15 хвилин для зустрічі зі мною. Однак, після мого повернення в Америку, від імені Дніпропетровського СК «Метеор» я отримала «Почесну подяку» НОК України, підписану Бубкою. Таким чином мені віддячили за внесок у розвиток олімпійського руху в країні».

В підсумку, як говорив перший президент України Леонід Кравчук: «Маємо те, що маємо». Минуле неможливо змінити, але можна навчитися на своїх помилках і йти далі. Саме так і вчинила найартистичніша фігуристка світу. 

То чим зараз живе легенда українського фігурного катання? Чи втілила в життя «американську мрію»? Я спробувала «намалювати» портрет 40-річної Оксани Баюл. Попрацювавши Шерлоком Холмсом, я дізналася про цікаві сторінки її сьогоднішнього життя. 

По-перше, Оксана щаслива в шлюбі з продюсером та філантропом італійського походження Карло Джей Фаріною. Він став своєрідним Пігмаліоном для своєї коханої Галатеї. Разом вони знаходяться в процесі роботи над новим театралізованим льодовим шоу « Імператриця льоду», офіційний реліз якого відбудеться через декілька місяців. Назву вистави на льоду  вибрали не випадково, адже саме «імператриця льоду»—офіційне прізвисько Оксани Баюл-Фаріни. Нове шоу буде регулярно йти у Лас-Вегасі, в одному з розважальних закладів відпочинку. Дати, ціни на квитки та точне місце проведення поки що невідомі. 

Інший цікавий проект подружжя побачить світ у листопаді наступного року. Це буде сьома кінострічка, в якій гратиме видатна фігуристка. Офіційна назва картини— «Соня—королева льоду. Правдива історія Соні Хені».  Вона присвячена видатній фігуристці початку XX-століття, триразовій олімпійській чемпіонці в одиночному фігурному катанні, яка залишила любительський спорт у віці 24 років і зробила блискучу кар’єру в Голлівуді. Схожість з Оксаною очевидна.

По-друге, Оксана обожнює собак породи чіхуахуа. У її маєтку живе принаймні двоє милих хвостатих створінь: дівчинка на ім’я Імператриця Алексіс Марі Фаріна та хлопчик—Зар Луі Фаріна. Вони часті гості на сторінках інстаграму фігуристки. Зовсім недавно Оксана приєдналися до ініціативи закриття розплідників породистих цуценят, одягнувши футболку з номером постанови  6491— хештег у Твітері #nopuppymillsLasVegas.

По-третє, в Оксани виявився непоганий хист до бізнесу. Вона заснувала власний бренд спортивного одягу та аксесуарів для фігурного катання. Ціни за американськими мірками досить прийнятні. Наприклад, футболку із зображенням відомої фігуристки можна придбати за $25, персоналізовану листівку з автографом Баюл—за 50$, жіночі сукні для фігурного катання коштують 120$-130$. Всі виручені кошти гордість України віддає на підтримку молодих фігуристів, що не в змозі самостійно оплачувати тренування. До слова, щедрого серця Оксани вистачає на підтримку не одного благодійного фонду допомоги хворим дітям та дітям-сиротам як в США, так і в Україні.

По-четверте, у 2014 році Баюл виступала в підтримку української революції гідності. Вона навіть погодилась дати інтерв‘ю програмі Entertainment Tonight на телеканалі CBS за умови надання їй можливості у повній мірі висловити свою підтримку боротьби українського народу проти корупції, але до глядачів думки Оксани щодо Майдану так і не дійшли. Її слова вирізали, і, вкотре, зліпили з неї «образ хорошої-поганої дівчинки», вигідний для залучення ширшої американської аудиторії. 

Обурена таким станом речей, вона написала листа компанії CBS. Він дуже емоційний і, на мою думку, свідчить про палке серце Оксани, яка не хоче миритися із несправедливістю. Лист завершується словами: “Майбутнім золотим медалістам я пораджу не довіряти нікому, а особливо: агентам, бухгалтерам, тренерам та програмі Entertainment Tonight. Боже, благослови новоспечених чемпіонів, а також, Боже, благослови українців». З повним текстом листа можна ознайомитися на офіційному сайті фігуристки: oksanabaiul.com.

Ну і нарешті, по-п‘яте, наша спортивна зірка не цурається нічого людського: радіє наче дитина, коли чоловік дарує їй квіти, особливо улюблені троянди (їй також до вподоби алоє та хризантеми) ; любить шопінг—вироби модного дому Chanel для неї поза конкуренцією; для підтримки належної спортивної форми Оксана кожен день починає о 5-й годині ранку із занять у спортзалі, також багато плаває, проводить тренування на льоду, інколи грає в теніс.

А головне, Оксана Баюл більше не боїться критики на свою адресу. Вона одна із небагатьох відомих друзів Дональда Трампа. В день його інавгурації вони з чоловіком Карло Фаріною влаштували святковий сніданок для друзів. Це не всім подобається, але Оксана не зраджує собі і має сміливість говорити те, що думає. До речі, часом, в її коментарях англійською у соціальних мережах ні-ні та й проскочить граматична помилка, проте, титулована чемпіонка не зважає на нетактовні зауваження представників «граматичної поліції». Баюл вже давно перетворилася із скромної Попелюшки на впевнену в собі Принцесу на ковзанах. 

Залишається лише побажати гордості українського фігурного катання творчих успіхів і повної реалізації свого непересічного таланту. Нехай її слова стануть пророчими: «Я не хочу, щоб люди думали про мене як про дівчину, що виграла Олімпійські ігри. Я хочу, щоб вони пам‘ятали мене за мою артистичність».

Якщо ви помітили помилку чи неточність, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

 

Умови використання матеріалів сайту

Використання матеріалів можливе лише за умови активного гіперпосилання на UaModna ( див. Правила* ). Для генерації коду посилання натисніть на кнопку

Думки, позиції, уподобання та заклики, опубліковані на нашому сайті, є власністю авторів і можуть не співпадати з поглядами редакції uamodna.com

Світське життя, секс і гарне тіло: 3 книги, які змінять ваше самосприйняття
Автори цих книжок намагаються завдяки своїм вишуканим, стильним і красивим історіям, втіленим у не менш гарні ті цікаві книжки, додати гармонії і тепла у наше трагічне сьогодення.
Читати більше