Амбітний Нікола Тесла

5 грудня 2019
Редакція

Нікола Тесла є одним з найзагадковіших вчених, чиї винаходи розбурхують наукову громадськість і досі. Деякі його геніальні відкриття не були зрозумілі сучасниками, інші взагалі загадково зникли, залишивши після себе багату поживу для письменників-фантастів і любителів конспірології. Відомо також, що великий винахідник володів екстравагантними рисами характеру і дивними звичками.

Дитячі та юнацькі роки

Нікола Тесла з’явився на світ 10 липня 1856 року в селі Смилян, що в Хорватії. Батько Ніколи був знаним священиком православної церкви. Мати була неграмотною, але була досить обізнаною в народних піснях. Вона дала життя аж п’ятьом дітлахам. По рахунку Нікола був четвертою дитиною.

У 1862 році сім'я переїхала до міста Госпич, де майбутній винахідник закінчив початкову школу. 

У 1875 році Тесла став студентом технічного училища у місті Грац, де почав вивчати електротехніку. Після закінчення навчання почав займатися викладацькою діяльністю в рідній Госпицькій гімназії.

У січні 1880 року, юнак зміг продовжити освіту. Він став студентом філософського факультету університету в Празі. Але безгрошів'я змусило його відмовитися від мрії здобути вищу освіту. Провчившись всього 1 семестр, Тесла відправився на пошуки роботи.

Перш ніж перебратися до США, Тесла працював на різних посадах в Будапешті та Парижі, зокрема в телеграфній компанії та континентальній компанії Томаса Едісона. Останнє місце роботи, перед переїздом за океан, стосувалось розробки моделі індукційного генератора змінного струму, що дозволяло трансформувати механічну енергію в електричну. 

Робота в США

Влітку 1884 року, Тесла приїхав у США і влаштувався на роботу в компанію Т. Едісона. Він був прийнятий на посаду інженера з ремонту електродвигунів і генераторів постійного струму.

Новаторські ідеї молодого винахідника сприйняв Едісон неоднозначно. Навесні 1885 року роботодавець запропонував Теслі угоду на 50 000 доларів. Предметом угоди було конструктивне поліпшення електричних машин постійного струму, які придумав самим Едісоном.

Вчений взявся за реалізацію цього проекту. Зовсім скоро Едісону представлили двадцять чотири різновиди машини Едісона. Регулятор і комутатор були оновлені та суттєво поліпшені. Удосконалення були схвалені замовником, але платити він відмовився. Коли Тесла обурився, Едісон підмітив, що той поки що не розуміє національний гумор. Розлючений винахідник негайно звільнився.

Після звільнення, Тесла став співпрацювати з групою електротехніків, які запропонували винахіднику заснувати свою компанію. Він працював над проектом дугової лампи для освітлення вулиць. Проект був готовий через 12 місяців. Але винагороди Тесла знову не отримав.

Влітку 1888 році американський промисловець Д. Вестінгауз викупив у вченого понад 40 патентів. За кожен з них було заплачено по 25 000 доларів. Також підприємець запросив талановитого вченого в свою компанію, на високооплачувану посаду. Тесла погодився, але робота не приносила йому особливого задоволення, оскільки заважала розвивати власні ідеї. Тому, незважаючи на вмовляння роботодавця, вчений повернувся в свою нью-йоркську лабораторію.

Основні досягнення та винаходи

● Взимку у 1896 році йому вдалося домогтися передачі радіосигналу на відстань до 48 кілометрів.

● У кінці 1890 років між Тесла і Едісоном розгорілася так звана «війна струмів». Незважаючи на хитрощі колишнього роботодавця, переможцем вийшов Нікола Тесла. У країні став використовуватися саме змінний струм.

● У травні 1917 року вченому вручили медаль Едісона. Сам Тесла довго відмовлявся її прийняти. В цьому ж році винахідником був запропонований принцип дії пристрою для радіовиявлення підводних човнів.

● У 19251926 рр. Тесла розробляв для філадельфійської компанії "Бадд Компані" бензинову трубу.

● У 1934 році Тесла опублікував резонансну статтю, в якій міркував про межі можливості отримання надвисоких напруг за допомогою зарядки кулястих ємкостей статичною електрикою від тертьових ременів. На думку вченого, розряди цього електрогенератора не могли допомогти дослідити будову атомного ядра.

● Тесла розробив і використав флюоресцентні лампи. Це сталося за 40 років до їхнього "відкриття" промисловістю.

● Тесла винайшов електродвигун. Пізніше на його честь було названо автомобіль «Tesla».

Смерть

Нікола Тесла пішов з життя вночі з 7 на 8 січня у 1943 році. Вчений завжди вимагав, щоб йому не заважали. Тому на двері його нью-йоркського номера була вивішена спеціальна табличка. З цієї причини тіло великого винахідника було виявлено тільки через 48 годин після смерті. 12 січня його тіло було піддано кремації. Урна з прахом була встановлена ​​на Фернкліфському кладовищі.

Цікаві факти

● Будучи студентом, Тесла пристрастився до картярської гри. Майже всі гроші він програвав. Коли йому траплялося виграти, він роздавав гроші тим, хто програв.

● Тесла страждав від неврозу нав'язливих станів. При цьому захворюванні у людини мимоволі з'являються лякаючі думки, від яких вона постійно і безуспішно намагається позбутися за допомогою настільки ж нав'язливих і утомливих дій.

● Винахідник панічно боявся мікробів, постійно мив руки і в готелях вимагав до 18 рушників на день. Якщо під час обіду на стіл сідала муха, змушував офіціанта принести нове замовлення. Вид гладких блискучих предметів і особливо перлів викликав у нього огиду. Нікому не дозволяв доторкатися до себе і сам міг доторкнутися тільки до тієї людини, яку знав до цього багато років. І це лише невеликий перелік дивних звичок вченого.

● Деякі дані свідчать про надмірну енергійність Тесли. Винахіднику було достатньо лише 2-х годин для відпочинку. Подейкують, що загалом він виділяв приблизно 5 годин на сон, та десь три години із виділеного на відпочинок часу все ж роздумував над майбутніми проектами та будував нові плани. Насправді, біографи стверджують, що у нього був свій особистий денний і нічний графік. 

● Цікаво, що Тесла не витрачав енергію на думки про накопичення власності, адже як такої власності у нього і не було. Ні квартири, ні свого дому у Ніколи не з’явилось за стільки років наукової діяльності. Увесь час Тесла проводив у лабораторіях зі своїми винаходами. Окрім лабораторій, більшу частину свого життя він провів у готелях Нью-Йорка.  

● У великого вченого, оточеного ореолом таємниці і містики, закохувалися десятки жінок, але жодній з них Тесла не відповів взаємністю. Він вважав, що сімейні відносини стануть занадто великою перешкодою для наукової діяльності. Хоча незадовго до смерті в одному з інтерв'ю винахідник зізнався, що все частіше думає про те, що своєю відмовою від одруження приніс дуже велику жертву науці.

● В 2006 році відзначили 150-річчя з дня народження науковця. Був відкритий в музей саме в тому домі, де проживав Тесла зі своєю родиною. На церемонії відкриття музею в Смілянах був присутній тогочасний президент Сербії Степан Месич та президент Хорватії Борис Тадич. 

● У 2013 році в Кремнієвій долині було споруджено пам'ятник великому винахіднику. Він був створений на добровільні пожертвування шанувальників, зібрані за допомогою сервісу Kickstarter. Статуя використовується як безкоштовна точка Wi-Fi доступу, а в її основу закладено капсулу, яка буде відкрита тільки в 2043 році.

● Особистість Ніколи Тесли була загадковою і в чомусь навіть зловісною. Не випадково він став прообразом для цілої плеяди кіношних божевільних-вчених, які в секретних лабораторіях готують страшну зброю для знищення світу.

Джерело: "Тут цікаво".

Зображення — pinterest.com.

Якщо ви помітили помилку чи неточність, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

 

Умови використання матеріалів сайту

Використання матеріалів можливе лише за умови активного гіперпосилання на UaModna ( див. Правила* ). Для генерації коду посилання натисніть на кнопку

Думки, позиції, уподобання та заклики, опубліковані на нашому сайті, є власністю авторів і можуть не співпадати з поглядами редакції uamodna.com

Світське життя, секс і гарне тіло: 3 книги, які змінять ваше самосприйняття
Автори цих книжок намагаються завдяки своїм вишуканим, стильним і красивим історіям, втіленим у не менш гарні ті цікаві книжки, додати гармонії і тепла у наше трагічне сьогодення.
Читати більше