Alyona Alyona — народження Супернови в українській музичній галактиці

6 червня 2019
Колена Харт

Чи бачили ви фільм Бредлі Купера «Народження зірки» з Леді Ґагою в головній ролі? Якщо ні, то варто подивитися хоча б для того, щоб вміти відрізняти справжнє від підробки, самобутнє — від чиєїсь копії, талант  від порожньої кольорової обгортки. 

На мою скромну думку, крім небесних світил, «зірками» можна називати хіба що народних самородків. Їм не потрібно мати зовнішність голівудської діви або актора блокбастерів, вони не пробивають свій шлях нагору, продавши тіло за безцінь або віддавши душу дияволу. 

Найвиразнішими рисами дійсно талановитої людини є харизма, яка збиває з ніг, простота, що вражає до глибини душі та щирість, що пронизує до самого серця. У світі, де все на продаж, понти — це для «підробок», а от легкість — доля поцілованих Богом. Що ж до артистів/акторів/художників, то успішним стане лиш той, хто дійсно має ЩО сказати своїми піснями/грою/картинами. Нутро не сховаєш ні за дорогим одягом, ні за десятками пластичних операцій, ні за фальшивою «персоналіті». 

Яскравим прикладом народження зірки українського репу для мене стала виконавиця із селища Баришівка, Київської області — Alyona Alyona. 

Почну з того, що реп — зовсім не моя музика, ніколи не захоплювалася цим напрямком музичного мистецтва, навіть не мала касети Емінема в роки, коли він звучав звідусіль і, загалом, був найяскравішим реп виконавцем у світі. (До слова, саме касета пісень Емінема, подарована батьком майбутній сенсації вітчизняного хід-хопу, стала поштовхом до написання перших текстів Альони.)

З піснями Альони Олегівни Савраненко (повне ім‘я виконавиці) я познайомилася випадково: побачила 3-хвилинний сюжет про те, що в простої виховательки садочку взяв інтерв‘ю американський журнал Vogue. Вражаюче! Хто ж така ця нова сенсація української репу, що підірвала всі стереотипи щодо якостей виконавця, необхідних для успіху на великій сцені?

Якщо коротко, то Альона народилася 14 червня 1991 в Капітанівці Кіровоградської області. Має дві вищі освіти. Закінчила Переяслав-Хмельницький державний педагогічний університет
ім. Сковороди. Перш ніж зважитися зняти свій дебютний кліп «Рибки» на орендований айфон і стати відкриттям 2018 року в реп-музиці, працювала вихователькою в дитсадку. Потім її кліпи почали з‘являтися як гриби після дощу: у листопаді 2018 року — «Голови» та «Відчиняй». У грудні на розсуд публіки був представлений кліп на пісню «Залишаю свій дім», де Alyona Alyona відрекомендувала своїх батьків і символічно попрощалася із Баришівкою, старим життям, вирушивши у столицю, підкорювати вітчизняний музичний олімп. 

Восьмого квітня 2019 року реп-виконавиця випустила дебютний альбом «Пушка». Він складається з 13 треків і слухається на одному подиху.

Однією із найяскравіших робіт став кліп, знятий спільно з Аліною Паш «Падло» (режисер Натан Дейзі) — закадровий голос Ніни Матвієнко та міні-історія з етнічними мотивами прийшлася до смаку багатьом. А рядки приспіву: «Хто там сказав на мамку "Падло"? Кому жити набридло, зараз ляже на дно. Хто там сказав на мамку "Падло"? Крашу писанки я, як Пікасо Пабло", – міцно засіли в головах відданих слухачів. За сюжетом ролика, героїні Alyona Alyona  і Паш — жінки-берегині, які поміщають за допомогою ритуалів знання і мудрість у яйце. Вийшло колоритно і самобутньо.

На разі найсвіжішим творінням Альони є кліп на пісню «Як би я була не я». Він був оприлюднений 3 червня на YouTube каналі виконавиці. Над відео працював відомий український художник і аніматор Сашко Даниленко, відомий як автор анімаційних кліпів для DakhaBrakha і ТНМК. «Коли всіх порвав перший бенгер Альони, я відчув, що в нашій галактиці народилася супернова небаченої сили й яскравості. Я би просто не зміг пройти повз і не попрацювати з нею!"  говорить режисер. 

Поціновувачі репу одразу закидали нову пісню Альони компліментами про «нереальний кач», «неперевершений флоу» та «віртуальне володіння українським словом». 

Вражає, як блискавично Альона злетіла на музичну орбіту не лише України, але й світу. Несподівано вона потрапила у поле зору авторитетного видання The New York Times, яке внесло українську виконавицю до списку 15 найбільш значущих нових артистів Європи.

Автор статті про сучасну європейську сцену Джозі Тадеус-Джонс порівняла українку з американською співачкою Азелією Бенкс. 

Цього року Альона Савраненко була номінована на премію "Золота Жар-птиця" в категорії «Прорив року». І хоча статуетка птахи дісталася гурту DILLEMA, я не сумніваюся, що в майбутньому на Alyona Alyona чекає ще багато перемог. 

Здається, що зірка таки народилася! І вона лише починає яскраво і щедро світити на небосхилі українського шоубізу. Особисто я вже декілька днів підряд не можу наслухатися піснями Alyona Alyona. Вони особливі глибокими текстами без притаманних репу лайливих слів та чорноти. Вони світлі й мотивуючі, як і сама життєрадісна виконавиця, що закликає всіх:

«Маєш прийняти себе

І полюбити себе

Маєш так жити тепер

Визнай всередині себе маля

Ти будеш як я. Ей!» — ось він — рецепт успіху від Альони.

Краще і не скажеш.

Якщо ви помітили помилку чи неточність, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

 

Умови використання матеріалів сайту

Використання матеріалів можливе лише за умови активного гіперпосилання на UaModna ( див. Правила* ). Для генерації коду посилання натисніть на кнопку

Думки, позиції, уподобання та заклики, опубліковані на нашому сайті, є власністю авторів і можуть не співпадати з поглядами редакції uamodna.com

Світське життя, секс і гарне тіло: 3 книги, які змінять ваше самосприйняття
Автори цих книжок намагаються завдяки своїм вишуканим, стильним і красивим історіям, втіленим у не менш гарні ті цікаві книжки, додати гармонії і тепла у наше трагічне сьогодення.
Читати більше