А ви знали, що ваш мозок вас обманює?

14 листопада 2014
Женя Гунчевська
Ми звикли залежати від наших п'яти відчуттів і зовсім забуваємо, що вони іноді можуть обдурювати нас: різні частини мозку в сукупності формують наше уявлення про реальність, але часто це перечить здоровому глузду - наша сіра речовина має кілька істотних недоліків, наприклад:

Ваші очі можуть змусити вас почути слова


Коли ви чуєте, як хтось говорить, то, на перший погляд, все дуже просто: рот іншої людини породжує звук, який чують ваші вуха. Начебто ця схема відмінно працює, що ж може піти не так?

Насправді ваші очі можуть вас обдурити: зір у більшості людей є домінуючим відчуттям, а значить, іноді саме очі визначають те, що чують ваші вуха.

Ця ілюзія називається ефектом МакГерка, і найдивовижніше те, що, навіть якщо ви знаєте, який звук вимовляється насправді, ваші вуха все одно будуть чути те, що підказали очі.

Як правило, ефект МакГерка зводиться до мінімуму, якщо ви маєте справу зі знайомою людиною, але проявляється повною мірою при бесіді з незнайомцем. Має значення навіть те, у що людина одягнена - ви підсвідомо очікуєте від неї певні слова.

Ваш мозок "прибирає" деякі об'єкти з поля вашого зору, коли ви за кермом


Ми всі не раз спостерігали оптичні ілюзії, але це лише мала частина того, як наш мозок може обдурювати органи чуття: він може ігнорувати вночі світло ліхтаря в дзеркалі заднього виду, коли ви сидите за кермом. Вчені називають цей феномен "сліпотою, викликаною рухом".

Вважається, що це здатність мозку відкидати інформацію, яку він ідентифікує як неважливу в даний момент. У світі занадто багато подразників - звуки, запахи, рухомі  об'єкти - і якби мозок обробляв всю цю інформацію, то відбулось би значне перевантаження. Замість цього він відсіює "непотрібні" речі: саме тому так складно відстежити всіх випадкових перехожих, що йдуть по одній вулиці з вами.

Ваш зір може вплинути на смак їжі


Якщо у вас немає відхилення, яке зветься синестезія, то ви навряд чи замислюєтеся про те, як смакує колір або навпаки - як виглядає смак. Та насправді ці почуття взаємопов'язані: наші очі визначають, наскільки та чи інша їжа нам смакуватиме. І справа не тільки в тому, що нам більше подобається їсти те, що апетитно виглядає.

Наприклад, дегустатори вважають, що з червоним вином краще поєднуються одні продукти, а з білим – інші. Більше того, у кожного сорту вина смак розкривається при певній температурі. Вчені вирішили з'ясувати, що впливає на сприйняття смаку, і попросили членів одного з лондонських винних клубів описати аромат білого вина.

Спочатку люди говорили про присмак, що традиційно вважається характерним для білого вина - банани, маракуйя, червоний перець. Проте, коли дослідники додали до вина червоний барвник, експерти почали говорити про присмак, характерний для червоного вина. Зазначимо, що це було те ж вино, тільки іншого кольору.

Цей експеримент повторили багато разів у різних клубах, і завжди результат був однаковим. Якось один з найавторитетніших дегустаторів намагався описати смак білого вина, пофарбованого в червоний колір, і пробував досить довго - але не тому, що правильно ідентифікував сорт, а тому, що намагався розпізнати, з яких червоних ягід це вино зроблене.

Приклад з вином - не єдиний: відтінок скла може впливати на температуру і смак напою. Наприклад, в одному з експериментів учасникам гарячий шоколад здавався смачнішим, якщо вони пили його з чашок оранжевого або кавового кольору, а смак полуничного желе був повнішим, якщо його подавали на білій тарілці, а не на темній.

Ваш мозок змінює розмір навколишніх об'єктів


Щоби побачити подібні ілюзії в реальному житті, достатньо поглянути на нічне небо: коли Місяць тільки-но піднімається над горизонтом, він виглядає величезним, але протягом наступних кількох годин поступово "зменшується" і ближче до півночі здається зовсім маленьким. Це не означає, що Місяць несподівано віддалився від Землі - він виглядає більшим тільки тому, що об'єкти перед ним - дерева і будівлі - створюють ілюзію перспективи.

І ось що дивно: наскільки легко ви піддаєтеся ілюзіям, залежить від того, що ви звикли бачити: тому міські жителі більш вразливі до оптичних ілюзій. З іншого боку, якщо ви росли далеко від цивілізації, у вашому мозку не буде стільки спогадів про великі прямокутні об'єкти, тому обдурити його за допомогою ілюзії буде складніше.

Ви легко можете забути, де знаходяться ваші кінцівки


Якщо покласти поруч із вашою рукою гумову і запитати, яка з них насправді належить вам, ви напевно відповісте на це питання не замислюючись, але швидше за все помилитеся.

Якщо ваша справжня рука накрита чимось і ви бачите тільки кисті, достатньо просто одночасно доторкнутися до обох рук, щоби ввести ваш мозок в оману: ви не бачите вашу справжню руку і автоматично приймаєте гумову - видиму - за свою.

Якщо ж вдарити штучну руку молотком, ви здригнетеся, хоч і не відчуєте болю - мозок інстинктивно відреагує на удар.

Ще цікавіше те, що як тільки ваш мозок приймає штучну руку за вашу власну, температура справжньої руки, прихованої від ваших очей, різко знижується, вказуючи на зменшення кровообігу - іншими словами, ваш мозок починає заперечувати саме існування справжньої руки на фізіологічному рівні.

Це явище, знане також як пропріоцепція, доводить, що ваші очі відіграють величезну роль в усвідомленні власних частин тіла: вона дозволяє вам керувати машиною, не дивлячись на свої ноги, або наосліп набирати текст на клавіатурі.

З тієї ж причини підлітки здаються незграбними - вони не відразу встигають звикнути до того, що виросли, і їх мозок часто спотворює візуальне сприйняття власного тіла.

Пропріоцепція часто використовується для лікування фантомного болю після ампутації - достатньо показати пацієнту штучну кінцівку за допомогою дзеркала, щоб мозок вирішив, що рука або нога все ще на місці.

(via)
Якщо ви помітили помилку чи неточність, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

 

Умови використання матеріалів сайту

Використання матеріалів можливе лише за умови активного гіперпосилання на UaModna ( див. Правила* ). Для генерації коду посилання натисніть на кнопку

Думки, позиції, уподобання та заклики, опубліковані на нашому сайті, є власністю авторів і можуть не співпадати з поглядами редакції uamodna.com

Світське життя, секс і гарне тіло: 3 книги, які змінять ваше самосприйняття
Автори цих книжок намагаються завдяки своїм вишуканим, стильним і красивим історіям, втіленим у не менш гарні ті цікаві книжки, додати гармонії і тепла у наше трагічне сьогодення.
Читати більше