9 найпоширеніших помилок у стосунках

31 липня 2014
Vitaliy DeFranko

9 найбільш поширених проблем, які можуть завадити розвитку ваших відносин.

Щасливе життя не залежить виключно від близьких взаємин, але на нього, безумовно, впливає їх наявність. Якщо вам здається, що ваші стосунки з коханою людиною не такі чудові, якими ви їх уявляли, цілком можливо, що зробивши деякі незначні зміни, ви отримаєте бажаний результат.

Психологічні дослідження у сфері відносин та благополуччя є одними з тих, які сьогодні найшвидше розвиваються. Ми навіть знаємо, що близькі стосунки мають неабиякий вплив на здоров'я. За допомогою кількох досліджень, в яких брали участь "успішні та неуспішні" пари, ми тепер знаємо про деякі найбільш поширені проблеми. Швидке їх виявлення може допомогти подолати їх, перш ніж вони стануть загрозою вашим стосункам.

Не сприймайте свого партнера як належне 

Коли стосунки стають стабільними, вважається допустимим, що ви можете перестати звертати увагу на якісь життєві дрібниці. Деколи це нормально, необхідно, і навіть дозволяє покращити відносини. Однак, час від часу не завадить обдумати те, яким буде життя без вашого партнера. Як би це вплинуло на ваше повсякденне життя, ваше загальне благополуччя та ваші уявлення про майбутнє щастя? Почніть уявляти себе без вашого партнера, цей образ може допомогти вам показати йому чи їй свою прихильність, зацікавленість і турботу, навіть якщо й ненадовго. Втратити близьких вам людей надто просто, тому що ви вважаєте, що вони не будуть поряд з вами, незважаючи ні на що. Якщо ви продовжуватимете поводити себе так, вони можуть знайти людей, які дадуть їм турботу, котру вони не отримують від вас.

Надмірна прив’язаність 

Ігнорувати свого партнера – не найкраща ідея, але відносини не стануть кращими, якщо ви постійно думатимете про те, чи дійсно він або вона любить вас. Надмірно прив’язані люди можуть зіпсувати відносини своєю надмірною потребою в любові та розраді. Після того як пара вирішила присвятити себе один одному, жоден з них не повинен сумніватися. Навіть якщо ви ще не досягли такої стадії, поведінка вашого партнера дасть вам чітко зрозуміти, чи він або вона справді піклуються про вас. Про це можуть свідчити телефонні дзвінки чи повідомлення, турботливе ставлення, а також добре ставлення до людей, які вам небайдужі. Можуть бути й інші ознаки, специфічні для ваших відносин. Якщо ви будете уважними, то зрозумієте, наскільки дорогі своєму партнеру, що в свою чергу допоможе вам припинити постійно вагатися.

Обмеження в стосунках

У будь-яких відносинах обов’язково є секрети. Впускаючи когось до свого приватного світу, навіть якщо це здається абсолютно нешкідливим, ви можете підірвати довіру вашого партнера до вас і вашого ставлення. Якщо він дізнається щось, що йому не до вподоби, буде відчувати себе обдуреним або навіть приниженим. Припустимо, ви розповіли своєму родичу, що ваш партнер не долюблює боса. Малоймовірно, що ваш родич і бос вашого партнера коли-небудь зустрінуться. Але завжди є така можливість. Чи ваш родич забуде, що це секрет, і пригадає це в розмові? Або, ще гірший варіант розвитку подій, якщо таємниця потрапить на Facebook? Стане зрозумілим, що ви були джерелом інформації. Ваш партнер, можливо, ніколи не дізнається, що ви пліткували, але той факт, що ви це зробили, може негативно вплинути на ваші відносини. Ви будете докоряти собі в тому, що почали про це розмову і з часом почнете відчувати себе винуватими і занепокоєними, що тривожитиме вас ще дуже довго.

Скаржитеся на вашого партнера всім, окрім вашого партнера

Ми всі знаємо, що потрібно зробити, щоби покращити свої довгострокові відносини. Однак, замість того, щоби поговорити з вашим партнером, ви помилково ділитеся своїм нещастям з усіма, хто слухає. Окрім витоку інформації, описаного вище, такі тенденції можуть бути контрпродуктивними. Якщо ви не скажете своєму партнеру прямо, що вас турбує, то малоймовірно, що він дізнається про бажані зміни у своїй поведінці. Менш очевидним є такий факт: якщо ви постійно фокусуватиметеся на тому, що вам не до вподоби, вам буде складніше побачити хороше. Ці негативні уявлення про незначні вади вашого партнера можуть накопичуватись впродовж довгого часу і незабаром ви перестанете бачити його добрі якості.

Пасивно-агресивна поведінка

Є незліченна кількість способів бути пасивно-агресивним в стосунках: починаючи, від того, що ви можете «забути» зробити те, що насправді не бажаєте робити, до того, що погодитись з думкою, якої і не думали дотримуватись... перелік можна продовжувати нескінченно. Ви можете думати, що безпечніше не відхиляти прохання відкрито або погоджуватись з чимось, що каже ваш партнер, не доводячи до його відома, що насправді думаєте. Цим ви псуєте ваше спілкування. Не вся пасивно-агресивна поведінка є усвідомленою. Якщо ви забули про прохання вашого партнера і не встановили будильник на певну годину, хоча в нього чи в неї зранку важлива зустріч, може бути пов'язано з тим, що ви хотіли би поспати, замість того, щоби прокидатись на світанку. Це також може означати, що ви засмучені тому, що ваш партнер повинен вставати рано для того, щоби встигнути на літак чи відвести дітей колишньої/го до садка. Якщо ви помітили таку поведінку зі свого боку і це не типово для вас (тобто ви, як правило, дуже організовані), подумати про те, що дійсно вас турбує, а потім обговоріть це відверто з вашим партнером.

Постійна невпевненість

Ви часто думаєте над тим, чи будете ви і ваш партнер разом наступного тижня, місяця чи року? Боїтеся наврочити, роблячи або думаючи щось не те? Сприймаєте заклопотаність вашого партнера як доказ його або її незацікавленості? Як згадувалось вище, в дечому приймати вашого партнера як належне – не є погано. Однак, це трішки інша ситуація. Постійна невпевненість щодо ваших відносини означає, що ви сумніваєтеся в їх тривалості. Тому присяги, які ви складаєте один одному на майбутнє, можуть викликати дискомфорт. Якщо ви завжди шукаєте "План Б", ваш партнер може відчути це і припинення відносин у майбутньому може стати досить реальною перспективою.

Ви не сприймаєте свого партнера достатньо серйозно

Коли ви думаєте про важливі аспекти та людей у вашому житті, яке місце в рейтингу ви би дали своєму партнеру? Ваші діти на першому місці? Як щодо ваших колег або роботи загалом? Логічно і зрозуміло, коли діти знаходяться на першому місці, наприклад, залежно від їх віку чи стадії життя, вони потребують вас. Існують також різні види романтичних стосунків в порівнянні з нашими відносинами з дітьми або іншими членами сім'ї (батьками, братами, сестрами, і так далі). Насправді, немає ніякої необхідності вирішувати, хто важливіший. Однак, проводячи цей уявний експеримент, ви можете отримати уявлення про те, як ваш партнер "вписується" у ваші загальні життєві цілі. Якщо є величезний розрив між ставленням до вашого партнера та ставленням до дітей, роботи, друзів чи інших людей та захоплень, то, швидше за все, ваш партнер відчуває цю недооцінку. Знову ж, стежте за поведінковими ознаками. Припустимо, ви знаходитеся в місці скупчення великої кількості людей, чи залишите ви свого партнера заради інших, обмінявшись до кінця вечора не більш ніж двома-трьома словами? Навіть якщо ваш партнер не зізнається, що образився, така відсутність уваги буде сприйматися як відмова і через деякий час його почуття до вас зникнуть.

Відмова від підтримки партнера

Кожен з нас часом потрапляє до складних ситуацій: чи то втрата роботи, чи проблеми зі здоров'ям, чи залежності. Це ті важкі часи, коли ваш партнер потребує вашої підтримки. Але це також часи, коли ви можете відчувати найбільший стрес. Замість того, щоби приховувати вашу стурбованість і симулювати оптимізм, більш важливо триматись і змусити його чи її повірити, що все обов’язково буде гаразд. Ваша впевненість і підтримка може не тільки полегшити біль вашого партнера, але й може допомогти йому подолати проблему.

Почуття безнадії 

Окрім персональних проблем, які можуть бути у вашого партнера, пари також мають труднощі. Перелік можливих причин відчути себе безнадійним може варіюватися від чиєїсь зради, різного способу життя і цінностей, до простих непорозумінь, які з кожним днем стають все більшими. Якщо ви дозволите собі здатися у будь-якій з цих ситуацій, у вас буде набагато менше шансів покращити свої стосунки. Відчуття безнадійності щодо відносин розвивається у людей через когнітивні викривлення – уявлення, такі як: те, що погано зараз, завжди буде погано; що життя "повинне" бути безтурботним; що незначні розбіжності відображають базові недоліки в перспективі подружжя та істинної близькості. Стримайте себе, перш ніж ці когнітивні викривлення заволодіють вами і ви зможете зосередитеся на тому, що доброго є у ваших стосунках.

Є багато факторів, від яких залежить побудова довгострокових міцних відносин. Уникнення цих поширених дев'яти пасток – відмінний спосіб зберегти ваші взаємини здоровими впродовж багатьох років.

(via)

Якщо ви помітили помилку чи неточність, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

 

Умови використання матеріалів сайту

Використання матеріалів можливе лише за умови активного гіперпосилання на UaModna ( див. Правила* ). Для генерації коду посилання натисніть на кнопку

Думки, позиції, уподобання та заклики, опубліковані на нашому сайті, є власністю авторів і можуть не співпадати з поглядами редакції uamodna.com