8 міфів про приготування їжі: правда чи ні?

16 серпня 2016
Cikavoznaty.com.ua

Процес готування їжі потребує певних навичок і здібностей. З цього приводу існує багато домислів і порад, які не завжди ефективні та можуть негативно впливати на приготовані страви.

Пропонуємо вам кілька популярних кухонних міфів, а також їх спростування або підтвердження.

Чи погано варити на великому вогні?

Дійсно погано

При кип’ятінні на маленькому вогні вода складається з багатьох маленьких бульбашок та потоків пари (приблизно 82ºC). Кипіння ж продукує постійні потужні потоки пари з великими бульбашками на поверхні води (100ºC). Кип’ятіння на великому вогні знищує білок у м’ясі, вимиваючи його. Однак, для кольорових овочів, наприклад, стручкової квасолі, корисніше великий вогонь, бо на маленькому й повільному овочі вицвітають. Тільки не забувайте після цього промити овочі під крижаною водою. То як правильно варити? Відповідь одна: чітко виконуйте вказані в рецепті інструкції.

Чи погано готувати в попередньо нерозігрітій духовці?

В деякій мірі погано

Цей спосіб може підвищити ризик захворювань від неправильно приготовленої їжі, особливо якщо продукти протягом якогось часу знаходились при кімнатній температурі. В небезпечному температурному режимі від 5ºC до 60ºC бактерії, які знаходяться в їжі, розмножуються надзвичайно швидко. Щоби бути в безпеці, ліпше почекати, доки духова шафа розігріється до температури приготування страви.

Чи погано просто обрізати плісняву з зіпсованих продуктів?

Залежить від ситуації

Тверді продукти зберігаються ліпше, ніж м’які. Наприклад, пліснява не може проникнути у тверді сорти сирів, таких як чеддер або азіаго, тож обрізати з них плісняву цілком нормально. Те ж правило працює з іншими твердими продуктами, наприклад, з морквою або солодким перцем. Однак ліпше викинути продукти із високим вмістом води, коли на них з’являються ознаки плісняви (йогурти, м’які сири, хліб або їжу, яку ви не з’їли звечора). Пористі продукти, зазвичай, заражаються зсередини.

Чи погано робити тісто з холодних яєць?

Не дуже добре

У більшості рецептів вказано, що варто почекати, доки яйця нагріються до кімнатної температури, адже продукти однакової температури значно легше змішуються. Ця дрібничка робить тісто рідким та однорідним, тож потім воно легше піднімається. Така деталь важлива для повітряних десертів, типу бісквітів. Більш тверде печиво, навпаки, ліпше готувати з охолодженого тіста, тож змішайте інгредієнти кімнатної температури, а потім лишіть тісто на 30 хвилин у холодильнику.

Чи погано не зливати воду після приготування пасти?

Зовсім не погано

Насправді, це найліпша дія з усього списку. Вода вимиває з локшини натуральний крохмаль, який зліплює пасту між собою і виступає у ролі соусу. Саме тому в більшості рецептів радять зберігати воду, в якій варилась локшина. Тож не зливайте воду, а просто розподіліть пасту на сковорідці та залиште вистигати.

Чи погано знов заморожувати розморожені продукт?

Скоріше погано, ніж добре

Якщо ви піддаєте повторному замороженню продукт, який розморожувався в холодильнику при температурі 4ºC або нижче, нічого страшного не станеться, крім того, що погіршиться смак. Повторне заморожування перетворює молекули води на лід, пересушуючи продукт та змінюючи його текстуру і смак. Кожне перезаморожування продукту збільшує цей ефект.

Чи погано не давати приготовленому м’ясу "відпочити"?

Дійсно погано

Якщо ви не дасте м’ясу трохи потомитися після приготування, смачні соки витечуть з нього, і ваш обід стане сухим. Ці соки переміщуються до центру м’ясного шматка, поки він готується. Для невеликого шматка без кісток, як, наприклад, куряче філе або стейк, достатньо всього 5-10 хвилин, щоб дозволити соку розтектись по всій страві.

Чи дають блендер та кухонний комбайн однаковий результат?

Скоріше ні, ніж так

Для рідких продуктів, таких як заправки для салату або супу, блендер ідеально змішує інгредієнти. Натомість, кухонний комбайн не здатен перемолоти дрібні шматочки, які все одно трапляються серед складових. А з твердими продуктами, наприклад, овочами та горіхами, значно ліпше справляється саме кухонний комбайн. Типове крихітне лезо блендера створює повітряні прошарки, які ускладнюють змішування твердих продуктів.

Від CIKAVOZNATY.COM.UA

Якщо ви помітили помилку чи неточність, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

 

Умови використання матеріалів сайту

Використання матеріалів можливе лише за умови активного гіперпосилання на UaModna ( див. Правила* ). Для генерації коду посилання натисніть на кнопку

Думки, позиції, уподобання та заклики, опубліковані на нашому сайті, є власністю авторів і можуть не співпадати з поглядами редакції uamodna.com

Світське життя, секс і гарне тіло: 3 книги, які змінять ваше самосприйняття
Автори цих книжок намагаються завдяки своїм вишуканим, стильним і красивим історіям, втіленим у не менш гарні ті цікаві книжки, додати гармонії і тепла у наше трагічне сьогодення.
Читати більше