7 важливих порад, як почуватися найгірше

19 жовтня 2018
Vitaliy DeFranko

Мистецтво почуватися нещасним

Це врешті-решт станеться. І хоча тема щастя в психології  давно “заїжджена”, у якийсь момент маятник зрушиться: нікчемність стане новим видом щастя, похмурість і тривога стануть неймовірно популярними. Якщо ви хочете бути на крок попереду, ось деякі з важливих моментів, на яких варто зосередитись.

1. Очікуйте забагато. Будьте перфекціоністом.

Знаю, це дуже по-американськи, але, якщо намагатись бути якомога кращим, це може призвести просто до найгіршого. Це така собі відправна точка. Забудьте про те, що важливо, а що — ні. Просто зробіть все важливим і розраховуйте лише на досконалість.

Це спрацьовує тому що... ви не можете цього зробити. Далеко не зі своєї провини — час, вимоги інших тощо — ви побачите, що просто не влаштовані в такий спосіб, щоб робити все ідеально. Це лише стривожить вас і засмутить — саме те, що потрібне для вдалого початку.

2. Будьте самокритичними.

Хочете перейти на наступний рівень? Немає нічого кращого, аніж самокритика для того, щоб почуватися огидно. Цей прискіпливий голос завжди дістає вас через найменшу дрібницю (наприклад, той факт, що ви не ідеальні). Ваші мама чи тато, які постійно вас критикують, чи той хуліган з середньої школи надовго засіли у вас в голові. Не хвилюйтеся, ви їм ніколи не вгодите. Вони нікуди не дінуться.

3. Спробуйте всім догодити.

Це вас виснажуватиме, але результат того вартий. Мабуть, коли ви були маленькими, догоджати всім було навіть приємно, адже ваш світ складався з ваших батьків, вашого вчителя з 3-го класу і кількох друзів. Але в дорослому житті це вже занадто важко — так багато людей і так мало часу. Суть тут полягає в тому, щоб абсолютно уникати конфронтації будь-якою ціною. Кажіть “так” на все, частіше посміхаючись і кажучи: "Гаразд". Молодець, просто рівень ніндзя.

Виграш тут полягає в тому, що, подібно до випадку з перфекціонізмом, ви просто зазнаєте невдачі. Також будете постійно турбуватися про те, як всі в цьому світі ставляться до вас, що не даватиме вам заснути вночі... ніколи. Почуття провини завжди буде з вами. Усе як слід, чи не так?

4. Тримайте все в собі.

Тримати гнів і розчарування в собі, безумовно, важливо, якщо ви збираєтеся освоїти мистецтво догоджати всім, але як і з самокритикою, ви можете перейти на наступний рівень. Просто закрийтеся в собі, і нехай ніхто не знає, що ви справді відчувате і думаєте. Будьте загадковим.

Те, що ви отримуєте від цього — це велике накопичення емоцій. Ви отримуєте періодичний вибух, який змусить інших людей бачити вас ще складнішими та таємничими (і страшними). Або ж ви можете піти по шляху самолікування і стати залежним від алкоголю або наркотиків для того, щоб заспокоїти тривогу і депресію, які постійно посилюються.

5. Нікому не довіряйте.

Тримати все в собі і нікому не довіряти — пов’язані між собою речі.  Але наступний рівень загальної позиції недовіри приносить додаткові нагороди: одна полягає в тому, що ви будете самотніми, а це відмінно сприяє розвитку депресії та тривожності. Інша — це те, що з практикою ви створите свій загальний параноїдальний погляд на світ, де всі з вас щось хочуть, і через це ви постійно в стані надмірної напруги.

6. Записуйте рахунок.

Нікому не довіряти — звучить непогано, як загальний план, але щодо індивідуальних стосунків, слід зайти глибше. Ось де підрахунки є потужним інструментом. Щоб зробити це правильно (тут ваш перфекціонізм стане в нагоді), вам потрібно вести чіткі записи на тему “око за око”. Записуйте всі випадки невдячності чи несправедливості і загалом все, що йде “не так” в стосунках між вами та іншими. Отже, тримайте все в собі, і ведіть типові жалюгідні записи — тоді почуття нікчемності не оминути.

7. Живіть лише в минулому або майбутньому.

Розумію, звучить трохи забобонно, але все ж це важливо. Усе зводиться до того, аби навчити свій мозок уникати теперішнє і натомість фокусуватися лише на минулому чи майбутньому. Минуле має тісний зв’язок з почуттям провини і жалю; майбутнє ж, спонукаючи вас обдумувати найгірші варіанти розвитку подій, може спричинити хронічну тривогу. Звучить так, немов вас чекає успіх в будь-якому випадку. Хитрість у тому, аби з усіх сил уникати теперішнього. Може бути й складно, та ви впораєтесь.

Ну ось і все. Сім основних правил жалюгідного життя, до якого ви так прагнете. Як і з будь-яким видом мистецтва або спортивним викликом (челенджем), знадобиться цілеспрямованість і постійна практика.

А ви готові зробити крок вперед і перетворити нікчемність в новий вид щастя?

Зображення - pinterest.com.
via

Якщо ви помітили помилку чи неточність, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

 

Умови використання матеріалів сайту

Використання матеріалів можливе лише за умови активного гіперпосилання на UaModna ( див. Правила* ). Для генерації коду посилання натисніть на кнопку

Думки, позиції, уподобання та заклики, опубліковані на нашому сайті, є власністю авторів і можуть не співпадати з поглядами редакції uamodna.com

Світське життя, секс і гарне тіло: 3 книги, які змінять ваше самосприйняття
Автори цих книжок намагаються завдяки своїм вишуканим, стильним і красивим історіям, втіленим у не менш гарні ті цікаві книжки, додати гармонії і тепла у наше трагічне сьогодення.
Читати більше